Kardinal Muller: Magisterij ne bi trebao voditi vjernike u konfuziju

Ožujak 05, 2018 god., “Pastoralne prakse koje se temelje na tzv. individualnim slučajevima, običan su retorički trik, koji podcjenjuje jedinstvo vjere,” rekao je Kardinal Muller u intervjuu koji je objavljen prošlog tjedna.

“Upravo zato Crkvene i papinske izjave o primanju Sakramenata, moraju biti tako pripremljene da služe na spasenje vjernika. Krist nije stvorio Magisterij da dovede ljude do zbunjenosti”, rekao je Muller.

Muller se posebno osvrnuo na prijedlog primanja zajedničke Pričesti za protestante i katolike. Rekao je kako se Euharistija ne može jednostavno dati nekome, samo zato što je ta osoba želi.

“Zadatak pape, zajedno sa Kongregacijom vjere, je očuvati jedinstvo Crkve u istini. Zakonski je legitimno imati pluralizam u teologiji, ali u vjeri to je pogrešno.“ 

“Jedini ekumenski progres bio bi kada bi se svi Kršćani ujedinili u Jednu, Svetu Apostolsku Crkvu. Preduvjet za ovo, bio bi priznanje sakramentalnosti Crkve. Biskupi nemaju moć donositi odluke koje bi se suprotstavile Vjeri.“ 

“Osim toga, ako bi dali protestantima Pričest u pojedinim slučajevima, onda bi to značilo kao da ispravljamo Boga, koji nije vidio mogućnost da u pojedinim slučajevima mogu primiti Euharistiju oni koji ne vjeruju u Nju. To bi bila ludost. Crkva je mistično tijelo Krista, a Euharistija sakramentalno tijelo Krista, koju može primiti samo osoba koja u potpunosti i bez prepreka stoji u milosti Božjoj.” rekao je Muller 

Osim toga onaj koji pripada Katoličkoj Euharistijskoj Vjeri, mora odbiti ona učenja nekatoličkih zajednica koja se suprotstavljaju Katoličkoj Vjeri.” dodao je Muller.

“A za one koji se pozivaju na Svetog Duha, kod svake promjene Katoličkog nauka, koju bi perfidno željeli uvesti u Katoličku Crkvu, kažem: Duh Sveti nije privremena stanica za manjak znanja Katoličkog nauka.” rekao je Muller.

U svezi osobne savjesti u individualnim slučajevima, pojedinih vjernika preko koje se želi uvesti i blagoslov homoseksualnih parova kardinal Muller kaže:

“Nema izuzetaka za Božje zakone. Okolnosti ili razlozi zbog kojih neka osoba krši ove zakone mogu samo utjecati na stupanj krivice ili grijeha. Niti ja ne mogu povremeno zanijekati istinu Vjere, kao što ne mogu narušiti Božje Zapovijedi, koje mi pokazuju put spasenja i dobrog života. Blagosloviti nešto, znači dozvoliti nešto, što se u ovim slučajevima kosi sa Božjom Voljom. Pastoralna briga za osobe koje žive u homoseksualnim zajednicama, ne odnosi se na čuvanje ugleda pastora u javnom mnijenju, nego treba pomoći tim ranjenim ljudima u pronalaženju puta prema spasenju.” rekao je Muller.

Na pitanje: „Što kažete o spornom dijelu AL koji kaže da i homoseksualne zajednice imaju neke pozitivne aspekte i vrijednosti?“

Muller odgovara: “Ako se braća i sestre vjerno brinu jedan o drugome nemaju pravo iskorištavati jedan drugoga u ovim istospolnim odnosima te tako ugroziti svoje vječno nasljeđe. 

Ljubav i Istina uvijek idu jedno s drugim, oni su neodvojivi. Sve Božje Zapovijedi vrijede za sve.

Tko god kaže: „Ja Ga poznajem“, a ne obdržava Njegove zapovijedi, lažac je i istine nema u njemu.” zaključuje Muller.

https://www.lifesitenews.com/blogs/cardinal-mueller-magisterium-is-not-supposed-to-lead-faithful-into-confusio

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *