Kardinal Dolan brani kontroverzne gay komentare pape Franje, kao da su tradicionalno učenje Crkve

NEW YORK, 24. svibnja 2018. Kardinal New Yorka, Timothy Dolan branio je problematične komentare pape Franje o tome da je Bog stvorio ljude gay, rekavši da je to “konzervativni, tradicionalni, katolički i ortodoksni nauk Crkve”.

“No, ono što Papa kaže je prelijepo, zar ne?”, Izjavio je Dolan na radio programu u utorak u svezi s Papinim komentarom u travnju ove godine, koji je dao Juanu Carlosu Cruzu, žrtvi seksualnog zlostavljanja čileanskih biskupa. 

Cruz je novinarima izjavio ovog mjeseca da je tijekom svoje privatne papinske audijencije Papa govorio o homoseksualnosti.

“Rekao mi je ” Juan Carlos, to što si homoseksualac nije važno. Bog te je tako stvorio i on te voli kao takvoga i mene to ne brine. Papa te voli takvoga kakav si, moraš biti sretan s onim što jesi, ‘”prisjetio se Cruz o razgovoru. 

Kardinal Dolan je rekao da papa govori Cruzu ono što bi i Isus također rekao: “Bog te voli i također i ja”, kao odgovor na to što je Cruz priznao papi da je homoseksualac.

“To je vrsta konzervativnog, tradicionalnog katoličkog i ortodoksnog učenja”, izjavio je Dolan. “Katekizam inzistira na tome.”

Franjin komentar Cruzu izazvao je iste štetne posljedice kao i njegov drugi problematični komentar “Tko sam ja da sudim”, koji je protumačen kao odobravanje homoseksualne aktivnosti i sugestije da bi se crkveni nauk mogao promijeniti. Navodne izjave pape Crusu također su izazvale slavlje LGBT lobija.

Crkva ne definira ili identificira ljudska bića prema njihovim seksualnim sklonostima i smatra da su homoseksualne tendencije “objektivni poremećaj” ( CCC2358 ) – stoga istospolna privlačnost nikad ne bi mogla biti nešto što je Bog želio. 

Crkva također u CCC2357 uči da su homoseksualna djela ” teška izopačenost”, “intrinzički nered” i “suprotna prirodnom zakonu”. 

„Oni zatvaraju spolni čin za dar života”, ističe Katoličko učenje. “Ona ne proizlaze iz izvorne afektivne i seksualne komplementarnosti”. 

“Ni pod kakvim se okolnostima ne mogu odobriti”, zaključuje odlomak 2357., što znači da bi njihovo dopuštanje bilo u sukobu s poučavanjem Crkve i da bi se one koji imaju istospolnu sklonost na taj način ohrabrivalo za grijeh. 

Vatikanski ured za tisak rekao je da ne komentira privatne razgovore koje je održao papa.

Kardinal je pokušao uskladiti izjavu pape s crkvenom naukom. Naglasio je da crkveno učenje uključuje poziv da se prihvate istospolne privlačnosti pojedinaca s poštovanjem.

“Da, da,” naglasio je, “dok je bilo kakav seksualni odnos osim između muškarca i žene u braku suprotan Božjoj svrsi, isto se tako ne odnosi prema nikome, uključujući i homoseksualce, s ničim manje od dostojanstva i poštovanja”.

Kardinal je naglo povukao paralelu između učenja katekizma o braku i tretiranja osoba sa homoseksualnim sklonostima sa poštovanjem i rekao da Franjo jednostavno ponavlja ono što je u Katekizmu. 

Dolanova obrana papinih komentara nije iznenađenje. 

Kardinal je 2014. pljeskao nogometašu, rekavši: “Dobro za njega”, kada je igrač javno izjavio da je homoseksualac. 

Sljedeće godine vodio je na Manhattanu Dan Sv. Patricka kao veleposlanik, unatoč tome što su vjernici Katolici bili nezadovoljni odlukom organizatora da se omogući homoseksualnoj aktivističkoj skupini da prisustvuje događaju.

https://www.lifesitenews.com/news/cardinal-dolan-defends-pope-francis-controversial-gay-comments-as-orthodox

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *