Kardinal Muller ukorava Talijanskog biskupa što je protestantsku reformaciju nazvao događajem Duha Svetoga

RIM. 25. Listopad- Kardinal Gerhard Muller ukorio je generalnog tajnika Talijanske biskupske Konferencije zbog izjave da je Protestantska Reformacija bila “događaj Duha Svetoga”.

“Neprihvatljivo je tvrditi da je Luterska Reforma “bila događaj Duha Svetoga”, napisao je kardinal Muller, bivši prefekt Kongregacije za Nauk Vjere, u nedavnom članku objavljenom u Talijanskim novinama La Nuova Bussola Quotidiana.

“Naprotiv, to je bilo protiv Duha Svetoga. Zato što Duh Sveti pomaže Crkvi da zadrži kontinuitet kroz Crkveni magisterijum, iznad svega u Petrovoj službi: Na Petru je Isus gradio svoju Crkvu, koja je Crkva živog Boga, stup i bedem istine,” napisao je kardinal.

“Sveti Duh nije kontradiktoran samom sebi”, nastavio je kardinal.

Mullerov ukor usmjeren je na govor generalnog tajnika Biskupa Nunzia Galantina, koji je govorio na Pontifikalnom sveučilištu Laterana.

Za vrijeme svog obraćanja na temu “duhovnost Reformacije u crkvenoj praksi”, Galantino je ponavljao “Reformacija je bila, jeste i biti će događaj Duha Svetoga” i “Reformacija Martina Lutera prije 500 godina, događaj je Duha Svetoga”, prenešeno je iz raznih medija.

Biskup Nunzio Galantino izabran je na poziciju generalnog tajnika biskupske konferencije 2015 god. od pape Franje, nakon brojnih neprijateljskih stavova prema Katoličkom nauku o životu i obitelji.

“Moja želja za Talijansku Crkvu je da bude u stanju slušati bez tabua o : oženjenim svećenicima, Euharistiji za rastavljene i o homoseksualnosti.”, Galantino je rekao za Crux 2014 god.. On također prihvaća pričest za preljubničke druge brakove, tvrdeći da je teret izopćenja od Sakramenata nepravedna cijena koju trebaju platiti, u zamjenu za zapravo dekriminalizaciju.

Njegova nedavna primjedba o Luteru zbila se na “internacionalnoj konferenciji” o Protestantskoj Reformaciji. Konferencija , nazvana “Strast za Bogom” , tvrdi da predstavlja rezultate nedavnih istraživanja o Reformaciji od prestižnih učitelja , povijesničara  i Katoličkih Teologa. Financirana i podržana od Nacionalne službe za “Vrhunske studije teologije i religiozne znanosti”, Talijanske biskupske konferencije. 

U Listopadu 2016 god., papa Franjo putovao je u Lund, Švedska, na susret sa Luteranima, i da proslavi 500 godišnjicu Reformacije. Za vrijeme uvodnog programa bila je i molitvena zahvala Bogu za mnoge “teološke i duhovne uvide” koje smo svi primili kroz Reformaciju. 

U Siječnju 2017 god., Vatikanski Pontifikalni koncil za promoviranje Kršćanskog jedinstva, objavio je izjavu sa Luteranskom svjetskom federacijom, da su “Katolici sada u stanju slušati Lutherove izazove za Crkvu danas, prepoznajući ga kao svjedoka Evanđelja”. Istog mjeseca Vatikan je izdao komemorativnu poštansku naljepnicu sa slikom Luthera.

Takve stvari uzrokovale su veliko zgražanje među Katolicima, budući da je Martin Luther zanijekao pet od sedam Sakramenata, hijerarhijsku prirodu Crkve, autoritet Papinstva, neophodnost dobrih djela za opravdanje i brojne druge nauke suprotne Katoličkim dogmama.

Martin Luther, ekskomuniciran je zbog hereze od Pape Lava X 1521. god., nakon što je isti papa osudio njegovo učenje u četrdeset jednoj stavci, nekoliko mjeseci ranije.

https://www.lifesitenews.com/news/cardinal-mueller-rebukes-italian-bishop-for-calling-protestant-reformation

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *