Kardinal Burke: Isusovački poglavar treba biti ispravljen zbog bacanja sumnje na Isusove Riječi o razvodu

Potpuno je pogrešna izjava poglavara Isusovačkog reda da kršćani ne znaju što je Isus doista rekao o razvodu s obzirom da to nije snimljeno na traku, rekao je kardinal Raymond Burke u svom posljednjem intervjuu. “Takve izjave su ozbiljna pogreška koja mora biti ispravljena.” dodao je. 

Kardinal Burke se osvrnuo na nedavne izjave novoimenovanog Isusovačkog generala o. Artura Sose Abascala, koji je ustvrdio da su Isusove Riječi o razvodu “relativne” i da trebaju biti “prosuđivane” po osobnoj savjesti pojedinca.

“Potrebno je dosta razmišljanja o tome što je Isus doista rekao. U to vrijeme nitko nije imao uređaj kojim bi pohranio Njegove Riječi. Ono što nam je poznato je da Isusove Riječi treba staviti u kontekst jer one su izrečene posebnim jezikom, u specifičnom okruženju i upućene su nekome osobno” rekao je o. Sosa Abascal u veljači ove godine, u intervjuu za Rossoporpora.

Povijesno Isusovački general nosi nadimak “Crni Papa” zbog svog velikog utjecaja u Crkvi. Spomenuti intervju dolazi devet mjeseci nakon Franjine kontroverzne pobudnice Amoris Laetitia. Disidentski biskupi uzeli su dvosmislene dijelove tog dokumenta kako bi otvorili vrata za primanje Svete Pričesti rastavljenim i ponovno vjenčanim katolicima koji su u stanju preljuba, kao i nevjenčanim parovima koji žive u bludnosti. Izjave poglavara Isusovaca izazvale su zazor među pravovjernim katoličkim novinarima, koji su okarakterizirali njegove riječi kao relativiziranje Biblije, bacanje sumnje na Isusovu Riječ i doktrinarnu herezu. 

Kardinal Burke je u svom intervjuu za InfoVaticana, 10.04., rekao da ne može razumjeti kako jedan tako prominentan službenik Crkve može davati tako pogrešne izjave. “To je potpuno pogrešno. Zapravo mi je nevjerojatno da on može davati takve izjave. One također moraju biti korigirane. Nerazumno je misliti da Riječi koje su zapisane u Evanđeljima, a to su riječi za koje smo nakon stotina godina studija prihvatili da su direktne Riječi Našeg Gospodina, sada više nisu Riječi Našeg Gospodina zato jer nisu snimljene. Ja to ne mogu razumjeti” rekao je kardinal Burke. Na novinarovu sugestiju da je o. Sosa Abascal “malo pogriješio”, kardinal Burke je odgovorio: “Radi se o ozbiljnoj pogrešci koja mora biti ispravljena.” Kardinal je rekao da bi takva korekcija bila u nadležnosti Kongregacije za nauk vjere koju je nazvao papinskim tijelom za očuvanje istina vjere i morala. Međutim o. Sosa Abascal odbacio je sve optužbe o relativizaciji Isusovih Riječi, u intervjuu koji je dao 9. 4. za talijanski news servis TGCOM24.

“Ne znam zašto su se toliki ljudi naljutili na mene zbog toga što sam rekao da u Isusovo vrijeme nije bilo uređaja za snimanje, jer to je istina.” izjavio je. Isti intervju iskoristio je i za pokušaj ublažavanja svojih ranijih kontroverznih izjava, pojašnjavajući da se “Isusove Riječi moraju razumjeti u kontekstu, u punom smislu, kako ih tumači Crkva.” 

George Weigel, pišući za Catholic World Report prošlog mjeseca, rekao je da Abascalovo propitkivanje autentičnosti Isusove Riječi ima okus gnosticizma. “Sosa tvrdi da nije u pitanju relativizam, pa neka mu bude, ali svakako jest gnosticizam u nekom novom obliku.”

Katolička Crkva u Dogmatskoj konstituciji Dei Verbum uči da su nam “autori Pisma, pisano prenijeli što god je Bog htio da bude zapisano i ništa više.” Weigel je na kraju komentirao: “Ne, nitko nije imao uređaj za snimanje; pisci Evanđelja imali su nešto bolje od toga – pomoć i suradnju Duha Svetoga u pripremi tekstova, a u to ulazi ‘što god je Bog htio da bude napisano i ništa više’.”

https://www.lifesitenews.com/news/jesuit-chief-must-be-corrected-for-casting-doubt-on-jesuss-words-against-di

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *