Kardinal Marx: U raspravi o međupričesti, biskupije mogu imati drugačija pravila

Kardinal Reinhard Marx, šef njemačkih biskupa, sada otvara ideju različitih Njemačkih biskupija s različitim pravilima o mogućem prijemu protestantskih supružnika Katolika na Svetu Pričest. Još jedan biskup upravo je rekao da papa Franjo, čini se, ne vidi u Njemačkim smjernicama za međupričest “prijetnju vjeri”.

Prošle je subote Njemački Katholikentag (nacionalno Katoličko okupljanje s oko 50.000 sudionika) završio u Münsteru. Sada, početkom ovog tjedna, izjave Njemačkih biskupa koji sudjeluju u tekućoj raspravi širom odjekuju u Njemačkom tisku.

Jedna od najistaknutijih figura je, naravno, kardinal Marx. Tijekom događaja Katholikentaga, rekao je dvije važne stvari. Prvo, tvrdio je u intervjuu Njemačkoj biskupskoj web stranici Katholisch.de (oko 8 minuta videa) da papa Franjo ne želi da “ostanemo mirni i da se osvrćemo” s obzirom na ekumenizam. Papa nas želi “naprijed, avanti, da vidimo koje mogućnosti [za veće ekumensko zajedništvo] imamo”, kaže kardinal Marx. To, naravno, podrazumijeva da i sam papa želi da se “krene naprijed” s pitanjem međupričesti.

Druga tvrdnja koja se sada uvelike navodi jest da je Marx, kada je pitan o mogućnostima različitih pravila međupričesti u Njemačkim biskupijama, odgovorio: “Da, to je već sada”. Prema Marxu, Njemačka biskupska konferencija “ne može poduzeti zakonske mjere prema pojedinim biskupijama”, budući da je “biskup u pojedinačnoj biskupiji zakonodavac”. Tako objašnjava njemački kardinal, sama biskupska konferencija “nema nikakvu nadležnost za davanje naloga” s obzirom na pojedinog biskupa. Austrijska Katolička web stranica Kath.net objašnjava ove riječi kako slijedi: “Borba Njemačkih biskupa oko davanja Svete Euharistije protestantima mogla bi dovesti do toga da Njemačke biskupije dobiju i pridržavaju se različitih pravila.”

To je, naravno, priprema za odluku progresivističkog krila u Njemačkoj da nastavi sa svojim relativizacijskim programom u pogledu Pričesti za protestantske supružnike. Još jedan njemački biskup, Peter Kohlgraf – nasljednik kardinala KarlLehmann u Mainzu – predložio je u Katholikentagu da je sam papa dao poruku da ne misli da su nedavne smjernice o međupričesti iz veljače 2018. “prijetnja vjeri”. Objašnjavajući papine riječi koje su predložile i ohrabrile “eventualni jednoglasni dogovor” među njemačkim biskupima, Kohlgraf je rekao da to ne znači puni jednoglasni pristanak svih biskupa, već “da još jednom razgovaramo o našim smjernicama na takav način da manjina ne izgubi obraz, ali i da nitko ne dovodi u pitanje ničije katoličanstvo”.

Ovakvo tumačenje čini se da priprema put za progresivistički kamp u Njemačkoj da održi još jedan sastanak s protivničkim biskupima, među kojima su kardinal RainerWoelki i biskup Rudolf Voderholzer, a zatim provedu pastoralne smjernice uglavnom kao što su već odobrene dvotrećinskom većinom u veljači.

Štoviše, Kohlgraf tvrdi da papa ne smatra da je ova većinska odluka u opasnost stavila vjeru i jedinstvo Crkve. Kao što izvješće Katholisch.de kaže:

On se osjeća “osobno povrijeđeno“, kaže Kohlgraf, “kada pismo sedmorice biskupa poslano u Rim upozorava i tvrdi da je mojim glasom – zajedno s većinom mojih bližnjih biskupa – suština vjere i jedinstva Crkve u opasnosti. Ako dobro razumijem papu, on ne vidi tu opasnost. “

Ako ne bi došlo do sporazuma između oba kampa, objašnjava prelat, tada bi svaki biskup bio slobodan utvrditi vlastita pravila za vlastitu biskupiju. Međutim, on dodaje da bi “bilo zanimljivo vidjeti što će se dogoditi kad se u Kölnu dogodi drugačije pravilo nego u Aachenu”. Sigurno bi to “povećalo nedostatak razumijevanja i povećanja bijesa” među vjernicima, upozorava biskup.

Obje izjave kad se uzmu zajedno – ona Marxa i ova Kohlgrafa – mogle bi dati sigurno predvidjeti da će progresivisti – budući da konzervativni biskupi nisu skloni popuštanju, usprkos vlastitom nedostatku doktrinalne korekcije pape Franje – provesti svoje vlastite revolucionarne smjernice za međupričest i objasniti da su oni koji se odupiru slobodni da ih ne provode u vlastitim biskupijama.

https://onepeterfive.com/cardinal-marx-in-intercommunion-debate-dioceses-might-have-different-rules/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *