Kardinal kojega je imenovao Franjo: Crkva se pokreće po pitanju istospolnih parova

VILLANOVA, Pennsylvania, 18. travnja 2018. Katolička Crkva se pokreće po pitanju parova koji žive u homoseksualnim odnosima, izjavio je istaknuti američki kardinal kojega je imenovao Franjo.

Kardinal Joseph Tobin izjavio je da mjesto za LGBT osobe u Crkvi nije lagan predmet za neke vođe Crkve, ali da se moraju s tim boriti.

Mislim da je to vrlo teško pitanje, rekao je Tobin tijekom prošlog četvrtka na Sveučilištu Villanova, kao odgovor na pitanje o otpuštanju nekih LGBT osoba iz Katoličkih institucija. 

Crkva se pokreće po pitanju istospolnih parova, rekao je Tobin, premda ne tako brzo kao što bi neki željeli. 

Sveti Petar Damjan, talijanski katolički reformator 11. stoljeća i doktor Crkve, opisao je homoseksualnost u njegovoj čuvenoj Gomorrahovoj knjizi kao dijaboličnu korupciju Božjeg plana za seksualnost između muškarca i žene.

Oslanjajući se na Sveto Pismo, Crkva podučava da su homoseksualna djela intrizički poremećena, budući da su suprotna prirodnom zakonu jer seksualni čin zatvaraju daru života. Ni pod kojim uvjetima ne mogu biti odobrena, navodi Katekizam Katoličke Crkve. 

Kardinalova početna izjava prošlog tjedna na konferenciji Villanova bila je usredotočena na petu obljetnicu Franjinog pontifikata. Pokrivena je izvještajem časopisa America, kojega vode isusovci.

Konferencija pod nazivom “Franjo, glas koji plače na svijet: Milost, pravda, ljubav i skrb za Zemlju”, trajala je od 12. do 15. travnja i okupila popis savjetnika i Franjinih povjerenika sa visokih razina. 

Osim Tobina, govornici su bili, između ostalih, urednik La Civiltà Cattolica isusovac Antonio Spadaro, honduraski kardinal Óscar Rodríguez Maradiaga, član vijeća Franjinih devet kardinala, ekonomist Columbia Sveučilišta Jeffrey Sachs i predsjednica Papinske akademije društvenih znanosti Margaret Archer.

Crkva je posljednjih desetljeća donekle bila marginalizirana zbog onoga što neki smatraju preokupiranjem seksualnom etikom, rekao je kardinal Tobin na svom početnom obraćanju. Crkva ne može preokrenuti svoju seksualnu etiku, ali papa Franjo je pokazao da postoje i druga pitanja na kojima crkva i svijet mogu raditi zajedno. Ovo je također korak u putanji koja vodi natrag do Vatikana II.

Tobin je koristio pojam pomaka paradigme u odnosu na Amoris Laetitia i Drugi Vatikanski koncil, navodi se u izvješću America Magazine

Tobin je ovo razmišljanje izrazio svojim komentarima o konferenciji, navodeći o Amoris Laetitia: Kao i kod svih pomaka paradigme, osobito nakon nekih ekumenskih sabora, to izaziva kontroverzu.” 

https://www.lifesitenews.com/news/francis-appointed-cardinal-the-church-is-moving-on-the-question-of-same-sex

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *