Kardinal Burke o Viganòvome svjedočanstvu: Božji zakon je veći od papinske tajne

Božji zakon nadilazi sve, rekao je kardinal Raymond Burke nedavno u vezi iznenađujućih svjedočanstava nadbiskupa Carla Marie Viganòa o lošem postupanju vezano za rješavanju problema seksualnog zlostavljanja u Crkvi gdje je kriv i Franjo. Zbog toga je bivši američki papinski nuncij bio dužan iznijeti ono što je znao, rekao je kardinal.

 

“Zla koje je osudio su najozbiljnije naravi”, rekao je kardinal Burke, a ako je istina, onda je “bio dužan po savjesti” objaviti informacije kao što i jest.

“Božji zakon u ovakvim pitanjima je važniji od na primjer, papinske tajne”, rekao je Burke.

 

Viganòova svjedočenja koja impliciraju da su papa Franjo i drugi visoki prelati dio zataškavanja slučaja nadbiskupa Theodore McCarricka još su više potresli Crkvu u njenoj krizi zlostavljanja, tako dovodeći problem homoseksualnog svećenstva na površinu. Njegova svjedočenja također su prosvijetlila činjenicu da zlostavljanje nije ograničeno na maloljetnike, kao što mnogi pretpostavljaju i da je široko rasprostranjeno prikrivanje u hijerarhiji poticalo zlostavljanje.

 

Viganò je bio kritiziran zbog njegovih svjedočanstava od strane papinih simpatizera, pod krinkom da je Viganò prekršio kodeks povjerljivosti koji se primjenjuje na važna Crkvena pitanja.

 

Neki su pokušali opovrgnuti Viganòove tvrdnje, a također tvrde da je bivši američki apostolski nuncij imao osobne razloge za objavljivanje optužbi protiv pape, navodno uključujući to što nije postao kardinal.

 

Burke je, u intervjuu za The Wanderer krajem sinode za mlade, jamčio za sadržaj svjedočanstava i za Viganòov razlog zbog kojeg ih je iznio.

 

“Trebali bismo vrlo ozbiljno shvatiti sve što je rekao”, izjavio je kardinal Burke, pošto je Vigano rekao da ima dokaze koji će podupirati njegove tvrdnje. “Postupiti drugačije predstavljalo bi nemar.”

 

“Mislim da nema sumnje”, nadbiskup je to učinio za dobro Crkve, dodao je.

 

Kardinal je opisao Viganòa kao “osobu najvećeg integriteta” i istaknuo da je niz američkih biskupa dalo izjave u korist Viganoa.

 

Burke je također rekao da su ad hominem napadi na Viganòa bili “potpuno neprikladni”.

 

Kardinal, koji je i sam bio kritiziran zbog njegove obrane Crkve i njenoga nauka, zarana je pozvao da se optužbe iz Viganòvoga svjedočenja ozbiljno shvate i potpuno istraže.

 

“Izjave od strane prelata s autoritetom nadbiskupa Carla Marie Viganòa moraju biti potpuno prihvaćene od strane odgovornih u Crkvi”, rekao je. “Svaka izjava mora biti podvrgnuta istrazi, u skladu s Crkvenim zakonom”.

 

“Nakon što je istinitost svake izjave uspostavi, tada se odgovarajuće sankcije moraju primijeniti kako za iscjeljenje strašnih rana nanesenih Crkvi i njezinim članovima, tako i radi ispravka teškoga skandala”, rekao je Burke.

 

Burke se u intervjuu za The Wanderer dotaknuo brojnih drugih tema, uključujući i sada dvogodišnju dubiu koju je podnio on skupa s još trojicom kardinala od kojih su dvojica od tada umrli, zatraživši pojašnjenje od pape oko nejasnoćama sadržanih u njegovom kontroverznom dokumentu Amoris Laetitia.

 

Burke je rekao da se ne nada da će se papa pozabaviti s pet dubia, ili sumnji, o njegovoj papinskoj pobudnici. Međutim, to ih ne mijenja niti negira, rekao je.

 

“U ovom trenutku vrlo je malo vjerojatno da će odgovoriti”, rekao je kardinal, iako “vjernici zaslužuju odgovor na ta važna pitanja”.

 

Papin nedostatak odgovora “ne mijenja činjenicu da su oni prava dubia” koja se tiče ​​”spasenja duša”, izjavio je Burke, dodajući: “Dubie ostaju.”

 

https://www.lifesitenews.com/news/cardinal-burke-on-vigano-testimony-gods-law-is-higher-than-the-pontifical-s

 

Iako je u gornjem tekstu zadržana izvorna terminologija, onoga kojega danas nazivaju papom, na HKZ-u nazivamo njegovim pravim imenom – lažni prorok.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *