Kardinal Muller objašnjava ono što se prije nekoliko godina podrazumjevalo

Kardinal Gerhard Muller, bivši prefekt Kongregacije za Nauk Vjere, rekao je u nedavnom intervjuu da se Kršćani “ne mogu moliti sa ili kao Muslimani”. 

 

Kardinal Muller objašnjava kako njihova (muslimanska) vjera u Boga i Njegovo otkrivenje nije samo različita od Kršćanske vjere u Boga, nego ona čak niječe Kršćanske temelje, tvrdnjom da Bog nema Sina, koji je kao vječna Riječ Oca, Božanska Osoba i Jedan Trojedini Bog zajedno sa Ocem i Duhom Svetim. 

 

“Oni se samo mogu moliti udaljenom Bogu, kojem se moraju podčiniti kao nepoznatoj sudbini.

Njihova molitva izražava slijepo podčinjavanje dominantnoj volji Božjoj. 

 

Kršćani se umjesto toga mole da Volja Božja bude učinjena, svojom slobodnom voljom i to nas ne čini robovima nego slobodnom djecom Božjom.” rekao je Muller.

 

 

Govoreći u Bazilici Sv. Tereze od Isusa, Muller je ponovio da Kršćani za razliku od drugih religija ne gledaju svoje bližnje koji ne vjeruju u Boga, kao neprijatelje ili žrtve koje treba žaliti, nego na braću koju Njihov Stvoritelj i Otac jedini Bog, traži da mu se vrate.

 

“Kršćani nude istinski dijalog o pitanjima koji određuju smisao života općenito, kao i ljudske egzistencije.

 

I iako Islam ima vjeru u Jednoga Boga, ona ne podrazumijeva jedinstvo sa Bogom u ljubavi i nadi i da smo mi u Njemu i On u nama, nego isključivo vjeru u postojanje jednoga Boga.” naglasio je Muller.

 

Kardinal podsjeća da se čak i neki ateisti mole, ali njihova molitva se vrti oko njih samih, kao meditacija u kojoj je čovjek subjekt i objekt molitve, a što je suprotno od Kršćanske molitve.

 

I drugi teolozi su istaknuli slične temeljne razlike između Kršćanstva i Islama.

 

Jedna temeljna razlika je da iako Muslimani priznaju da se zlo ne smije činiti, ipak vjeruju da ga se nekada treba činiti. I da u tom slučaju zlo postaje dobro. 

 

Kod Kršćana zlo je uvijek zlo i ne može opravdati dobru namjeru.

Kardinal Muller objašnjava ono što se prije podrazumijevalo, jer nažalost živimo u vremenu takve konfuzije, da većinu katolika treba učiti osnove katoličke vjere.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *