Kardinal Muller sve više postaje pravi Katolik

Veljača, 28, 2018, Kardinal Gerhard Muller suprotstavio se odluci Njemačkih biskupa, da se dozvoli Pričest za Protestantske supružnike Katolika u “pojedinim slučajevima.”

U novom intervjuu objavljenom u Katoličkom vjesniku Die Tagespost, bivši šef Kongregacije za Nauk Vjere govori kako Njemački biskupi zlorabe kanonski zakon da opravdaju svoju odluku.

Prema objavi web stranice Njemačkih biskupa Katholisch.de., Muller ističe da izraz u “pojedinim slučajevima” znači “retorički trik”.

I dok Kod kanonskog zakona 844, dozvoljava takvu interreligijsku pričest u slučajevima “velike duhovne potrebe”, Muller ističe da nije u redu da Njemački biskupi provociraju takvu dozvolu koristeći ovaj Kod u njihovom slučaju.

Kod Kanonskog zakona 844, nije primjenjiv ovdje, navodi Muller, jer se kanonski izuzetak odnosi na izuzetne situacije kao što je opasnost od neposredne smrti. Miješani brakovi, s druge strane nisu hitna situacija koja bi opravdala ovakvo pričešćivanje.

Zabrinutost Kardinala Mullera podržao je kanonski odvjetnik Ed Condon, koji se također suprotstavio novom prijedlogu Njemačkih biskupa.

Condon je rekao da bi ove Njemačke smjernice, išle daleko izvan kanonskog zakona, koji jasno navodi tko bi trebao primati Pričest i kada.

On inzistira, kao i kardinal Muller, da je jedini razlog za ovakvu Pričest, opasnost od neposredne smrti – velika potreba, kao jedini izuzetak za ovakvu priliku.

Kardinal Muller jasno ističe, kako je preduvjet za primanje Svete Pričesti – prihvaćanje Katoličkog shvaćanja Euharistije. On upozorava Njemačke biskupe da ne podlegnu olakoj interpretaciji teoloških principa koji se odnose na ovu temu, jer ekumenizam ne može voditi prema “protestantizaciji Katoličke Crkve.”

Otpor kardinala Mullera prema pritisku Njemačkih biskupa, dolazi nakon izjave Kardinala Saraha, Prefekta Kongregacije za Bogoštovlje i Disciplinu Sakramenata, u kojoj je rekao: ” Svetogrdna Pričest koja nije primljena u stanju Božje Milosti i u svjedočenju Katoličke Vjere (mislim na određene oblike tzv. interreligijske pričesti), sramotne su i također predstavljaju uvredu.”

U istom intervjuu za Die Tagespost, Njemački kardinal također kritizira prijedlog Njemačkih biskupa za blagoslov homoseksualnih parova, opisujući ga kao “grozotu”. 

“Nitko ne može ovdje tražiti Božji blagoslov jer su homoseksualna djela protivna Volji Božjoj.”, rekao je Muller.

“Pastoralna pratnja ne izgleda tako i može biti svrsishodna jedino ako ostane na temeljima istine,” dodaje kardinal Muller.

https://www.lifesitenews.com/news/cardinal-mueller-criticizes-german-bishops-plan-opening-communion-to-protes

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *