Kardinal kaže da ga je papa Franjo inspirirao da bude “kreativan” u liturgiji. Neka laici čitaju Evanđelje

Kardinal nadbiskup Wellingtona, Novi Zeland, nedavno je naredio promjenu u Misi koja je “potpuno suprotna” upravnom dokumentu za sve Katoličke Mise u uobičajenoj formi, kroz “kreativnu inicijativu”, inspiriran kako je rekao papom Franjom. 

Kardinal John Dew pozvao je crkve da odstupe od liturgijskog protokola čitanja Evanđelja koji su čitali zaređeni službenici (svećenici ili đakoni), te da Lectio Divina iz Svetog Pisma izvode laici.

Lectio Divina – Latinski za Božansko Čitanje, jest drevna Benediktinska praksa molitava koje uključuju čitanja i osvrt na Sveto Pismo, nakon čega slijedi molitva i kontemplacija. Ovo se općenito čini individualno, ali može i u grupi, i nije uključeno u Misnu rubriku.

Kardinal Dew je rekao da je “Ova Lectio Divina inicijativa način na koji Nadbiskupija odgovara na poziv pape Franje da se Sveta Pisma bolje upoznaju i šire rasprostrane.“

“On nas je podsjetio da mi možemo poduzeti kreativne inicijative u našim župama tako da možemo postati “žive posude za prijenos Božje Riječi”, rekao je Kardinal.” Lectio Divina je prekrasan način za nas da postanemo ove posude”.

Umjesto dva čitanja i pripjevnog psalma, prije Evanđelja na Nedjeljnoj Misi  29. 10. bilo je samo jedno čitanje iz Svetog Pisma, prema izvještaju CathNews Novog Zelanda, koje je čitao laik. 

“Čitač laik – nazvan Vođa Lectio Divina – također će voditi slavlje kroz proces Lectio Divina, koje uključuje slušanje i osvrt na Evanđelje. Proces je nešto što svatko od nas može učiniti doma”, rekao je Kardinal Dew.  

Dew je objasnio potanko: “Ono što će se dogoditi je da će čitač pozvati sve da zatvore oči i slušaju u molitvi dok se Evanđelje čita. I dok oni slušaju, svaka osoba će pamtiti riječ, sliku ili frazu koja ga je dirnula na neki način.”, rekao je Dew.

Ovo će slijediti nakon 30 sekundi tišine. Čitač laik će tada ponovno pročitati Evanđelje i pozvati zajednicu da slušaju pojedinu riječ, sliku ili frazu.

Proces će se nastaviti, sa čitačem laikom koji će se obraćati Katolicima u klupama kroz temu iz Pisma i zastajati naizmjenično sa kratkim periodima tišine.

“Vođa će završiti proces Lectio Divina kratkom molitvom zahvale”, rekao je Kardinal Dew.

Liturgijski eksperti gledaju na ovo improviziranje sa Svetim Pismom za vrijeme Mise, kao nešto što je kontradiktorno ustanovljenim normama za Misu.

“Ono što je biskup naredio je potpuno protivno Općim Instrukcijama Rimskog Misala, upravnog dokumenta za sva Misna slavlja u uobičajenom obliku Rimskog Obreda.” rekao je Dr. Peter Kwasniewski, poznati liturgijski teolog i komentator.

“To što on predlaže je narušavanje dva odvojena pravila, prvo – da se sva čitanja za taj dan trebaju pročitati, a ne samo jedno čitanje, drugo – da Evanđelje treba uvijek čitati zaređeni čovjek – bio on biskup, svećenik ili đakon.” 

Dr. Joseph Shaw, profesor Filozofije sa Oxfordskog Sveučilišta i predsjednik društva za Latinsku Misu Engleske i Welsa, potvrdio je da čitanje Evanđelja na Misi treba biti od zaređenog klerika.

“Opća instrukcija Rimskog Misala, odjeljak 59, jasno ističe kako samo svećenik može čitati Evanđelje na Misi”, rekao je Shaw. 

On je potvrdio također da proces Lectio Divina nije prikladan za MIsu.

“Ono što je ovdje navedeno ne odgovara Lectio Divina opisanoj od strane duhovnih učitelja u prošlosti i može biti korisno jedino kao osobno iskustvo kod kuće.”, rekao je Shaw.

“Također, ovo se vrlo razlikuje od liturgijskog čitanja Svetog Pisma, koje se nudi Bogu, kao dio pojedinačnog akta slavljenja sa ostatkom Mise. Ovo se vidi i po raspirivanju tamjana prije čitanja i poljupca Svetog Pisma nakon čitanja. Ove ceremonije ističu zašto je prilično da svećenik ili đakon čitaju Evanđelje.”, rekao je Shaw.

Također opće instrukcije odjeljak 60 navode: ” Liturgija sama po sebi uči pokazivanje velikog štovanja redu čitanja i posebnom znaku poštovanja: bilo pripremnom molitvom svećenika prije čitanja ili stajanje vjernika dok se Evanđelje čita.”

Kwasniewski ističe da odjeljak 357 u općim pravilima navodi: “Nedjelje i Blagdani moraju imati tri čitanja, to jest od Proroka, Apostola i Evanđelje. Ova čitanja izričito treba slijediti.”

On također citira dio 61-66, dokumenta Kongregacije za Bogoštovlje i disciplinu Sakramenata, da je čitanje Evanđelja na Misi rezervirano isključivo za zaređenog službenika.

Kardinal Dew je više puta podržao papinu pobudnicu AL i davanje Svete Pričesti za rastavljene i ponovno vjenčane Katolike. 

No Kwasniewski pronicljivo zaključuje : “Nitko u Crkvi nema autoritet narušiti liturgiju na ovaj način kroz Lectio Divina inicijativu, ipak, budući da papa osobno daje niz loših primjera npr. kod pranja nogu na Sveti Četvrtak ne – Kršćanima, doista nije čudo da gledamo ovako nepodnošljivu zlouporabu Liturgije. Ali posebno je uznemirujuće da ovo dolazi od visoko rangiranog čovjeka u Crkvi, koji bi ipak trebao bolje znati. Ovaj biskup zaslužuje da bude javno discipliniran zbog svojeg postupka, a vjernici bi trebali protestirati njemu i Vatikanu.“

https://www.lifesitenews.com/news/new-zealand-cardinal-makes-pope-francis-inspired-change-to-mass

Pravila komentiranja: HKZ cijeni i potiče komentare čitatelja. Komentare ipak treba ograničiti na temu, da budu precizni i jasni, poželjno bi bilo da se podupru činjenicama, u svrhu davanja novih informacija ili produbljivanja postojećih.
Ovaj prostor nije namijenjen da bi se na njemu vrijeđalo bilo koga, niti je namijenjen za širenje osobnih duhovnih iskustava, također nije namijenjen za učestalo osobno blogiranje niti za teološke rasprave među komentatorima. Nije tajna da postoje uljezi koji mogu napraviti štetu, zbog toga neke komentare moramo brisati. Ako ispunjavaju ova pravila, objavljeni komentari ne moraju nužno odražavati stajalište HKZ-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *