Kardinal: Papin odgovor na Njemački prijedlog o međupričesti je potpuno neprihvatljiv

RIM, 7. Svibnja 2018. Neuspjeh pape Franje prošlog tjedna da njemačkim biskupima izda jasne direktive o međupričesti s protestantima, ukazuje na još jedan korak prema otpadništvu od istine, istaknuo je uvaženi kardinal. 

U četvrtak je papa Franjo uputio Njemačke biskupe na postizanje “jednoglasne” odluke “ako je moguće” o tome može li protestantski supružnik koji je oženjen s Katoličkim, primiti Svetu Euharistiju. 

komentarima objavljenima u National Catholic Register-u , kardinal Willem Jacobus Eijk iz Nizozemske nazvao je direktivu pape Franje “potpuno neprihvatljivom”.

“Crkveni nauk i praksa u vezi davanja Sakramenta Euharistije protestantima savršeno je jasna”, rekao je kardinal Eijk navodeći Katekizam Katoličke Crkve i Kodeks kanonskoga prava.

Objasnio je da je međupričest jedino moguća s pravoslavnim kršćanima jer, iako ne dijele puno zajedništvo s Katoličkom crkvom, imaju valjane Sakramente i “iznad svega, na temelju Apostolskog nasljeđa, valjano svećeništvo i valjanu Euharistiju (CCC 1400, CIC / 1983, 844, §3). “

Protestanti, s druge strane, nemaju ni Apostolsko nasljeđe, ni valjano svećeništvo niti vjeru u Euharistiju, nastavio je nizozemski kardinal. Većina Njemačkih protestanata su luterani, objasnio je, a Lutherani vjeruju u konsubstanciju, tj. kruh i vino su samo kruh i vino kada netko primi pričest. 

Luteranska doktrina konsubstancije se bitno razlikuje od Katoličkog nauka transupstancije, objašnjava kardinal Eijk. Transubstancija (pretvorba) “podrazumijeva vjeru da ono što se dobije pod prilikama kruha i vina, čak i ako se daje nekome tko ne vjeruje u pretvorbu, pa čak i poslije Mise, ostaje Tijelo ili Krv Kristova i da To više nisu tvari kruha i vina.”

S obzirom na te bitne razlike, rekao je, protestanti ne žive u punom zajedništvu s Katoličkom Crkvom i tako ne može primiti Svetu Euharistiju, čak i ako su u braku s Katolikom.

Razlike između vjere u konsubstanciju i transupstanciju su tako velike da Crkva mora zahtijevati da svatko tko želi primiti Svetu Euharistiju “eksplicitno i formalno” uđe u potpunu zajednicu s Katoličkom Crkvom (osim u slučaju opasnosti od smrti) kada se osoba svojim pristankom preobraća na Katolicizam, objasnio je kardinal. 

Također je napomenuo da nacrt direktiva za Njemačke biskupe o međupričesti dopušta da protestantski supružnik primi pričest nakon “privatnog ispitivanja savjesti s nekim svećenikom ili s drugom osobom koja ima pastoralne odgovornosti”. No, to ne jamči da osoba doista prihvaća vjeru Crkve.

Ako netko uistinu prihvati učenje Katoličke Crkve o Euharistiji – dakle svećeničkom i apostolskom slijedu – njegova jedina mogućnost jest da postane Katolik, rekao je kardinal.

Unatoč njemačkim biskupskim uvjerenjima da su slučajevi protestanata koji bi željeli primiti Pričest sa svojim supružnicima rijetki, Eijk je izjavio kako vjeruje kako će pucanje vrata za međupričest gotovo neizbježno dovesti do toga da to postane široko rasprostranjeno.

“Protestanti koji su u braku sa Katolicima i vide druge protestante oženjene Katolicima kako primaju pričest pomislit će da to mogu učiniti svi. I na kraju će i protestanti koji nisu oženjeni za Katolike htjeti primiti Euharistiju. Opće iskustvo s ovom vrstom prilagodbe je da se kriteriji brzo proširuju “,rekao je kardinal.

Podsjećajući na prošlotjedne direktive pape Franje Njemačkim biskupima – da ponovno promotre prijedlog i pokušaju pronaći jedinstveno mišljenje ako je moguće -Kardinal Eijk se pita: “Jedinstveno mišljenje o čemu?” 

“Praksa Katoličke crkve, koja se temelji na njezinoj vjeri, ne određuje se niti mijenja glasovanjem većine, čak niti onda kada je jednoglasno”, rekao je. 

Kao “trajno i vidljivo načelo i temelj jedinstva biskupa i vjernika” ( Lumen Gentium broj 23), rekao je Eijk, sveti otac je trebao dati njemačkim biskupima jasne direktive temeljene na Katekizmu Katoličke crkve i Kodeksa kanonskog prava.  

Nejasnoće pape Franje o pitanju međupričesdti imaju suprotan učinak, stvarajući “veliku zbrku” među vjernicima i “ugrožavajući” jedinstvo Crkve, rekao je on. Isto vrijedi i za Kardinale koji predlažu blagoslov homoseksualnih brakova – što je “dijametralno” suprotno učenju Katoličke Crkve, dodao je. 

Zna se također, da se Papa Emeritus Benedikt XVI suprotstavlja Njemačkom biskupskom prijedlogu međupričesti i podupire inicijativu sedam biskupa. 

https://www.lifesitenews.com/news/popes-response-to-german-bishops-on-intercommunion-completely-incomprehensi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *