Kardinal: Nemoguće je promijeniti Katoličko učenje protiv kontracepcije

Crkveno poučavanje protiv kontracepcije, kako je izraženo u Humanae Vitae,  je “izvanredan primjer” o tome kako se “istina vjere” produbljuje i razvija dok “i dalje ostaje identična”, rekao je kardinal Walter Brandmuller na konferenciji u Rimu.

Brandmüller je napomenuo dok je otvarao konferenciju pod nazivom Humanae Vitae u 50-oj: Postavljanje konteksta koji organizira Glas obitelji. Konferencija je održana na Papinskom sveučilištu sv. Tome Akvinskog.

Njemački kardinal Brandmuller svjetski je poznati stručnjak crkvene povijesti, koji je objavio brojne knjige o križarima, španjolskoj inkviziciji i reformaciji. Diplomirao je teologiju i bivši je predsjednik Papinske komisije za povijesne znanosti. On je jedan od četvorice kardinala koji su potpisali dubiu [upućenu] papi Franji pitajući je li Amoris Laetitia u skladu sa stoljetnim katoličkim naukom.

Enciklika Humanae Vitae pape Pavla VI. slavi 50. obljetnicu sljedeće godine. Katolički akademici uključujući Josefa Seiferta i oca Georgea Woodalla su predstavili da Franjino učenje o braku i obitelji, osobito kako je izraženo u Amoris Laetitia, može biti iskorišteno kako bi ukinulo katolički nauk koji zabranjuje kontracepciju.

Brandmüller je rekao sudionicima konferencije da je “nemoguće” da Katolička Crkva promijeni to učenje iz Humanae Vitae, koju je nazvao “doktrinarnim dokumentom” koji je bio “doista proročanski”.

Enciklika navodi da “svaki pojedini brak mora ostati otvoren za prijenos ljudskog života” i naziva uporabu kontracepcije (uključujući pilulu, kondom, povlačenje i druge metode) “intrinzično pogrešnim”.

Humanae Vitae daje izvanredan primjer djelovanja procesa parodoze, što predstavlja prijenos učenja Crkve. Kada se prihvati, usvoji i prenosi istina vjere, ono što se događa jest da ono što se prima, kad se usvoji i prenosi, odgovara dubljem razumijevanju i preciznijem izražavanju potreba pojedinih prisutnih, a istodobno ostaje identično sebi” on je rekao.

“U svemu tome, kontradikcija između jučer i danas nije moguća: Duh Sveti djeluje u Crkvi Isusa Krista kako bi vodio taj proces paradoze. Duh Sveti osigurava da se vjera Crkve razvija tijekom vremena, baš kao što je odrasla osoba i dalje identična djetetu koje je bila u prošlosti, intuicija koju je Vincent of Lérins formulirao već 430. godine i koje je razradio blaženi John Henry Newman “, dodao je.

Kardinal je rekao da Katolička Crkva mora podnijeti pritiske protestantskih crkava i svijeta koji žele vidjeti Crkvu kako koristi “situacijsku etiku” da prihvati kontracepciju kao moralno legitimnu.

Umjesto toga, rekao je, “počast mora biti odana doktrinarnom dokumentu čiju proročku prirodu s vremenom priznaju vodeći ne-katolički mislitelji”.

“U ovoj enciklici, Pavao VI. je donio privremeni zaključak nizu doktrinarnih afirmacija po pitanju kontracepcije, potaknutih od Pia XI. u Casti connubii i nastavljenih od Pia XII. i Ivana XXIII. One su naposljetku preuzete, razvijene i produbljene od strane Ivana Pavla II.”, kazao je.

“Danas otvorena konferencija poziva na taj obnovljeni prijem, usvajanje i dublji prijenos istinskog proročkog učenja Pavla VI. u godini 2017.”, dodao je.

https://www.lifesitenews.com/news/humanae-vitae-is-an-extraordinary-example-of-doctrinal-development-cardinal

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *