Kardinal Brandmuller: Crkva izdaje Evanđelje, ako joj je draža politika nego Bog

Što se više Crkva bude uplitala u politiku i ostavljala sa strane stvarnost Boga, milosti i grijeha, više ćemo izdavati Evanđelje,“ rekao je kardinal Walter Brandmuller, jedan od četvorice kardinala Dubije.

Osvrćući se na nedavni intervju o Lutheru i 500 godina reformacije, kardinal Brandmuller predsjednik emeritus Pontifikalne Akademije za povijesne znanosti, zamijetio je da visokopozicionirani predstavnik Njemačkih protestanata nije spomenuo Boga ili Isusa ni jedan put u više od 20 minuta intervjua. On je rekao da ga stvarno „živcira“  kada vidi političke stvari kako se stavljaju prije Boga u Katoličkoj Crkvi.

Kardinal Brandmuller je dao kratki intervju talijanskom Il Giornale. Pitanja su se uglavnom odnosila na Luthera i njegovo kako su neki zamijetili repozicioniranje u Katoličkoj Crkvi.

Brandmuller se sam kao adolescent obratio sa protestantizma na katolicizam.

Zapitan, da li je hvaljenje Luthera od strane talijanskog biskupa Nunzia Galantinoa, gdje je rekao da je „reformacija bila djelo Duha Svetoga“ bilo malo pretjerano, kardinal je rekao da u kulturalno katoličkim zemljama  „ Luther i reformacija se vide kao nešto egzotično i stoga za neke kao fascinirajući fenomen“. Preporučio je ipak da bi prije takvog govora, bilo bolje najprije proučiti više samu materiju.

Kardinala su također pitali o Lutherovu kipu koji je stavljen na istaknuto mjesto u dvorani Pavla VI za vrijeme susreta pape Franje sa 1000 Luterana i Katolika iz Njemačke, koji se zbio nedugo prije njegovog posjeta Lundu.

Kardinal nije odgovorio direktno, ali je rekao: „ Neslaganje između raznih frakcija protestantizma – a ima ih puno – i Katoličke vjere, tiču se samih temelja. Koncepti, na primjer, vjere, Sakramenata, milosti i Crkve u protestantskoj doktrini su u strogoj suprotnosti sa Katoličkom vjerom – ali ovo nije mjesto da o tome više govorimo,“ rekao je.

Kad je upitan koje „ doktrinalne linije razgraničenja“ razdvajaju Luteranizam i Katolicizam, između glasina da je „ekumenska Misa“ isplanirana u Vatikanu, kardinal Brandmuller je rekao da puno jedinstvo između Kršćana mora biti utemeljeno na čistoj istini o tome što je Misa: „ slavljenje misterija Euharistijske Žrtve, kako je nedavno učeno u Sacrosanctum Concilium Vatikana II.“

Na kraju je upitan nisu li takve „rigidne pozicije“ u ovim stvarima u biti „tradicionalističko zanovijetanje,“ kardinal se oštroumno dosjetio: „ Jesam li ja tradicionalističko zanovijetalo, ako sam uvjeren da je Pitagorin teorem još uvijek istina?“

https://www.lifesitenews.com/news/the-church-betrays-the-gospel-if-she-prefers-politics-to-god-cardinal-brand

Pravila komentiranja: HKZ cijeni i potiče komentare čitatelja. Komentare ipak treba ograničiti na temu, da budu precizni i jasni, poželjno bi bilo da se podupru činjenicama, u svrhu davanja novih informacija ili produbljivanja postojećih.
Ovaj prostor nije namijenjen da bi se na njemu vrijeđalo bilo koga, niti je namijenjen za širenje osobnih duhovnih iskustava, također nije namijenjen za učestalo osobno blogiranje niti za teološke rasprave među komentatorima. Nije tajna da postoje uljezi koji mogu napraviti štetu, zbog toga neke komentare moramo brisati. Ako ispunjavaju ova pravila, objavljeni komentari ne moraju nužno odražavati stajalište HKZ-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *