Kardinal izabran od Franje: Papa bi mogao izabrati ženu kardinala

  1. siječnja 2018. U kratkom periodu od tri tjedna, kardinal Joseph Tobin iznio je uznemirujuće izjave o ulozi žena unutar Katoličke Crkve u nekoliko intervjua za New York Times i Isusovački Američki Magazin. 

Tobin kojeg je papa Franjo učinio kardinalom 2016 god., rekao je u intervjuu za NYT (New York Times) kako je muško svećeništvo kamen spoticanja, te nastavio kako su neke žene odbijene od Crkve zbog ovoga.

Govoreći za Američki Magazin, Tobin je izrazio još veće suosjećanje za ovu temu, rekavši kako “sve više i više žena ima razlog napustiti Crkvu”, zbog zabrane ženskog ordinarijata, jer to pokazuje nepoštivanje koje doživljavaju unutar Crkve.

Razvijajući ideju kako su žene povrijeđene zabranom sudjelovanja u đakonatu, Tobin sugerira da je Crkvena kultura ispunjena mržnjom prema ženama, uskoumljem i muškim privilegijama.

Kada je zapitan za NYT, “Da li će stoga uskoro žene moći biti kardinali?”. 

Kardinal Tobin je odgovorio “Ne vjerujem da postoji obvezujući teološki razlog zašto papa ne bi imenovao ženu kardinala.”

“Za mene, nije samo značajno da je Papa imenovao komisiju koja će istraživati ovo pitanje, nego koga je stavio u tu komisiju. Čast nam je da je Phyllis Zagano iz Sjeverne Amerike imenovana kao vrlo učena žena u ovu komisiju.”, rekao je Tobin

U ovom intervjuu kardinal Tobin nije htio ili nije znao spomenuti stavove Katoličke Crkve, a i navode pojedinih papa kao što je Papa Sveti Ivan Pavao II, koji je napisao u svom apostolskom pismu Ordinatio Sacerdotalis; “Crkva nema autoritet dodijeliti svećenički red ženama i da je ovaj sud definitivno potvrđen od svih vjernika Crkve.”

Nadalje, zato što samo kršten muškarac može valjano primiti sveto ređenje (Kanonski zakon 1577) i đakonat koji je dio svetog reda, samo muškarac može biti svećenik. 

Tobin je također propustio spomenuti za NYT čvrste stavove Crkve kada su ga pitali o homoseksualnosti, abortusima i obiteljskom planiranju.

Osim toga stavovi kardinala Tobina o homoseksualnosti postali su javno poznati od trenutka njegovog ustoličenja za Nadbiskupa Newarka, kada je osobno izrazio dobrodošlicu homoseksualcima na njihovom tzv. LGBT hodočašću u Katedrali u Newarku.

Kada su ga zapitali u NYT, da li je iskoristio taj događaj u katedrali , kako bi pozvao LGBT osobe na obraćenje od grijeha, Kardinal Tobin je odgovorio “To mi zvuči malo kao uvreda.”

LGBT hodočasnička misa, održana je homoseksualnim parovima, od kojih su neki bili i vjenčani, a svi su pristupali Svetoj Pričesti bez ikakvog pitanja.

Ne iznenađuje da je kardinal Tobin jedan od glavnih Vatikanskih službenika i utjecajnih klerika koji djeluju kao da žele namjerno podcijeniti Crkvena učenja i koji odbijaju prirodni zakon podupirući homoseksualne odnose.

Kardinal Tobin čini se kako sa užitkom odbija svoje kritičare navodeći : “Moja omiljena definicija hereze je nevoljnost da se riješi kompleksnost. To je želja pojednostaviti sve sa jednim zalogajem.” 

https://www.lifesitenews.com/news/francis-appointed-cardinal-pope-could-name-a-woman-cardinal

Komentar HKZ: Nasuprot riječima kardinala Tobina stoje riječi Isusa Krista iz Knjige Istine: Moja Riječ je vrlo jednostavna, laka za razumjeti, ali ne tako laka za živjeti.

Prema tome, prava hereza je kada se jednostavna istina pokušava maskirati nakaradnim teoretiziranjem, koje bi željelo prilagoditi istinu grešnom stilu života ljudi, koji poznaju Božju Riječ, ali ne žele živjeti po njoj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *