Kardinal Müller: blagoslivljanje homoseksualnih parova bila bi ‘grozota’

Bivši Vatikanski prefekt, kardinal Gerhard Ludwig Müller oplakivao je sadašnju prilagodbu Crkve modernom svijetu i odbio je ideju blagoslivljanja homoseksualnih parova. Primjedbe, koje su nastale u razgovoru u Slovačkoj 6. veljače, posredno reagiraju na nove inicijative koje dolaze iz Njemačke, osobito od strane kardinala Reinhard Marxa i biskupa Franza – Josefa Bodea. 

Kardinal Müller, bivši prefekt Kongregacije za nauk vjere, govorio je na konferenciji o enciklici Veritatis Splendor Ivana Pavla II. na Comenius sveučilištu u Bratislavi, u organizaciji Slovačke biskupske konferencije.

U napomenama nakon njegovog govora, Njemačke Katoličke novine Die Tagespost izvijestile su, da je kardinal jasno objavio što on misli o nedavno prezentiranoj njemačkoj ideji o blagoslivljanju homoseksualnih veza, čak i ako se radi o pojedinim slučajevima: “Ako svećenik blagoslovi homoseksualni par, onda je to zločin na svetom mjestu, naime, da odobri nešto što Bog ne odobrava.”

Prema Tagespostovom izvještaju, kardinal Müller je u svom govoru rekao kako žali zbog odvajanja crkvenog doktrinarnog od moralnog učenja i nazvao je kršćanstvo “teocentričnim humanizmom”. Rekao je da je “submisivna promjena Crkve u nevladinu organizaciju radi poboljšanja ovozemaljskog života” suicidalna modernizacija koja negira čovječanstvu Božju Istinu. U ovom kontekstu, njemački  je kardinal također kritizirao Martin Lutherovo vlastito poricanje čovjekove slobodne volje i njegovo učenje o cjelokupnoj izopačenosti čovjeka koja odvaja moral od odnosa s Bogom. Moralnost, kako je Müller objasnio, je ukorijenjena u Milosti; i zato bilo koje učenje o “pravilima i iznimkama” ignorira karakter (ili narav) etike Saveza i Milosti.

U raspravi nakon njegova govora, kardinal  Müller je također odgovorio na pitanja koja su se ticala Franjinog post-sinodalnog dokumenta, Amoris Laetitia. Kardinal je rekao da “nije sretan” činjenicom da postoje različite interpretacije ovog papinskog teksta od strane nekih biskupskih konferencija. “U dogmatskim pitanja, ne može biti pluraliteta,” dodao je. Samo je jedan Magisterium, rekao je, i biskupske konferencije mogu odlučivati samo o pastoralnim pitanjima. Kontradiktorne koncepcije u vezi  Sakramenata, rekao je kardinal, dovode do kaotičnih stanja.

Tako je objasnio kardinal, da Sakramenti moraju biti slavljeni na način kako je sam Krist htio kada ih je ustanovio. Kontraverzno osmo poglavlje  Amoris Laetitiae mora biti shvaćeno “na pravovjeran način,” naime da “onaj koji živi u stanju smrtnog grijeha ne može primiti Svetu Pričest.” To je, u Müllerovim očima, papina dužnost “ujediniti Crkvu, to je razlog za što on i služi.” Ovo je što je on, Müller, sam rekao papi: Kada biskupske konferencije prezentiraju različite interpretacije Amoris Laetitiae, Crkva ulazi u “ situaciju sličnu onoj prije Reformacije.”

Nadbiskup Stanislav Zvolensy, predsjednik Slovačke biskupske konferencije i nadbiskup Bratislave, rekao je novinama Die Tagespost da Veritatis Splendor nije samo i dalje važeća, nego prikazuje vanvremenske istine. Objavljena prije 25 godina, enciklika autoritativno odbacuje teoriju o situacijskoj etici, teoriju koja ponovno dobiva mnogo pažnje u naše doba, na primjer od strane teologa kao što je Professor Maurizio Chiodi.

Profesor Livio Melina, bivši predsjednik Papinskoga instituta Ivana Pavla II. za studije o braku i obitelji, također je bio jedan od govornika na konferenciji 6. veljače. Naglasio je da Amoris Laetitia mora biti “pročitana u kontekstu prema magisterijskoj uputi enciklike Veritatis Splendor, koja podsjeća na povezanost savjesti i istine, kao i na nužnost dobro formirane savjesti.” Vraćajući se na tu encikliku, objasnio je  talijanski profesor i teolog,  Amoris Laetitia može dobiti hermeneutiku u svjetlu “kontinuiteta s Magisterija Crkve.”

Isto je rekao: “Zapovijedi su izraz Božje ljubavi prema nama. Ako ih ispunjavamo, ujedinjeni smo s Bogom.”

https://www.lifesitenews.com/news/cardinal-mueller-blessing-homosexual-couples-would-be-an-atrocity

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *