Kardinal Muller: Tradicionalni Katolici ne bi trebali biti kažnjeni zbog Amoris Laetitiae

Vatikanski bivši šef za nauk vjere, kritizirao je prigovore prema Katolicima koji su se trudili čitati apostolsku pobudnicu pape Franje u skladu sa Katoličkom Vjerom.

“Nitko tko interpretira AL u kontekstu tradicije ne bi trebao biti kažnjen”, rekao je Kardinal Muller. “Samo, ako netko zaniječe principe Katoličke vjere treba biti cenzuriran.”

“Teret dokazivanja, leži na onima koji žele interpretirati AL na heretički način suprotan Isusovim Riječima i dogmatskim odlukama Magisterijuma”, izjavio je Kardinal Muller.

Catholic Herald objavio je detaljan negativan pad od objavljivanja AL, posebno klimu straha sa kojom se akademici i klerici suočavaju kada govore kritički o AL. Kardinal Muller je potvrdio prevladavajući strah u Vatikanu, kako ljudi koji rade u Kuriji žive u velikom strahu.

“Ako kažu samo jednu najmanju bezazlenu kritičku riječ, špijuni odmah prenose komentare Svetom Ocu i lažno optužuju ljude koji nemaju nikakve šanse da se brane”, rekao je.

“Isto je i sa teološkim fakultetima, ako bilo tko ima ikakvu primjedbu ili pitanje o AL, biti će izbačen, itd…”, dodao je Muller.

Zamjenik Urednika Catholic Register-a, Dan Hitchens napisao je da Prof. Seifert i Kardinal Muller samo govore javno ono što mnogi govore privatno o trenutačnoj klimi straha u sveučilištima, seminarima i drugim Katoličkim institucijama.

Svećenici i Akademici sa četiri kontinenta brzo su zatražili anonimnost, nakon što je Hitchens postavio pitanje o zastrašivanju dok je istraživao za članak, rekao je Hitchens.

Jedan profesor je rekao Hitchensu : “Nisam spreman za bijelo mučeništvo”, izražavajući zabrinutost zbog straha o gubitku posla.

List, The Herald, govori o akademicima iz SAD-a, koji žele ostati anonimni, a koje su uznemiravali njihovi biskupi zbog kritiziranja AL. Katolički učenjaci se boje da će se na suptilan način ograničiti, pod prisilom, njihova sloboda govora.

Trenutačni događaj koji najbolje opisuje klimu straha u Crkvi dogodio se profesorici Anni Silvas iz Sveučilišta New England, dok je bila u Rimu na konferenciji sa laicima akademicima, kako bi raspravili o potencijalnim opasnostima iz AL.

I dok se pet predavača okupljalo za večeru u restoranu, noć prije nego je konferencija počela, mladi svećenik pristupio je njihovom stolu. Nakon što im je blagoslovio jelo i njih, svećenik je rekao: “Puno je biskupa i svećenika tamo, iza svega ovoga, skriveni. Jako ih zanima što ćete govoriti. Ali oni se ne mogu pojaviti na konferenciji zbog toga što se njihov identitet može otkriti i imena zapisati. Moglo bi biti …posljedica.”

https://www.lifesitenews.com/news/catholics-fear-retribution-for-questioning-amoris-laetitia

Komentar prevoditelja: Svećenici u Hrvatskoj imaju isti strah, ali moraju se uzdati u Isusove Riječi :“Ja sam kamen zaglavni kojeg odbaciše graditelji“ Tko na njega padne slomit će se, a na koga on padne smrvit će ga. Ako vi, Moji učenici ne budete govorili, kamenje će progovoriti umjesto vas.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *