Kardinal Sarah: Nema zajedničke Pričesti za Katolike i nekatolike. Morate biti Katolik

Potencijal za otvorenu šizmu raste. Kardinal Sarah je jasno izjavio da se Sveta Pričest ne smije davati Protestantima.

„Zajednička Pričest za Katolike i nekatolike nije dopuštena. Nužno je ispovijedati Katoličku vjeru. Nekatolici ne mogu primiti Pričest. Ovo je skroz, skroz jasno. To nije pitanje izbora savjesti.“ Ovako je Kardinal Sarah, Prefekt Kongregacije za Božanski kult i disciplinu Sakramenata odgovorio onima koji su vidjeli zajedničku Pričest između Katolika i Luerana u odgovoru kojega je papa Franjo dao Luteranima, tijekom njegovog nedavnog posjeta luteranskoj zajednici u Rimu. „ Mi dajemo Pričest Katolicima. Davati Pričest svima je besmislica,“ kaže Afrički Kardinal.    

 

„Nema zajedničke Pričesti između Anglikanaca i Katolika, između Katolika i Protestanata. Ako su zajedno, Katolici mogu ići na Pričest, ali Luterani ili Anglikanci ne. “Bez ujedinjenja vjere i doktrine, otvaranje vrata zajedničkoj Pričesti bi širilo profanaciju. Mi to ne možemo učiniti. To nije da mi trebamo pričati sa Gospodinom, da bi znali da li se trebamo pričestiti. Mi moramo znati da li smo mi u skladu sa pravilima Crkve. Naša savjest mora biti prosvijetljena pravilima Crkve, koja kažu da, ako hoćemo zajedništvo moramo biti u stanju milosti, bez grijeha i imati vjeru u Euharistiju. Nije to želja ili osobni dijalog sa Isusom, što određuje da li možemo primiti Pričest u Katoličkoj Crkvi. Osoba ne može odlučiti da li je u mogućnosti primiti Pričest. Mora biti Katolik, u stanju milosti, uredno vjenčan (ako je u zajednici).

Zajednička Pričest ne znači zajedništvo, jer „ Gospodin nam pomaže da budemo jedno, ako Ga primamo na ispravan način, ako ne onda jedemo našu osudu, kako kaže Sveti Pavao (1 Korinćanima 11: 27-29). Mi ne možemo postati jedno, ako smo zajedno griješno u Pričesti, sa nepoštovanjem prema Tijelu Kristovu“    

http://www.iltimone.org/33980,News.html#

Pravila komentiranja: HKZ cijeni i potiče komentare čitatelja. Komentare ipak treba ograničiti na temu, da budu precizni i jasni, poželjno bi bilo da se podupru činjenicama, u svrhu davanja novih informacija ili produbljivanja postojećih.
Ovaj prostor nije namijenjen da bi se na njemu vrijeđalo bilo koga, niti je namijenjen za širenje osobnih duhovnih iskustava, također nije namijenjen za učestalo osobno blogiranje niti za teološke rasprave među komentatorima. Nije tajna da postoje uljezi koji mogu napraviti štetu, zbog toga neke komentare moramo brisati. Ako ispunjavaju ova pravila, objavljeni komentari ne moraju nužno odražavati stajalište HKZ-a.

One Comment

  1. Davor

    Logicno!! jer bez ispovjedi skrusene vjeronaucnog predznanja dilit Hostiju protestantima koji Isusovu prisutnost u hostiji smatraju simbolickim je van svake pameti i okrutno prema dušama koje primaju nedostojno Pričest a koje nisu svjesne koje svetogrđe rade

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *