Kardinal Kasper: Homoseksualne zajednice su jednake Kršćanskom braku

Kardinal Walter Kasper, čija je teologija čini se najveća inspiracija papi Franji u svezi davanja Pričesti za preljubnike, koji žive u drugom braku, sada ide i korak dalje, tvrdeći kako su homoseksualne zajednice jednake Kršćanskom braku, na način koji je sličan odnosu između Katoličke Crkve i nekatoličkih zajednica.

Nadalje, kardinal brani ovu tvrdnju kroz apostolsku pobudnicu pape Franje AL.

“Papa kaže u AL da su novi brakovi nakon razvoda i zajednice između homoseksualnih parova djelomično ili potpuno istovjetni Kršćanskom braku”, rekao je Kasper.

“I kao što izvan Katoličke Crkve postoje elementi istinske Crkve, tako i u ovim zajednicama mogu postojati elementi koji se nalaze u Kršćanskom braku, mada još nepotpuno ispunjavaju ideal.”, rekao je Kasper.

Kasperove se riječi o homoseksualnim zajednicama direktno suprotstavljaju nauci Ivana Pavla II.

Za vrijeme papinstva Ivana Pavla II i Kardinala Ratzingera, Kongregacija za Nauk Vjere Svete Stolice, promptno je odbila ideju da homoseksualne zajednice mogu biti istovjetne Kršćanskom braku. Dokument je objavljen 2003. 

“Nema apsolutno nikakvog temelja da se homoseksualne zajednice na bilo koji način smatraju istovjetnima ili sličnima Božjem planu za brak i obitelj. Brak je svet, dok su homoseksualna djela protiv moralnog zakona. Ona lišavaju seksualni čin dara života. Ona ne potječu od izvorne privlačnosti i seksualne podudarnosti. Ni pod kakvim okolnostima ne mogu biti dopuštena.”, citirano iz Kongregacije za Nauk Vjere.

Kardinal Kasper, ohrabren sličnim razmišljanjem nekoliko utjecajnih Njemačkih biskupa, nastavlja svoje lobiranje kroz javno prihvaćanje homoseksualnih brakova drugih zemalja, u kojima su izglasani zakoni koji legaliziraju ovakve brakove.

2015 godine javno je podržao Irsku instituciju homoseksualnih brakova govoreći: “Demokratska država ima dužnost poštovati volju naroda, te ako većina naroda želi istospolne brakove, država ima dužnost priznati ih.” rekao je Kasper.

Ipak nisu se svi Njemački Kardinali priklonili utjecaju Kaspera, Kardinal Gerhard Ludwig Muller, bivši šef Konregacije za Nauk Vjere osudio je ovakvo razmišljanje zajedno sa drugim Njemačkim i Austrijskim biskupima.

https://www.lifesitenews.com/news/cardinal-kasper-homosexual-unions-are-analogous-to-christian-marriage

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *