Kardinal Eijk: Crkva mora istražiti Viganòove svjedočenja kako bi ponovno zadobila vjerodostojnost

Rim – Istaknuti kardinal pridružuje se zboru biskupa pozivajući na punu istragu svjedočanstva nadbiskupa Viganòa, koja je uključila nekoliko visokih prelata i papa Franju u pokrivanju bivšeg kardinala Theodora McCarricka i njegovog zlostavljanje svećenika i sjemeništaraca.

U intervjuu 13. prosinca s talijanskim dnevnikom Il Giornale, kardinal Willem Jacobus Eijk, nadbiskup Utrechta, Nizozemska, kaže da je “jasno” da navode sadržane u svjedočenjima Viganòa “treba temeljito ispitati”, dodajući kako su “mnogi biskupi” tražili takvu istragu.

“Potrebno je u potpunosti pojasniti hoće li Crkva vratiti svoju vjerodostojnost”, rekao je.

U širokom rasponu intervjua, nizozemski kardinal također raspravlja o važnosti ustrajnosti u katoličkoj doktrini usred pritisaka na usvajanje više protestantskog anglikanskog modela. “Snaga Katoličke Crkve”, kaže Eijk, “jest da njen nauk vrijedi za cijeli svijet. Dijalog s protestantima ne smije voditi Katoličku Crkvu da postane protestantizirana. “

Eijk, 65, također nudi svoje stajalište o uključivanju “LGBT” akronima u nedavnom radnom dokumentu Sinode za mlade i njegovo mišljenje o očekivanom zakretanju ka zarađivanja oženjenih muškaraca u latinskoj crkvi s iduće godišnjim amazonskom Sinodom.

“Dopuštanje [oženjenih svećenika] nije privremeno rješenje”, inzistira. “Nakon što se to odluči, postaje neopozivo”, i “s time će se izgubiti svećenički celibat, sjajna i plodna stoljetna tradicija latinske crkve”.

Kardinal Eijk, koji je objavio snažan komentar nakon što je papa Franjo propustio odbiti nacrt prijedloga njemačke biskupske konferencije kojom je protestantima u određenim slučajevima dopušta pristup Svetoj Pričesti, također u intervjuu kaže da bi “volio vidjeti da nositelj Petrove službe, koji je princip jedinstva kršćanske vjere, pruži jasnoću” o pitanju razvedenih i ponovno vjenčanih katolika kojima se omogućuje pristup Presvetom Sakramentu.

Pripravnik kardinala pape Benedikta XVI. Godine 2012. Eijk je također liječnik i stručnjak za medicinsku etiku. Napisao je jednu od njegovih doktorskih disertacija o eutanaziji, a drugu o etičkim problemima genetskog inženjeringa ljudskih bića. Godine 2004. Papa Ivan Pavao II. Imenovao ga je članom Papinske akademije za život i članom njenog upravnog vijeća 2005. godine. Pod papom Benediktom XVI. Eijk je služio i na Vatikanskim kongregacijama za kler i katolički odgoj.

https://www.lifesitenews.com/news/cardinal-eijk-church-must-investigate-vigano-testimonies-to-regain-credibil

Iako je u gornjem tekstu zadržana izvorna terminologija, onoga kojega danas nazivaju papom, na HKZ-u nazivamo njegovim pravim imenom – lažni prorok

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *