Kardinal Cupich šuti o susretu homoseksualnih katolika u njegovoj nadbiskupiji

U Čikaškoj nadbiskupiji katolički biskup iz Lexingtona u Kentucky-ju je održao predavanje na simpoziju kojega je organizirala disidentska skupina osuđena od strane Vatikana i Američke konferencije katoličkih biskupa. Kardinal Blase Cupich iz Chicaga nije komentirao ovaj događaj koji se održava u njegovoj nadbiskupiji, niti je nešto učinio da spriječi njegovog biskupa da sudjeluje.

Govor biskupa Johna Stowea iz Lexingtonske biskupije zakazan je na konferenciji Novih načina službe 2017., pod naslovom “Pravda i milost će se poljubiti: LGBT katolici u doba pape Franje”. On je branio svoju odluku da to učini, govoreći: “Papa Franjo je signalizirao da moramo još jednom razmotriti te stvari.” Branivši svoj planirani govor za grupu koja zagovara gay prava, Stowe je rekao da crkveno učenje o homoseksualnosti “nije bio Isusov pristup”. Katolička doktrina o tom pitanju nije “imuna od promjena”, rekao je. U petak, 28. 04, Stowe je predvodio uvodnu molitvu na konferenciji, a u subotu, 29. travnja i jutarnju molitvu. Konferencija uključuje sesije poput “Lezbijske časne sestre: dar za crkvu”, “Gay muškarci u svećeništvu i vjerski život” kao i “Transrodni i Intersex identiteti i obitelj. “

Prema Kodeksu kanonskog zakona “dijecezanski biskup može obavljati pontifikalne funkcije u cijeloj svojoj biskupiji, ali ne izvan vlastite biskupije, bez izričitog, ili barem razumno predviđenog pristanka lokalnog biskupa . On treba održavati budnost kako se zlouporabe ne bi uvukle u crkvenu disciplinu, osobito u vezi sa Službom riječi, slavljenjem Sakramenata i Sakramentalima, obožavanjem Boga i štovanjem Svetaca te upravljanjem dobrima ” (kaonon 390 i 392 §2).

Čikaška nadbiskupija nije odgovorila na zahtjeve LifeSiteNewsa za komentarom.

Da ironija bude gora, upravo je prethodnik kardinala Cupicha u Chicagu bio taj, koji je u ime američkih biskupa izdao osudu skupine Novi načini službe.

Kardinal Francis George, kao predsjednik Američke katoličke biskupske konferencije, rekao je 2010. godine:

Želim jasno pokazati da, kao i druge skupine koje tvrde da su katolici, ali negiraju središnje aspekte crkvenog učenja, Novi načini službe nemaju odobrenje ili priznanje od Katoličke crkve i ne mogu govoriti u ime katoličkih vjernika u Sjedinjenim Američkim Državama. Njihova tvrdnja da su katolici samo zbunjuje vjernike o autentičnom poučavanju i službi Crkve u odnosu na osobe s homoseksualnim sklonostima.

Godine 1999. Kongregacija za nauk vjere trajno je zabranila suosnivačima Novih načina službe, sestri Jeannine Gramick i ocu Robertu Nugentu svaki pastoralni rad koji uključuje ljude koji doživljavaju istospolnu privlačnost.

Raspored konferencije navodi “Euharistiju” kao događaj za nedjeljno jutro, vjerojatno Katoličku Misu. Dan prije konferencije, sestra Simone Campbell koja zagovara abortus vodit će duhovnu obnovu. Jedno od pitanja koja namjerava postaviti jest “Koje duhovne darove i prakse trebamo održavati dok radimo za crkvu koja živi principe pravde i milosrđa u odnosu na LGBT pitanja?”

Prilikom duhovne obnove neće biti Misa, ali postoje dva vremenska mjesta rezervirana za “miran trenutak za meditaciju”.

Papa Franjo je imenovao Cupicha kardinalom u studenom 2016. godine. Cupich podržava Pričest za političare koji podržavaju pobačaj i koji su u suprotnosti s crkvenim zakonom. Nakon objave skandaloznih videozapisa o komadanju djece u organizaciji Planned Parenthood, Cupich je izjavio da je pobačaj jednako strašan kao i nezaposlenost i glad.

Odgovarajući na vijest da će guverner Illinoisa napasti zakone koji podupiru pobačaj, Cupich je izjavio 19. travnja:

Zahvaljujem mu na ovom načelnom stavu. Pobačaj je kontroverzno pitanje u ovoj zemlji, ali korištenje javnog novca za pružanje pobačaja ne bi trebalo biti. Savezna vlada zabranjuje praksu, a ankete pokazuju da značajan dio američke javnosti to odbacuje. Molim se da će ovo podijeljeno pitanje biti iza nas i da će se naši vladini dužnosnici sada usredotočiti na mnoge teške izazove s kojima se suočava Illinois. Ono što je najvažnije, naši politički lideri moraju pronaći način suradnje i izrade proračuna koji služi svim našim ljudima. Bitno je da se ujedinimo u ovom naporu, i spremni smo pomoći na bilo koji način.

Na Sinodi o obitelji 2015. godine, Cupich je istaknuo kako bi istospolni parovi i rastavljeni i ponovno vjenčani mogli primiti Svetu Pričest u skladu sa svojim “savjestima”.

https://www.lifesitenews.com/news/cardinal-cupich-mum-on-fellow-bishop-speaking-at-gay-advocacy-event-in-chic

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *