Kardinal Meisner je rekao da moramo nastaviti borbu za Crkvu i Njeno učenje

Kao što je OnePeterFive izvijestio nedugo nakon smrti kardinala Joachima Meisnera – koji je bio jedan od četvorice kardinala dubia – ovaj njemački prelat imao je mnoge široko priznate svetačke osobine. Kad sam o tome pisala članak u to vrijeme, ja – i moja mala obitelj s kojom sam podijelila svoja otkrića – istinski smo bili dirnuti dubokim vjerovanjem, jasnim svjedočanstvom, ljubavlju i hrabrim stavovima koje je kardinal Meisner često imao. S ljubavlju je branio Vjeru i njezin nauk, te je čak i pružao ruku svojim ideološkim protivnicima.

U to sam vrijeme kontaktirala svu trojicu preostalih kardinala dubia, pitajući ih jesu li htjeli napisati priznanje četvrtom “bratu po oružju”. Tajnica kardinala Burkea bila je tako ljubazna da mi dade odgovor, rekavši da je kardinal već napisao malo priznanje za National Catholic Register. Ovo je ono što je kardinal Burke tada rekao:

U komentarima Registru, kardinal Burke je pričao o njemačkom kardinalu kako je “bio veliki dar da je poznavao kardinala Joachima Meisnera tijekom proteklih godina.

“Duboko me inspirirao njegovom istinskom ljubavlju prema Kristu i njegovom Mističnom tijelu, Crkvi”, rekao je kardinal Burke. “Nije poštedio nikakav napor u tome što je ljubav pokazivao jasno i hrabro u praksi. Neka bude dobitnik nagrade dobroga i vjernoga sluge. Počivao u miru.”

Drago mi je što sada vidim da je kardinal Burke imao još nešto za reći u novom intervjuu koji je dao The Wandereru. Dopustite da citiram ovdje u cijelosti samo dio o kardinalu Meisneru (ne namjeravam raspravljati o drugim dijelovima intervjua koji bi mogli zaslužiti podrobniji odgovor od nas):

PITANJE Papa Emeritus Benedikt XVI., u poruci koju je pročitao na Misi zadušnici za kardinala Joachima Meisnera, izrazio je divljenje kardinalovoj sposobnosti “da se pouzdaje i da iskoristi duboko uvjerenje da Gospodin ne napušta svoju Crkvu, čak ni kad je barka preuzela toliko vode da je na rubu prevrtanja.”

Bivši Kristov vikar započeo je svoj govor pozivajući se na kardinala Meisnera kao “strastvenog pastira i svećenika [kojemu] je bilo teško napustiti svoju dužnost, osobito u vrijeme kada Crkva stoji u osobito zahtjevnoj potrebi za uvjerljivim pastirima koji mogu odoljeti diktaturi duha vremena i koji žive i promišljaju vjeru s odlučnošću.”

Vaša Eminencijo, kao prijatelj i bliski suradnik kardinala Meisnera, kako vidite ove dirljive riječi Benediktovog priznanja? Možete li ponuditi bilo kakva osobna razmišljanja o životu i ostavštini ovog velikog kneza Crkve?

ODGOVOR: Nije upitno da je kardinal Meisner u cijelosti imao duboki osjećaj Katoličke vjere i duboku ljubav prema našem Gospodinu i njegovoj Crkvi. Bio je potpuno posvećen kao dobri pastir. Posebno se sjećam susreta s njim u veljači 2014. Na konzistoriju kada je kardinal Walter Kasper dao svoju prezentaciju sugerirajući da postoji mogućnost mijenjanja crkvene discipline [prema] onima koji žive u nezakonitim bračnim zajednicama, koji primaju sakramente Svete Pričesti i Ispovijedi.

Kardinal Meisner i ja smo izašli s jedne od sjednica, a on mi je rekao: “Ovo nije moguće. To će dovesti do raskola.” I bio je vrlo strastven zbog toga.

Sve je vrijeme kardinal Meisner vrlo pažljivo pratio, podržavao i poticao one koji su branili stalno učenje i praksu Crkve. Bio je divan svećenik i nikada ne bi rekao da su oni koji su podupirali Crkveno učenje bili legalisti i da ih nije briga za ljude, da na njih bacaju kamenje. Bio je vrlo ljubazni svećenik koji je shvatio da dobar pastir stada mora naučavati istinu vjernicima u cijelosti.

Vidio sam ga 4. ožujka 2017. godine u Kölnu kada je nekadašnji kanonski pravnik i kolega iz razreda slavio svoj 65. rođendan. Nekoliko nas je pisalo eseje koji su objavljeni u njegovoj knjizi. Prisustvovao sam prezentaciji knjige, a kardinal Meisner je bio tamo. Apsolutno je točno što je papa Benedikt XVI. napisao o njemu: bio je spokojan, ali i vrlo vatren.

Živo se prisjećam kardinala Meisnera koji mi govori da moramo nastaviti borbu za Crkvu i njezino učenje. Posjedovao je prekrasnu kombinaciju tih dviju osobina, ozbiljnosti i žara. Uvijek sam imao dojam da je on netko tko je vrlo blizak našem Gospodinu u molitvi i da je govorio iz uvjerenja koje nije bilo utemeljeno u njemu, nego u intimnom poznavanju Gospodina.

Poticaj je vidjeti kako kardinal Burke tako poštuje kardinala Meisnera i njegovu snažnu poziciju i brigu vezano za trenutnu krizu u Katoličkoj Crkvi.

Sjetimo se ovdje i nekih ostalih značajnih glasova koji su 15. srpnja, nedugo nakon njegovog sprovoda u Kölnu, dali vlastita priznanja kardinalu Meisneru:

Kardinal [Gerhard] Müller zaključio je ovaj kratki intervju 15. srpnja u Kölnu s nekim riječima o kardinalu Meisneru – jednom od četiri dubia kardinala: “On je za mene veliki svjedok naše kršćanske vjere usred našeg svijeta”. Ove riječi podsjećaju na riječi nadbiskupa Georga Gänsweina koji je toga istog dana dao i neke intervjue i izrekao sljedeće riječi o kardinalu Meisneru: “Velikan je dobio oproštaj; Ili duhovni gigant je morao otići. Mogu se samo nadati da će on, sada od gore, gigantski posredovati za nas.”

Gänswein je također objasnio da je kardinal Meisner “živio od duhovnog i za duhovno” i da “već sada vidi neke duhovne plodove”. Gänswein je naglasio sada slavnu poruku koju je napisao papa Benedikt XVI., kako ju je objavio Gänswein, bio je “duhovni poticaj za sve one koji su ga slušali i duhovno ohrabrenje za ovo naše vrijeme vrlo dobro i vrlo potrebno.”

Malo prije njegove smrti, kardinal Meisner je napisao sljedeće riječi u vezi s trenutnom situacijom u Crkvi: “Pastir je postavljen od strane Krista kako bi sačuvao stado od pogrešaka i zbunjenosti.” Može li naslijeđe kardinala Meisnera i dalje donositi dobre plodove – u vlastitoj duhovno osiromašenoj domovini, kao i u široj Crkvi? I možda on sada može ojačati preostala tri kardinala dubie kako bi nastavili s potrebnom javnom bratskom korekcijom pape Franje.

https://onepeterfive.com/cardinal-burke-cardinal-meisner-said-must-continue-fighting-church-teaching/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *