Kardinal dubie: Oni koji promiču žensko svećenstvo su ekskomunicirani

Kardinal Walter Brandmüller – jedan od četvorice kardinala dubie – upravo je objavio u njemačkom dnevniku Die Tagespost komentar koji odgovara na nedavne tvrdnje koje je postavila desna ruka kancelarke Angele Merkel, Annegret Kramp-Karrenbauer. Prvenstveno na njezin poziv na žensko svećenstvo u Katoličkoj crkvi. Brandmüller tako odlučno kaže da je pitanje ženskih svećenika autoritativno isključio papa Ivan Pavao II. i da je, dakle, netko tko inzistira na toj temi – ređenju ženskih đakonica – napustio temelje katoličke vjere, te “ispunjava elemente hereze koja kao posljedicu ima isključenje iz Crkve – ekskomunikaciju”.

Kao što je Onepeterfive ranije izvijestio, Annegret Kramp-Karrenbauer – nadimkom “Mini Merkel” i za koju se kaže da je vjerojatno nasljednica Merkel na čelu stranke – izjavila je u intervjuu od 10. svibnja kojeg je dala njemačkim dnevnim novinama Die Zeit da je “vrlo je jasno: žene moraju preuzeti vodeće položaje u Crkvi”, dodavši da “vrlo jasno može zamisliti kako će u Katoličkoj crkvi postojati ženska kvota”. Ono što je najvažnije, ona je, kao generalna tajnica Kršćansko-demokratske unije (CDU), čak pozvala na žensko svećenstvo: “Voljela bih da dođe do ređenja ženskih svećenika”. Međutim, budući da vidi da bi bilo prepreka tom zahtjevu, Kramp-Karrenbauer se sada usredotočuje na “realniji cilj, ženski đakonat”, “pravi đakonat”, to jest pravo ređenje.

Sam kardinal Walter Brandmüller odgovara na ove tvrdnje dobro informiranom gnjevom. Sada kaže: “To je zapanjujuće – ili nije, naposljetku? – s kakvom se pažnjom određene teme svjesno održavaju u njemačkom katolicizmu”. Te teme “uvijek su jednake: žensko svećeništvo, celibat, međupričešćivanje, ponovni brak nakon razvoda”, a nedavno je dodano crkveno “da” homoseksualnosti.” Dok neki očekuju “katoličko proljeće” od takvih promjena, objašnjava kardinal, njemačka Evangelička crkva – gdje su svi ti zahtjevi već ispunjeni – mogla bi nam sada pokazati da takvi zahtjevi imaju “učinke pražnjenja crkava.”

Njemački kardinal i cijenjeni crkveni povjesničar podsjeća Kramp-Karrenbauer u svom komentaru da Katolička crkva nije “ljudska institucija”. Crkva je, naprotiv, zajednica onih koji vjeruju u Isusa Krista i ona je “utemeljena na sakramentima”. Crkva živi, ​​dodaje kardinal, prema “oblicima, strukturama i zakonima koje joj je dao njezin Božanski Osnivač, nad kojim nitko nema vlast [da ih mijenja], ni pape, ni sabori”.

Brandmüller nas podsjeća da je papa Ivan Pavao II. u svojoj apostolskoj pobudnici Ordinatio sacerdotalis 22. travnja 1994. definirao “dogmu koja je očigledna kroz 2000 godina, ali koja je u novije vrijeme bila osporena od strane feminističkih aktivista”. Kardinal ovdje navodi riječi Ivana Pavla II: “Na temelju moje službe kako bi ojačao svoju braću […] izjavljujem da Crkva nema nikakvih ovlasti svećeničkog ređenja žena i da se takvog suda definitivno trebaju držati svi vjernici Crkve.” [naglasak dodan]

Kardinal Brandmüller jasno kaže da ova papinska izjava – gdje se Papa izričito poziva na njegove ovlasti i gdje govori o pitanju vjere za cijelu Crkvu i donosi “konačnu odluku”, “obvezujuću za sve vjernike” – “ispunjava sve preduvjete koji su neophodni za nepogrešivu – tj. neopozivu – dogmatsku odluku. ” U tom je kontekstu kardinal napisao gore navedenu jasnu izjavu da su katolici koji inzistiraju na ženskom svećeništvu (kao i zaređenim ženskim đakonicama) “napustili temelj katoličke vjere”, te padaju u herezu čega je posljedica isključenje iz Crkve – ekskomunikacija. “Važno je da Brandmüller primjenjuje ovu izjavu ne samo na laike nego i na svećenike:” Ovo se mora reći u svim srcima – također prema onima koji imaju službu u Crkvi “. To nije pitanje mišljenja ili suzbijanja mišljenja, dodaje, već se radi o “dogmi kako ju je sam Bog otkrio” i o “Crkvi Isusa Krista čiji je On jedini Gospodin”.

Kardinal Brandmüller – čije prezime djelomično znači goruća vatra – završava ovaj važni doktrinarni komentar sa sljedećim relevantnim pitanjem:

Na koncu, još je jedno pitanje: kako to da se od vremena revolucije 1968. [duboke kulturne revolucije šezdesetih godina], gore spomenute teme ponovo i iznova potpiruju, ad nauseam, iako su dani jasni teološki i magisterijski odgovori? Tko je to, čiji se plan neprestano podgrijava, iznova i iznova?

Ovo nije prvi put da je kardinal Brandmüller pokazao spremnost da govori jasno i na vatren način i s autoritativnom snagom.

Kao što se neki mogu prisjetiti, 2015. godine – usred rasprava na sinodama o obitelji, on je ustrajavao da oni koji žele promijeniti crkveni nauk o razvedenim i “ponovno vjenčanim” – pa čak i ako su prelati – jesu heretici. Rekao je:

Na isti način, svaka pastoralna praksa mora slijediti Riječ Božju ako ne želi propasti. Promjena učenja, dogme, nezamisliva je. Tko god to ipak svjesno učini, ili na tome inzistira, je heretik – čak i ako nosi rimski grimiz.

Kasnije, u listopadu 2017., njemački je kardinal ponovno jasno izjavio da su oni koji tvrde da razvedeni katolik može ući u novi kvazi-bračni odnos ekskomunicirani. On je tada rekao:

To znači, onaj tko tvrdi da se može ući u novi odnos, dok je vlastita zakonita žena još uvijek živa, ekskomuniciran je zato što je ovo pogrešno učenje, hereza.

(…)

Treba se podsjetiti, da je biskup Athanasius Schneider dao upravo vrlo slične izjave o herezi i ekskomunikaciji u intervjuu za Onepeterfive o ženskom đakonatu i ženskom svećeništvu. Zbog daljnjeg jačanja u istinama naše vjere, stoga predstavljam njegov dulji, iskreni i potvrdni citat:

Božanskim ustanovljenjem, sakrament Svetoga reda (sakramentum ordinis) može se primijeniti samo na muške osobe. Crkva nema vlast promijeniti ovo bitno obilježje ovoga sakramenta, jer ne može promijeniti značajan aspekt sakramenata, kao što je poučavao Tridentski sabor (vidi sjednica 21, poglavlje 2). Papa Ivan Pavao II. izjavio je da je nemogućnost ređenja žena nepogrešivo učenje Redovnog i Univerzalnog Magisterija (vidi apostolsko pismo Ordinatio sacerdotalis, 4.), stoga je božanski objavljena istina, koja pripada pokladu vjere (vidi Odgovor Kongregacije za nauk vjere od 28. listopada 1995.).

Tko tvrdoglavo sumnja ili negira tu objavljenu istinu, počinio je grijeh hereze, a javnim i perinatalnim postupanjem grijeh postaje kanonski zločin koji uključuje automatsku ekskomunikaciju (latae sententiae). Postoji nekoliko klerika, pa čak iz biskupskih redova, koji danas čine takav grijeh, tako se nevidljivo odvajaju od zajednice katoličke vjere. Na njih se sigurno mogu primjenjivati ​​ove Božje riječi: ” Od nas izađoše, ali nijesu bili od nas” (1. Ivanova 2,19).

https://www.lifesitenews.com/news/dubia-cardinal-promoting-female-catholic-priests-means-excommunication

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *