Kardinal Gerhard Muller: Papa nije šef Crkve i ne može mijenjati Njen nauk

New York, Listopad 5, 2018, Kardinal Gerhard Muller, bivši šef Kongregacije za nauk Vjere rekao je za EWTN postaju, da papa Franjo i njegove Sinode ne mogu mijenjati nauk Crkve.

Kardinal Muller, rekao je kako prijatelji pape Franje imaju neku vrlo čudnu ideju, da je nauk Crkve jako težak. Ali nitko, niti oni niti papa, ne mogu ga mijenjati. 

“Papa nije šef Crkve,” rekao je Muller.

“Papa ne može raditi što god hoće.”

Kardinal također primjećuje kako postoji pokret unutar Crkve u ovom trenutku koji želi promijeniti Nauk Vjere, preko raznih Sinoda, ali to nije moguće učiniti niti od strane pape niti od sinoda.

Biskupska sinoda nije ekumenski koncil” rekao je Muller. 

“Ona nema autoritet. Čak i kada papa govori o autoritetu to nije magisterijalni autoritet. Papa ne može mijenjati temeljnu konstituciju Crkve. On ne može davati nove definicije o ulozi pape ili onoga što bi biskupi trebali činiti.” zaključio je Muller.

“Stoga je apsolutno nemoguće, za nekoga tko je u stanju smrtnog grijeha primati Svetu Pričest, prije nego se ispovijedi i pokaje za svoj grijeh, te primi odrješenje. Nije moguće mijenjati ovu temeljnu nauku Crkve o Sakramentima.” rekao je Muller.

Kao primjer toga naveo je homoseksualna djela, koja nikada ne mogu biti dozvoljena niti prihvaćena od strane Crkve kao dopustiva, jer to je grijeh protiv šeste Božje Zapovijedi. 

U nastavku osvrnuo se na okruženje koje vlada u Vatikanu, rekavši kako prijatelji pape Franje i on sam, stalno govore kako se mora osluškivati laike i što oni misle, te kako i biskupi moraju slušati laike i druge ljude.

“To je jako čudna ideja, laici, kao i biskupi, prvo moraju slušati Riječ Božju. Mi nismo gospodari Crkve, a papa nije šef Crkve. On ne može činiti što ga je volja.”

Također kardinal je istaknuo kako se mora shvatiti, da Crkva nije neka svjetska organizacija koja mijenja program prema volji glasača.

“Duh Sveti se ne može zlorabiti, kao opravdanje novih smjernica u vjeri. Važno je slušati što nam Bog govori, ali svakako ne, na način neke nove objave, koja je suprotna već napisanoj Riječi Božjoj. Objava je ispunjena u Isusu Kristu i nikakva nova objava koja je suprotna Isusovoj u Evanđelju, ne može se prihvatiti.” zaključio je Muller.

https://www.lifesitenews.com/news/vaticans-former-doctrinal-chief-pope-is-not-boss-of-the-church-cant-change

Iako je u gornjem tekstu zadržana izvorna terminologija, onoga kojega danas nazivaju papom, na HKZ-u nazivamo njegovim pravim imenom – lažni prorok.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *