Kardinal Burke dovodi u pitanje ostavku Benedikta XVI

U razgovoru s novinama biskupije Makao (Kina) 21. prosinca, kardinal Raymond Burke je bio zamoljen da komentira ostavku pape Benedikta XVI.

Odgovorio je:

To je bilo djelo koje me je iznenadilo. Jasno je da je papa Benedikt dosegao određenu dob, ali svakako on je bio u punom posjedu svojih sposobnosti. Netko je rekao da “nije više mogao putovati niti imati mnoge audijencije”. No pitam se: tko kaže da papa mora putovati ili da mora primati toliko mnogo ljudi? Mislim da je nužno preispitati supstancu Petrovog ureda. Rekao bih da nije bilo dobro za Crkvu da je izgubila svog glavnog pastira: postoji nekakav osjećaj među mnogim Katolicima da ih je otac napustio. Nadam se da to neće postati uobičajena praksa …

Kardinal Burke je nadalje odgovorio na slijedeće pitanje:

„No, ovo [putovanja] nije dio Petrove službe same po sebi, Petrova je misija zaštititi jedinstvo i praksu vjere, a osobito liturgije.“

Prekinimo ovo, hoćemo li.

Svakako je bio u punom posjedu svojih sposobnosti.

Kardinal Burke jasno kaže da ne vjeruje da je papi Benediktu nedostajala “snaga uma” nužna “da na odgovarajući način ispuni poslanje [Petrovo] koje mu je povjereno”. Jedan od razloga koji je naveo u svojoj Deklaraciji od 10. veljače 2013. kad je obznanio namjeru da će podnijeti ostavku; je da mu nedostaje “snaga tijela” da nastavi.

Netko je rekao da “nije više mogao putovati niti imati mnoge audijencije”.

Taj “netko” bio je sam papa Benedikt XVI., koji je u razgovoru za La Repubblica u kolovozu 2016. godine naveo kao glavni čimbenik (“prije svega”) u svojoj odluci da podnese ostavku:

Prije svega, shvatio sam da se više ne mogu suočiti u budućnosti s transoceanskim letovima zbog problema vremenskih zona …

O ovoj tvrdnji o njegovoj “snazi ​​tijela”, kardinal Burke je rekao:

Tko kaže da papa mora putovati? Ovo nije dio Petrove službe.

Ukratko, kardinal Burke nam govori da niti jedan od dva razloga koja je Benedikt dao u Deklaraciji nisu bili, po njegovoj procjeni, istinite tvrdnje.

Osim ako namjerava predložiti da je Benedikt jednostavno pogrešno procijenio vlastito stanje – nešto što bi bilo u suprotnosti s idejom da posjeduje puninu svojih sposobnosti – očito je da kardinal Burke vjeruje da je Benedikt djelovao iz razloga koje nije izabrao otkriti.

Kao što bi neki komentatori rekli, kardinal Burke je kriv za to što je jednostavno naveo očigledno, kada je riječ o događajima koji okružuju Benediktovu tzv. ostavku. Nije sve onako kako se čini.

Kao što sam već mnogo puta izjavio, nitko drugi osim Benedikta (i možda relativno malog broja drugih) ne zna sve detalje o ovoj nepredviđenoj situaciji, ali ono što znamo više nego opravdava dovođenje u pitanje valjanosti njegove ostavke, i zbog toga i konklave koja je uslijedila.

Bez obzira je li to namjeravao učiniti ili ne, kardinal Burke je upravo to učinio.

https://akacatholic.com/cardinal-burke-calls-resignation-of-bxvi-into-question/

Pravila komentiranja: HKZ cijeni i potiče komentare čitatelja. Komentare ipak treba ograničiti na temu, da budu precizni i jasni, poželjno bi bilo da se podupru činjenicama, u svrhu davanja novih informacija ili produbljivanja postojećih.
Ovaj prostor nije namijenjen da bi se na njemu vrijeđalo bilo koga, niti je namijenjen za širenje osobnih duhovnih iskustava, također nije namijenjen za učestalo osobno blogiranje niti za teološke rasprave među komentatorima. Nije tajna da postoje uljezi koji mogu napraviti štetu, zbog toga neke komentare moramo brisati. Ako ispunjavaju ova pravila, objavljeni komentari ne moraju nužno odražavati stajalište HKZ-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *