Kardinal Burke: Papa mi nije udijelio audijenciju

Kardinal Raymond Burke je otkrio u novom intervjuu kako je zatražio audijenciju kod pape Franje i da tek treba dobiti odgovor.

Kardinal Burke je također potvrdio da ga Franjo učinkovito uklanja iz bilo kakvog upravljanja Suverenim malteškim vojnim redom iako je ostao zaštitnik ovoga reda.

Američki kardinal poznat po svojoj katoličkoj pravovjernosti adresirao je nekoliko drugih tema u dugom intervjuu s novinarom InfoVaticana, Gabrielom Arizom. Burke je rekao da se moraju korigirati komentari novog poglavara isusovačkog reda koji dovode u sumnju valjanost Kristovih riječi o braku. Kardinal Burke je rekao da se nedavni poziv Vatikana i javna dobrodošlica homoseksualnome šefu države s njegovim gay ljubavnikom nisu smjeli dogoditi.

Čeka da se oglasi Franjo

Osim što je pozdravio Franju na sastanku Kolegija kardinala i Rimske kurije za Božić, kardinal Burke je rekao da nije razgovarao s papom od sastanka s njim u studenom. Ariza je pojasnio u razgovoru s kardinalom da je Burke tražio audijenciju od Pape.

„Ali nisam razgovarao s njim, a on mi nije odobrio audijenciju”, rekao je kardinal Burke. „Dakle, ne znam što on misli.”

Neki vide papine radnje protiv kardinala Burkea u pogledu kontroverzi vezanih uz Vitezove Malte kao odmazdu za dubiu podnesenu Franji u vezi njegovog dokumenta Amoris Laetitia.

Kardinal Burke je potvrdio za Arizu kako je bilo potrebno objaviti dubiu zbog neobuzdane konfuzije u Crkvi oko temeljnih pitanja vezanih uz intrinzično moralno zlo, pravo na primanje Svete Pričesti i nerazrješivost braka.

Kardinal Burke je spomenuo da postoje ostali kardinali koji podržavaju dubiu izvan kruga četvorice kardinala koji su je potpisali.

Nije jasno hoće li biti formalnog javnog ispravka Franje, rekao je on. Normalno, prije nego što učine taj korak, kardinali koji su donijeli dubiu bi ponovno pristupili Papi da mu kažu osobno da je stvar toliko ozbiljna da je crkveni oci moraju ispraviti.

„I nadam se da će Sveti Otac odgovoriti u tom trenutku”, nastavio je kardinal Burke.

Stvari se mora pristupiti s „velikim poštovanjem i nježnošću”, rekao je Arizu. „I ne želim predložiti datum koji bi na bilo koji način mogao utjecati negativno na rukovanje predmetom ili bi pokazao nepoštovanje prema bilo kome uključenom.”

Problemi među Vitezovima Malte

Na pitanje Arize o prirodi njegove uloge u Malteškim vitezovima nakon Franjinog imenovanja nadbiskupa Giovannija Angela Becciua kao posebnog vatikanskog delegata kod ovih vitezova u veljači, kardinal Burke je odgovorio: „Nemam ulogu sada. Imam titulu, ali nemam funkciju.”

Novinar je prvo pitao kardinala da li je kriza u Malteškom redu završila. Kardinal Burke mu je rekao da je na to pitanje teško odgovoriti.

„U ovom trenutku, ja sam potpuno uklonjen iz bilo kakve umiješanosti u Malteški red”, rekao je on. „Dok sam zadržao titulu kardinala zaštitnika, Papa je učinio jasnim da je jedina osoba koja može rješavati pitanja Malteškog reda u ime Svetoga Oca nadbiskup Becciu. Dakle, ne znam.”

Najstariji svjetski viteški red bio je mjesecima središte nemira koji su uključivali identitet i suverenitet Reda. Kontroverza se vrti oko Velikog kancelara Albrechta von Boeselagera, umiješanosti u distribuciji kondoma preko karitativnog rada Reda i naknadna povreda njegovog obećanja poslušnosti kroz odbijanje da podnese ostavku kada je ona zatražena.

Pitanja su se podigla zbog umiješanosti nekih vitezova u masoneriju i potencijalnog sukoba interesa koji uključuje članove vatikanskog povjerenstva koje je imenovano kako bi se istražio Red i vrlo velika ostavština naslovljena na vitezove.

Kardinal Burke je potvrdio u intervjuu da ga je Franjo ranije usmjerio na izbacivanje masona unutar Malteških vitezova.

Međutim, u neviđenom i kontroverznom potezu, Franjo je preuzeo suvereni Red, zatražio da njegov Veliki meštar da ostavku, vratio na poziciju von Boeselagera i ustoličio posebno imenovanog delegata, brišući tako ulogu kardinala Burkea kao zaštitnika.

Nešto drugo nije u redu

Kardinal Burke je rekao Arizi vezano za poremećaje u Vitezovima Malte da pojedinosti u pogledu ostavštine moraju biti razjašnjene.

„Jasno je bilo kojoj osobi zdravog razuma da se nešto vrlo čudno događa”, naveo je on. „Što se tiče ove velike ostavštine, čiji je barem dio ostao Malteškome redu, ne postoji jasna spoznaja o tome tko je donator, što je točno priroda ostavštine, kako se njome upravlja, a to nije dobro. Te stvari moraju biti jasne.”

Kardinal Burke je rekao da je bilo vrlo čudno da su tri osobe izravno uključene u ostavštinu danu Redu trebale biti dio tzv. „grupe” koja istražuje smjenu Velikog kancelara i preporuku koja je uslijedila da se on ponovno postavi.

I „ovo se čini čudnim”, kardinal Burke je primijetio, da je ubrzo nakon toga von Boeselagerov brat imenovan u Povjerenstvo za nadzor za Vatikanske banke.

„Vama su ruke vezane”, Ariza je upitao kardinala Burkea, na što je kardinal odgovorio: „Da. Poštujem naredbu Svetoga Oca i sada nemam nikakvu ulogu u Redu.”

Kardinal je rekao za InfoVaticana da ne zna je li uklanjanje njega kao kardinala zaštitnika bilo dio namjerno izazvane krize među Vitezovima Malte. „Svakako, jedno je jasno, da je vraćanje Velikog kancelara bio glavni cilj”, rekao je on.

Potpuno netočno

Kardinal Burke se osvrnuo na nedavne komentare novoga isusovačkoga generala, oca Artura Sose Abascala da su Isusove riječi protiv razvoda bile ‘relativne‘ i predmet ‘tumačenja’.

„To je potpuno pogrešno”, kardinal Burke je naveo. „U stvari, mislim da je nevjerojatno da bi on mogao izjaviti takvo što. Te izjave također trebaju biti ispravljene.”

Poglavar isusovaca je tvrdio da se Kristove riječi „moraju kontekstualizirati”, jer „nitko nije snimao Njegove riječi.” Kardinal Burke je to nazvao „nerazumnim”.

„Misliti da riječi iz Evanđelja koje su nakon stoljeća proučavanja shvaćene kao izravne riječi Gospodina našega, sada nisu riječi našega Gospodina, jer one nisu bile snimljene”, rekao je on. „Ja to ne mogu razumjeti.”

„To je ozbiljna pogrješka koja se treba ispraviti”, rekao je kardinal i nastavio, da Kongregacija za nauk vjere, „Papino tijelo za očuvanje istine vjere i morala” može napraviti korekciju.

Krivi dojam

Kardinal Burke je također kritizirao nedavnu vatikansku dobrodošlicu premijeru Luksemburga, Xavieru Bettelu s njegovim homoseksualnim muškim partnerom povodom 60. godišnjice potpisivanja Rimskih ugovora.

U medijima su objavljene slike o dobrodošlici homoseksualnom paru. Bettel je tweetao kasnije, „Bilo je veliko zadovoljstvo i čast za mene i Gauthiera biti prihvaćeni od strane voditelja Katoličke crkve.”

„Mislim da se nešto mora učiniti kako bi se ispravila javna slika koja se stvara takvim djelima”, rekao je kardinal Burke. „U prošlosti je Sveta Stolica jednostavno na vrlo diskretan i uljudan način odbila dopustiti takvo što.”

Takve situacije šalju krivu poruku, rekao je on.

„Moramo se vratiti ovome, jer otvoreno dopuštati to, šalje vrlo jak dojam da sada Sveta Stolica odobrava takve situacije”, rekao je kardinal Burke. „Dakle, to mora biti jasno.”

Slično tome, kardinal je istaknuo vatikansko dopuštenje fanatiku kontrole stanovništva, Paulu Ehrlichu da govori na biološkoj konferenciji o izumiranju. Ehrlich je održao predavanje u veljači na poziv kancelara Franjine Papinske akademije društvenih znanosti, mons. Marcela Sáncheza Soronda.

Ehrlich je jedan od mnogih pojedinaca koji se protive crkvenom učenju a koji su pozvani predavati u Vatikanu. Kardinal je rekao da je pozivanje njega da održi predavanje „najbolji primjer” slanja pogrešne poruke od strane Svete Stolice.

„Mislim da uvjeti za odabir onih koji su pozvani službeno doći i predavati na konferenciji u Vatikanu moraju biti jasni”, rekao je kardinal Burke. „Ne razumijem kako ljudi koji su se otvoreno protivili Crkvi i njenom učenju mogu biti pozvani na ovu vrstu konferencije.”

https://www.lifesitenews.com/news/cardinal-burke-pope-has-not-granted-me-an-audience

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *