Kardinal Burke: Formalni ispravak će zahtijevati od pape Franje da naučava ono što je Crkva oduvijek naučavala

Nadolazeći formalni ispravak pape Franje zahtijevat će od pape da naučava ono što je Katolička Crkva oduvijek naučavala o braku, Euharistiji te nemogućnosti da se ikad opravda intrinzički zlo djelo, rekao je Kardinal Burke u novom intervjuu.

“Budući da će se formalni ispravak odnositi na temeljna učenja Katoličke vjere, zahtijevat će od pape Franje da ispuni svoju svetu dužnost, da naučava ono što je Katolička Crkva uvijek učila i prakticirala” – rekao je Burke za Mađarske neovisne Katoličke vijesti Katolikus Valasz u intervjuu objavljenom 06. 09.

Podsjetimo, Kardinal Burke je jedan od potpisnika pet da-ne pitanja upućenih papi Franji prije godinu dana. Tražili su od pape Franje da potvrdi kako njegova pobudnica Amoris Laetitia osigurava trajna Katolička učenja. Do danas papa nije odgovorio.

Burke je zapitan da li je problem doista u pobudnici ili njenoj interpretaciji od strane raznih biskupa u svijetu; npr. biskupi Argentine, Malte, Njemačke i Belgije koji interpretiraju pobudnicu na način da dozvoljavaju civilno rastavljenim i ponovno vjenčanim Katolicima koji žive u preljubu Svetu Pričest. Dok drugi biskupi kao npr. Kanade i Poljske to zabranjuju.

Burke je odgovorio kako je činjenica da pojedini dijelovi Amoris Laetitiae otvaraju put “pomutnji i kontradiktornim interpretacijama”.

“U samoj pobudnici, zapravo postoje dijelovi koji stavljaju sumnju na određena temeljna učenja Crkve te stoga stvaraju kontradiktorno razumijevanje Crkvenih učenja o Svetoj Euharistiji i Svetom Braku, a onda i o intrinzički zlim djelima koja ne mogu biti opravdana” rekao je Burke.

“Budući da Petrov Ured ima odgovornost naučavati Katoličku vjeru sa integritetom i stoga očuvati jedinstvo Biskupa i svih vjernika, ispravak pomutnje i greške jest odgovornost Pape. Iz tog razloga su pitanja dubie, s poštovanjem proslijeđena papi Franji, kako bi mu pomogla u nošenju njegove odgovornosti. Omogućavanje takve pomoći Svetom Ocu, samo je srce odgovornosti Koledža Kardinala” dodao je Burke.

Brojni katolički filozofi i teolozi, zajedno sa kardinalima izrazili su svoju zabrinutost u svezi ove pobudnice. Nedavno je Katolički filozof Dr. Josef Seifert objavio članak u kojem naziva Pobudnicu “teološkom atomskom bombom” koja ima kapacitet potpunog uništenja cijelog Katoličkog moralnog učenja. Kratko nakon toga Seifert je maknut sa Katoličkog sveučilišta od njegovog lokalnog nadbiskupa što podiže sumnje.

Upitan za brojne biskupe i prelate koji bi mogli otvoreno potpisati deklaraciju o ispravku pape, Burke je rekao da broj nije bitan nego samo istina.

“Ne mogu reći što bi neki biskupi i Kardinali mogli učiniti po formalnom ispravku, jer nije važan broj osoba nego istina samog ispravka” rekao je Burke.

“Pravo pitanje je, koju je istinu naš Gospodin osobno naučavao u Evanđelju i što je Crkva oduvijek učila, u vjernosti Riječi Krista. Ta istina i život prema toj istini jedino može učiniti Kršćanina slobodnim i sretnim”, rekao je Burke.

https://www.lifesitenews.com/news/cardinal-burke-formal-correction-would-require-pope-francis-to-teach-cathol#

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *