Kardinal Pell je ekspresno osuđen kako bi se zataškao ogromni financijski skandal

Već 2016 godine Kardinal Pell, koji je tada bio prefekt Vatikanskog tajništva za ekonomiju i financije,  postao je svjestan da Vatikan ima ogromne sume novaca na tajnim računima.

Ali gotovo tri godine poslije, na pitanja koja je postavio Kardinal Pell o sumnjivom poslovanju Administracije za Imovinu i Nekretnine Svete Stolice (APSA), nema odgovora.

Pell je identificirao pranje novaca i prevaru korištenja računa u stranim bankama, posebno transakcije imovine i nekretnina.

U želji da što prije dođe do odgovora Kardinal Pell kontaktirao je svoje prijatelje u Londonu kako bi otkrio više.

Procijenili su da bi ogromne količine novca mogle biti na ovim tajnim računima, a posebno u dvije privatne banke locirane u Luganu – Švicarska.

Kardinal Pell je želio kontaktirati Švicarsku odvjetničku tvrtku, kako bi prvo sakupio bankarske izvode zadnjih 10 godina sa jednog od ova dva računa, te angažirao Vatikanskog generalnog revizora, Liberta Milona, koji je bio bivši partner tvrtke za financijsku reviziju i konzultacije.

Ipak bankarski izvodi nikada nisu došli do Kardinala Pella niti do Milona, a obojica su ekspresno smijenjeni sa svojih pozicija.

Navodni seksualni skandali zasjenili su Kardinala Pella, a druge optužbe su opkolile Milona.

Pouzdani izvori navode kako se pokušaj dobivanja bankarskih izvoda sabotirao, nakon što su određene osobe shvatile veličinu prevare.

Otkrilo se da su ovi bankarski računi bili čipirani, te da su imali netočne internacionalne brojeve, čineći ih tako gotovo nemogućima za pratiti.

Novac za koji se smatralo da leži na računima ove dvije privatne banke (Banca della Svizzera Italiana i Julius Bar), mogao bi iznositi oko 7 milijardi eura, prema nekim procjenama.

Obe banke odbile su priznati ili poreći postojanje ovih računa.

2015 godine iz nepoznatog razloga (APSA) je potrošila 100 milijuna eura za kupnju prestižne Londonske nekretnine, koja je sadržavala 108 apartmana i 57000 četvornih stopa raznih dućana.

Kardinal Domenico Calcagno, koji je tada bio predsjednik APSA-e, zahtijevao je od Kardinala Pell-a da potpisuje takve transakcije, koje je ovaj odbio zbog sumnje na malverzacije.

Ipak su se transakcije nastavile dalje prema naređenju lažnog proroka, koji je odbio Kardinala Pell-a.

Osim toga Kardinal Pell također se čvrsto suprotstavio prijedlogu da se pola novaca Vatikanskog mirovinskog fonda upotrijebi za kupnju ovog zemljišta, međutim i to mu je odbijeno od strane predsjednika (APSA-e) Kardinala Calcagna.

U to vrijeme Kardinal Calcagno bio je istraživan zbog pronevjere dok je radio kao biskup u Savoni, no ta istraga nije rezultirala nikakvim kriminalnim procesuiranjem protiv njega.

2016 godine u travnju Tajništvo za Ekonomiju Vatikana obustavilo je vanjsku reviziju Vatikanskih računa bez znanja Kardinala Pella. Rečeno je kako su neki ljudi Svete Stolice jako zabrinuti što Kardinal Pell predobro radi svoj posao.

Izvor za National Catholic Register objavio je: “Oni se boje da bi vanjska revizija mogla otkriti informacije koje oni žele sakriti, te na taj način bi mogli izgubiti monopol nad Vatikanskim financijama. Ono što oni žele je riješiti se Kardinala Pella.”

Kardinal Pell je ubrzo optužen za nekoliko seksualnih prijestupa.

Odbio je zatražiti diplomatski imunitet te se odlučio suočiti sa svojim tužiteljima.

Većina optužbi je odbačena, a prvi sudski postupak proglašen je ništavnim.

Jedan svjedok na kraju je priznao da se događaj zlostavljanja nije dogodio, no on je iznenada umro od navodnog predoziranja.

Ostao je samo jedan svjedok koji tvrdi da ga je Kardinal Pell zlostavljao usred zbora dječaka u prisustvu još najmanje jednog svećenika.

Današnja odluka, kojom se odbija žalba, nije kraj Kardinalovog dugog marša kroz Australske sudove, njegov tim najavio je žalbu Vrhovnom Sudu.

Ono što upada u oči je neobičan nesrazmjer između zločina i kazne.

Miljenik i štićenik pape Franje, Kardinal McCarrick je unatoč brojnim dokazima o višestrukom seksualnom zlostavljanju sjemeništaraca, koje je trajalo desetljećima samo laiciziran, dok u isto vrijeme postupak protiv Kardinala Pella sa samo jednim svjedokom rezultira promptnim zatvaranjem bez mogućnosti žalbe slijedeće tri godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *