Kardinal Burke razmatra mogućnost ekskomunikacije od strane pape Franje

RIM, 17. travnja 2018.- Jedna točka u govoru kardinala Raymonda Burkea na nedavnoj konferenciji pod nazivom “Katolička Crkvo: Kamo ideš?” odnosila se na posljedice potrebne neposlušnosti papi Franji. Burke se već suočio s degradacijom od strane Franje, ali mnogi su se pitali što bi učinio, ako bi se kazna za njegov otpor prema papinom udaljavanju od Crkvenog nauka pojačala do ekskomunikacije.

LifeSiteNews je pitao kardinala Burkea da li je ikad razmišljao o takvim posljedicama za sebe jer je išao putem otpora prema papinom smjeru davanja Euharistije razvedenim i “ponovno vjenčanim” katolicima.

U svom govoru na konferenciji 7. travnja, kardinal Burke se osvrnuo na spise kardinala Henryja od Suze, nazvanog Hostiensis, kanoniste iz 13. stoljeća. Osim javnog opominjanja i molitve za Božansku intervenciju, (Hostiensis) ne nudi lijek za papinu zloupotrebu moći, rekao je kardinal Burke. Ako vjernik vjeruje u savjesti da je određena upotreba punine vlasti grješna i ne može dovesti svoju savjest do mira po tom pitanju, papi mora biti, po dužnosti, neposlušan i posljedice neposlušnosti trpjeti u kršćanskoj strpljivosti.”

Kardinal Burke je izjavio za LifeSiteNews: Predvidio sam takve posljedice zbog opiranja papi, uključujući ekskomunikaciju. Da, posljedice mogu biti vrlo teške, rekao je. Moramo se sjetiti kako je, primjerice, Svetog Atanazija zatekao progon zbog obrane istine dviju priroda u Jednoj Božanskoj Osobi našega Gospodina.

Sveti Atanazije je protjeran pet puta tijekom njegovog 45-godišnjeg biskupstva radi održavanja istine Utjelovljenja kad se borio s Arijskom herezom. Pod pritiskom, papa Liberius je neko vrijeme ekskomunicirao Atanazija.

Suočavanje s kršćanskom strpljivošću znači da se Kristu ostaje vjeran u Njegovoj Svetoj Katoličkoj Crkvi, čak i ako netko pati od ruku određenih vođa u Crkvi, objasnio je kardinal Burke. To nas uče veliki Sveci poput Svetog Atanazija i Svetog Ivana Zlatoustog.

Sveti Ivan Zlatousti, je bio poznat po kritiziranju zloupotrebe vlasti vjerskih i političkih vođa, proganjan je godinama. Umro je na putu ka daljnjem progonu. Čak i u egzilu, njegovi su spisi bili vrlo utjecajni.

Trpjeti kršćanskom strpljivošću znači biti krajnje zabrinut samo jednim sudom, presudom Našeg Gospodina, kada se pojavimo pred Njim po našoj smrti i na konačnom sudu, zaključio je kardinal Burke u odgovoru e-poštom na upit LifeSiteNewsa.

17. i 18. svibnja 2018. u Rimu će se okupiti obiteljski i vjerski vođe kako bi raspravili aktualnu krizu u Vatikanu na godišnjem Rimskom Forumu o Životu. Na događaju će biti dva vodeća glasa vjerodostojnog Katoličkog učenja, kardinal Raymond Burke i biskup Athanasius Schneider. Bit će to prilika za okupljanje vjernika iz cijelog svijeta da posreduju za svjetlo Duha Svetoga, da vodi Crkvu u ovom trenutku velike krize.

https://www.lifesitenews.com/news/cardinal-burke-discusses-possibility-of-excommunication-by-pope-francis

Pravila komentiranja: HKZ cijeni i potiče komentare čitatelja. Komentare ipak treba ograničiti na temu, da budu precizni i jasni, poželjno bi bilo da se podupru činjenicama, u svrhu davanja novih informacija ili produbljivanja postojećih.
Ovaj prostor nije namijenjen da bi se na njemu vrijeđalo bilo koga, niti je namijenjen za širenje osobnih duhovnih iskustava, također nije namijenjen za učestalo osobno blogiranje niti za teološke rasprave među komentatorima. Nije tajna da postoje uljezi koji mogu napraviti štetu, zbog toga neke komentare moramo brisati. Ako ispunjavaju ova pravila, objavljeni komentari ne moraju nužno odražavati stajalište HKZ-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *