Kardinal Dubie poziva vjernike: Držite se tradicije u doba zbunjenosti Crkve

Kardinal Dubie, Walter Brandmüller, poziva Katolike da se čvrsto drže nepromjenjive Tradicije Crkve u doba današnje krize zbunjenosti.

U intervjuu iz prosinca s Arminom Schwibachom, njemačke web stranice kathnet, kojega je preveo na engleski Michael J. Miller za Catholic World Report, kardinal je iskreno odgovorio Schwibachovim pitanjima o Martinu Lutheru, Dubii, istospolnom “braku”, transrodnosti i rastućoj zbunjenost u Katoličkoj crkvi.

‘Perverzna pobuna’

Kada ga je novinar pitao o novim izazovima prirodnom zakonu, kardinal nije štedio udarce. Brandmüller je nazvao vjeru u istospolne “brakove” i transrodnost “perverznom pobunom”.

“Ako netko misli da homoseksualne osobe ulaze u ‘brak’, ili da se pomoću operacije može poduzeti promjena spola i druge intervencije u prirodu ljudskog bića, onda je to prava perverzna pobuna protiv reda stvaranja, protiv prirode čovjeka kako je htio i stvorio Bog”, izjavio je. “Djelovanje na način koji proturječi ovoj prirodi je samouništenje ljudskog bića”.

Kardinal je rekao da je “zabrinjavajuće” da je subjektivizam odveden do takve krajnosti i da je takva ideologija odbijanje stvorenosti i uzurpiranje Božje vladavine. “Čovjek na Božjem prijestolju”, uzviknuo je. “Groteskno, apsurdno, apokaliptičko shvaćanje”.

O zbunjenosti u Crkvi danas

Kardinal se složio sa Schwibachovom procjenom da je Crkva u previranjima i rekao da je to predvidio Sveti Pavao. Njegov je savjet bio “uzmite naše znamenje” iz Tradicije Crkve.

“U ovoj situaciji, koju je predvidio Sveti Pavao – pogledajte Pisma Titu i Timoteju – važno je uzeti naše podrijetlo iz Tradicije Crkve, koju vodi Duh Sveti i koja nalazi svoj konkretan suvremeni izraz u Katekizmu Katoličke Crkve “, rekao je Brandmüller.

“Što god proturječi ovom Katekizmu – bez obzira na izvor kontradikcije – nije Katolička istina. Svatko tko vjeruje u Katekizam i živi u skladu s tim je na pravom putu.”

No unatoč zbunjenosti, Brandmüller ne vjeruje da se suvremena Katolička Crkva nalazi u “povijesno jedinstvenoj situaciji”. Navodi arijansku krizu.

“U vrijeme arijanske krize, arijanci nisu vjerovali da je Isus iste prirode kao Bog Otac – velika većina biskupa u istočnoj polovici Rimskog Carstva griješila je. Tek kroz Nicejske i Kalcedonski sabor je ova smrtna prijetnja vjeri bila prevladana: Gospodin je bio i još uvijek je danas u barci – iako se čini kao da spava.

Kardinal Brandmüller bio je među vodećim kritičarima novih doktrina koje su Katolicima predložene od Izvanredne sinode o obitelji. Prije nego što je potpisao Dubiu vezano za Amoris Laetitia, bio je jedan od pet kardinala koji su pridonijeli knjizi Ostati u Kristovoj istini, koja se suprotstavila prijedlogu kardinala Waltera Kaspera da dopusti onima u nezakonitim seksualnim zajednicama da primaju Svetu Pričest.

O Dubii

Novinar je također upitao kardinala o sadržaju Dubie, pitanjima koja su njemački kardinal i tri druga kardinala poslali papi Franji nakon objavljivanja Amoris Laetitia. Brandmüller ih je nabrojao i objasnio koji bi odgovori bili u skladu s temeljima Katoličke vjere i morala.

„1. Može li osoba vezana postojećom ženidbenom vezom koja s novim partnerom živi zajedno kao muž i žena u nekim slučajevima primiti “oprost i Pričest” (AL 305, bilješka 351)?

  1. Postoje li apsolutne moralne zapovijedi ili zabrane koje obvezuju bez iznimke i pod svim okolnostima? (npr. ubojstvo nevine osobe)?
  2. Je li sada istina kao i prije, da je netko tko uporno živi u preljubu objektivno u stanju ozbiljnog grijeha?
  3. Postoje li situacije u životu koje umanjuju moralnu odgovornost do takve mjere da se nemoralna aktivnost (u ovom slučaju: preljub) može moralno izuzeti ili čak odobriti?
  4. Može li osobna odluka savjesti dopustiti izuzetke od apsolutne zabrane djelovanja koja su po sebi nemoralna?”

“Kao što vidite”, nastavio je kardinal, “ta se pitanja bave temeljem vjere i moralnog učenja. Ako slijedimo taj nauk, pitanja 1, 4 i 5 morat će se odgovoriti nedvosmislenim Ne, a pitanja 2 i 3 s Da.

O luteransko-katoličkom dijalogu

Govoreći na kraju “Lutherove godine 2017.”, 500-te obljetnice protestantske reformacije, Brandmüller je rekao da nema potrebe za katoličkom “ponovnom procjenom” Luthera; i katolici i luterani razradili su objektivan način da o tome rasprave prije više od 60 godina.

“Najkasnije do kraja nacističke diktature … [njemački katolici i njemački protestanti] znanstvenici … našli su način pisanja o Lutheru ili reformaciji koji se oslanjao na objektivno, trijezno prikazivanje činjenica, temeljenih na povijesnim izvorima i njihovoj kritičkoj interpretaciji”, rekao je kardinal. “Razgovarati o potrebi katoličke strane da ponovno procijeni Luthera pokazuje stoga neznanje o stvarnom stanju nauka ili relevantne literature”.

Brandmüller je objasnio da Lutherovih 95 teza mogu biti shvaćene na Katolički način, kao “prosvjed predanog svećenika protiv nerazumijevanja i zlostavljanja oprosta”.

Godine 1520., Luther je, međutim, svoj raskid s „elementarnim temeljima“ Katoličke kršćanske vjere učinio apsolutno jasnim. Kardinal Brandmüller vidi upitnom ideju da se Luther može nazvati “doktorom Crkve autentične reforme”. Luther, rekao je, nije želio reformirati Crkvu, već je namjeravao “radikalni preokret”.

“U svojoj raspravi, “Plemstvu njemačkog naroda”, [Luther] je najavio da će razoriti tri zida”, nastavio je kardinal.

“On vidi prvi zid kao svećeništvo utemeljeno na svetom redu, drugi kao crkveno učiteljstvo utemeljeno na misiji Isusa Krista, a treći kao postojanje papinstva. Činjenica da su ti “zidovi” počivali na čvrstim biblijskim temeljima nije bila od interesa gnjevnom Augustinovom bratu. Jednom kada sruši ta tri zida, Luther očekuje kolaps čitave strukture papinske Crkve.

Brandmüller je nazvao tvrdnje da je taj prekid s Katoličkom crkvom djelo Duha Svetoga “iznimno nevjerojatnima” i da se može objasniti samo “apsolutnim nepoznavanjem dokumenata i činjenica povijesti”.

Također je potvrdio dostojanstvo Tridentskog Sabora, rekavši da je “bio i ostaje ekumensko vijeće, a to je, sa i pod papom, najviši organ crkvenog magisterija; Njegova definitivno objavljeno učenje je nepogrešivo ​​…. Njegovi (Tridentski) doktrinarni propisi vrijede zauvijek. “

https://www.lifesitenews.com/news/dubia-cardinal-urges-faithful-hold-fast-to-tradition-amid-church-confusion

Pravila komentiranja: HKZ cijeni i potiče komentare čitatelja. Komentare ipak treba ograničiti na temu, da budu precizni i jasni, poželjno bi bilo da se podupru činjenicama, u svrhu davanja novih informacija ili produbljivanja postojećih.
Ovaj prostor nije namijenjen da bi se na njemu vrijeđalo bilo koga, niti je namijenjen za širenje osobnih duhovnih iskustava, također nije namijenjen za učestalo osobno blogiranje niti za teološke rasprave među komentatorima. Nije tajna da postoje uljezi koji mogu napraviti štetu, zbog toga neke komentare moramo brisati. Ako ispunjavaju ova pravila, objavljeni komentari ne moraju nužno odražavati stajalište HKZ-a

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *