Kardinal Sarah: Biskupi, svećenici, se ne smiju sramiti “oštre kritike” prema homoseksualnosti

  1. 06. 2017. – Kardinal Sarah, prefekt Vatikanske Kongregacije za Bogoštovlje i Disciplinu Sakramenata, objavio je zapanjujuće upozorenje i strastvenu molbu svojim kolegama biskupima i svećenicima u svom predgovoru knjizi “Zašto se ne zovem gay.”

Prvo je izdao jak ukor ističući činjenicu da Crkva uči: “…stvari u Katekizmu o homoseksualnosti koju neki članovi klera biraju ne citirati, uključujući jasno upozorenje: ” pod bilo kakvim okolnostima, homoseksualni čin ne može biti odobren”. (CCC 2357). Poštovanje i osjetljivost na koje nas Katekizam poziva, ne daje nam dozvolu da lišimo žene i muškarce koji doživljavaju iskustvo istospolne privlačnosti, punine Evamđelja. Izostaviti prema takvom ponašanju “oštar govor” Krista i Crkve nije milosrđe.” 

Njegovo upozorenje o nespominjanju Svetog Pisma onima koji se suočavaju sa istospolnom privlačnosti, dolazi u kritičnom trenutku u životu Crkve sa objavom nove pro LGBT knjige Isusovca Jamesa Martina, Graditi Most.

Studenog prošle godine, Martin je primio nagradu od Novih načina službe– LGBT zajednice prethodno osuđene za predstavljanje sebe kao Katoličke organizacije

Njegov uvodni govor postao je predgovor za njegovu novu knjigu. A ime nagrade koju je primio: “Novi načini Svećeništva Grade Mostove”.

Martin je također nedavno imenovan od Vatikana kao savjetnik za komunikacije pri Sv. Stolici.

Objava gay prijateljske knjige Martina privukla je blještave komentare od visoko pozicioniranih Vatikanskih službenika koji podržavaju njegovu pro-gay poruku.

Kardinal Joseph Tobin, bliski suradnik Pape Franje, osobno je ukazao dobrodošlicu homoseksualcima u Katedralnoj Bazilici Svetog Srca u Newarku, New Jersy, prošlog mjeseca kao dio tzv. “LGBT-hodočasnika”

Kardinal Kevin Farrell, nedavno izabran od Pape Franje da vodi Vatikanski ured za laike, obitelj i životna pitanja, rekao je će Martinova pro-gay knjiga pomoći biskupima, svećenicima, pastoralnim suradnicima i svim svećeničkim vođama da s više suosjećajnosti pristupaju LGBT zajednici.

Biskup San Diega Robert Mc Elroy, izabran 2015, ohrabrivao je uključivost i prihvaćanje LGBT obitelji.

Oni klerici i prelati koji opravdavaju homoseksualnost izazivaju Crkveno izvorno razumijevanje ljudske osobe i ljudske seksualnosti, odbacujući sa strane autentično Crkveno učenje i ugrožavajući, više nego pomažući, one koji su privučeni istim spolom. Sa frazom izdašne i bogate ljubavi koliko je moguće, Kardinal Sarah upozorava “Mi ne možemo biti više suosjećajni nego Isus.”

Njegov ukor preslikava javni apel nekoliko godina prije od Jean Lloyd bivše lezbijke, sada majke dvoje djece: “Mogu li postaviti dva zahtjeva? Nastavite me voliti, ali sjetite se da ne možete biti više milosrdni od Boga. Nije milosrđe potvrditi istospolna djela kao dobra.

Vježbajte suosjećanje prema istinskom njegovom značenju: Patite sa mnom, Ne kompromitirajte istinu; pomozite mi da živite u harmoniji sa njom. Tražim od vas da mi pomognete nositi moj križ i slijediti Isusa.”

Predgovor Kardinala Saraha završava sa velikom molbom njegovim kolegama u kleru: “Posebno ohrabrujem moju braću biskupe i svećenike da pročitaju ovu knjigu, za koju vjerujem da će utvrditi ovo uvjerenje kako mudrost Crkve u ovim teškim i osjetljivim područjima izražava istinsku ljubav i suosjećanje.” On ih moli da ne poštede istospolne osobe oštrih riječi iz Svetog Pisma nego da ih obaspu istinom koja daje život koji možemo živjeti u slobodi kao sinovi i kćeri Božje.

Onda je ponovno nabrojao četiri važne istine:

  1. Samo Krist može izliječiti rane grijeha i podjele.
  2. Samo Crkva ima odgovore na ljudska najdublja pitanja i njegove najtajnije potrebe za ljubavlju i prijateljstvom.
  3. Samo punina Evanđelja ispunjava ljudsko srce.
  4. Samo zapovijedi obilježavaju put prema Kristovom prijateljstvu i jednog s drugim, jer Božje zapovjedi nisu teret.

I dok je Kardinal Sarah često opisivan od klevetnika kao neprijatelj LGBT prava, suprotno je istina: Oni koji su iskusili istospolnu privlačnost nemaju većeg odvjetnika, većeg pastora, većeg prijatelja od čovjeka koji ne kompromitira istinu. 

Daniel Mattson, autor knjige Zašto se ne zovem Gay, rekao je za Life Site News, “Osjećam da kardinal Sarah stoji za i podupire sve nas koji smo se okrenuli od svjetskog poimanja seksualnosti i našli slobodu i istinu u Crkvi. Sa darom potpore Kardinala Saraha, osjećam da imam čvrste temelje potpore kako bi dijelio dobre vijesti što crkva osigurava za čovjeka kao što sam ja. I kao što Kardinal Sarah govori, da samo Crkva ima odgovore i za najintimnija pitanja ljudskog srca. Crkva mi je pokazala put, istinu i život u slijeđenju Isusove ljubavi koja kaže da nisam osuđen, ali da bi živio istinski život, moram činiti što svi ljudi moraju činiti kada se susretnu sa Milosrđem i Ljubavlju Isusa Krista: po Milosti Božjoj, idi i ne griješi više.”

https://www.lifesitenews.com/news/cardinal-sarah-bishops-priests-cannot-shy-away-from-hard-sayings-on-homosex

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *