Kardinal Brandmuller: Instrumentum Laboris za Amazonsku sinodu predstavlja napad na temelje vjere

Kardinal Brandmuller, jedan od dvojice živih kardinala koji su zajedno sa dvojicom koji su u međuvremenu umrli, uputili pet pitanja dubije lažnom proroku ima točno tisuću i jedanaest dana i još uvijek čekaju odgovor, briljirao je dajući sam neke odgovore vezano za dokument Instrumentum Laboris, radni nacrt za listopadsku „sinodu“.

Ovdje donosimo zaključak njegovog oštrog osvrta na ovaj dokument.

Summa summarum: Instrumentum Laboris opterećuje biskupsku sinodu i na kraju papu s ozbiljnim raskidom s depositum fidei.

Takav prekid podrazumijeva samouništenje Crkve ili promjenu Corpus Christi mysticum u sekularnu tvorevinu, s ekološko-socijalno-psihološkim mandatom.

Nakon ovih zapažanja prirodno se postavljaju pitanja: prije svega, u odnosu na sakramentalno-hijerarhijsku strukturu Crkve, postoji li odlučan prekid s apostolskom tradicijom koja je konstitutivna za Crkvu, ili autori radije prikazuju pojam razvoja doktrine, što se teološki prikazuje kako bi se opravdalo spomenuto pucanje?

Doista, čini se da je to slučaj. Svjedoci smo novog oblika klasičnog modernizma s početka dvadesetog stoljeća. U to vrijeme, iz izrazito evolucionističkog pristupa, predstavljeno je stajalište da, u skladu s neprekidno višim razvojem čovjeka, događa se viši nivo ljudske svijesti i kulture, a ono što je jučer bilo lažno može se pokazati istinitim danas. Religija i religiozna svijest, sa svojim oblicima u doktrini, kultu i u moralnosti – također su predmet ove revolucionarne dinamike.

To bi, međutim, podrazumijevalo koncept dogmatskog razvoja koji se oštro suprotstavlja pravom katoličkom razumijevanju.

Pravo katoličanstvo shvaća razvoj dogme i Crkve ne kao promjenu, već kao organski razvoj subjekta koji ostaje identičan samom sebi.

To nas uči drugi vatikanski koncil u svojim dokumentima “Dei Filius”, “Lumen Gentium” i “Dei Verbum”.

Treba naglasiti da je Instrumentum Laboris u suprotnosti s obvezujućim učenjem Crkve na odlučujućim točkama, te se stoga mora okvalificirati kao heretičan.

Budući da je činjenica da je Božanska objava u ovom dokumentu čak upitna ili pogrešno shvaćena, mora se govoriti i o otpadništvu.

To je još više opravdano u svjetlu činjenice da Instrumentum Laboris koristi čisto imanentistički pojam religije i religiju smatra rezultatom i izrazom čovjekova duhovnog iskustva.

Korištenje kršćanskih riječi i pojmova ne može prikriti činjenicu da se, bez obzira na njihovo izvorno značenje, koriste samo kao prazne riječi.

Instrumentum Laboris za Amazonsku sinodu predstavlja napad na temelje vjere, na način koji dosad nije bio moguć. Stoga se mora čvrsto i odlučno odbaciti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *