Kardinal Sarah: Ređenje oženjenih muškaraca bilo bi prekid s Apostolskom tradicijom

CHARTRES, Francuska, 22. svibnja 2018. Ređenje oženjenih ljudi u Katoličko svećenstvo bio bi prekid s Apostolskom tradicijom, rekao je vodeći Katolički prelat.

Robert kardinal Sarah, prefekt kongregacije za Božanski kult i disciplinu Sakramenata, rekao je da će u Crkvi nastati ozbiljne posljedice, ako bi priznala oženjene muškarce “viri probati” u svećeništvo.

Kardinal, koji je navršio 72 godine, uputio je ove primjedbe u propovijedi u ponedjeljak na Misi kojom se slavio zaključak godišnjeg hodočašća iz katedrale Notre Dame de Paris do katedrale Notre Dame de Chartres.

Obraćajući se svećenicima u masi koja se prelila u dvorište katedrale, gvinejski prelat zamolio ih je da se sjećaju značenja njihovog celibata:

“Dragi svećenici, uvijek držite ovu sigurnost: biti s Kristom na križu je ono što svećenički celibat proklamira svijetu”, kazao je.

Plan koji su neki ponovno napravili da bi otjerali celibat iz svećeništva dajući sakrament Reda oženjenim ljudima (viri probati ), kako kažu, zbog pastoralnih razloga ili potreba, imao bi ozbiljne posljedice, zapravo , da se definitivno prekine s Apostolskom tradicijom, dodao je.

Sarah je priopćio da zaređenost oženjenih muškaraca ne bi “održavala” Kristovo svećeništvo.

“Proizvodit ćemo svećeništvo prema našoj ljudskoj dimenziji, a ne da se proširi Kristovo svećeništvo, poslušno, siromašno i čisto”, rekao je.

“Doista, svećenik nije samo “alter Christus”, već je doista “ipse Christus”, on je sam Krist”, izjavio je Kardinal. “I zato, slijedeći Krista i Crkvu, svećenik će uvijek biti znak kontradikcije!”

Iako je Katolička crkva dopustila anglikanskim pastorima u braku, koji su postali Katolici da bi bili zaređeni kao svećenici, to je bila pastoralna koncesija koja nije namjeravala postaviti presedan za zapadnu Crkvu. Čak i u istočnoj Crkvi, celibat se smatra nadređenim za svećenika, oslobađajućim da služi svom stadu cijelim srcem: oženjeni svećenici u istočnoj Crkvi nisu, na primjer, izabirani kao biskupi.

U nedostatku zvanja nakon Drugoga vatikanskog koncila, papa Franjo je izjavio da crkva mora uzeti u obzir zaređenje oženjenih muškaraca u svećeništvo.

“Moramo razmišljati o tome da li su viri probati mogući”, rekao je papa Franjo njemačkom dnevniku Die Zeit.

https://www.lifesitenews.com/news/cardinal-sarah-ordaining-married-men-would-be-a-break-with-apostolic-tradit

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *