Kardinal Sarah prokazuje krive odluke Hrvatskih biskupa

U ekskluzivnom intervjuu za Daily Compass, Prefekt Kongregacije za Bogoštovlje i Disciplinu Sakramenata, intervenira po pitanju “pregovora” koji se čine kako bi se Euharistija obeščastila.

Evo što kaže Kardinal Sarah- Prefekt Kongregacije za Bogoštovlje i Disciplinu Sakramenata, te stoga i najveći autoritet u Katoličkoj Crkvi po pitanju Svete Pričesti, Sakramenata, i Mise.

“Euharistija je dar koji smo primili od Boga, i moramo Ga primiti na dostojan način.

Nismo u supermarketu.

Nitko nema pravo spriječiti svećenika od Ispovijedi i davanja Pričesti.

Vjernici imaju pravo primiti Pričest na ruku i na usta.

To je pitanje vjere.

Srce problema leži u krizi vjere svećeništva.

Mise preko medija zavaravaju također i svećenike. Oni moraju gledati Boga, a ne kameru.”

 

“To je pitanje vjere, i ako doista shvaćamo što to slavimo na Svete Misi i što je to Euharistija, inovacije u dijeljenju i distribuiranju Svete Euharistije neće nam niti pasti na pamet”, rekao je Kardinal Sarah.

Novinar: Od nedavno, također i u Italiji, razgovara se o raznim “rješenjima” od kojih su neki već usvojeni u Njemačkoj, gdje se Tijelo Kristovo “zapakira”, kako bi se na siguran način distribuiralo do vrata vjernika, nešto po principu “uradi sam” u kućnim uvjetima, gdje se Hostija prethodno posvećena od strane svećenika, stavlja u plastične vrećice i šalje na adresu vjernika?

“Ne, ne, ne, to je apsolutno nemoguće, Bog zaslužuje poštovanje, ne možete Ga stavljati u vreću. Ne znam tko se samo sjetio te apsurdnosti. Način kako komuniciramo sa Euharistijom nije za pregovore. Mi moramo komunicirati na način dostojan Boga koji nam dolazi. Euharistija se mora primati sa vjerom, ne možemo se ponašati kao sa trivijalnim objektom, nismo u trgovini. To je potpuna ludost! – rekao je kardinal Sarah.

Novinar: Nešto slično se već događa u Njemačkoj…

“Nažalost, mnoge loše stvari se čine u Njemačkoj, koje nisu Katoličke, ali to ne znači da ih mi trebamo imitirati. Nedavno sam čuo biskupa koji kaže kako u budućnosti neće biti Euharistijskog okupljanja, ali to je čisti protestantizam.”- rekao je Kardinal Sarah.

Novinar: Kao i obično “suosjećajni” razlozi prevladavaju: vjernici trebaju Euharistiju, koja im se zabranila na neko vrijeme, ali jer je rizik od zaraze još uvijek veliki, mora se naći način…

“Postoje dvije stvari koje moramo razjasniti. Prvo Euharistija nije pravo ili dužnost; ona je Dar koji smo slobodno primili od Boga i kojeg moramo dočekati sa obožavanjem i ljubavlju. Gospodin je osoba, nitko ne dočekuje osobu koju voli u vreći ili drugačije na nedostojan način. Odgovor na oskudicu Euharistije ne može biti obeščašćenje. To je doista pitanje vjere, jer ako doista vjerujemo ne možemo Euharistiju tretirati nedostojno,”- ističe Kardinal Sarah.

Novinar: A druga stvar?

“Nitko ne može spriječiti svećenika da Ispovijeda i daje Pričest, nitko nema pravo zaustaviti ga u tome. Sakramenti se moraju poštovati. Čak i ako nije moguće ići na Mise, vjernici mogu tražiti da ih se ispovijedi i da prime Euharistiju.”– navodi Kardinal Sarah.

Novinar:

Govoreći o Misama, što mislite o prolongiranju Misa preko javnih medija i TV-a?

“Ne možemo se naviknuti na to, Bog se utjelovio, On je Tijelo i Krv, On nije virtualna realnost. To sve također strašno zavarava i svećenike. U Misi svećenik gleda u Boga, sada se svećenik navikava gledati u Kameru, kao da je to sve jedan veliki šou. Ne možemo tako nastaviti.”- rekao je Sarah.

Novinar: Vratimo se na Svetu Pričest. Za nekoliko tjedana postoji nada da će se javne Mise dozvoliti. I pored svetogrdnih rješenja koja se predlažu, također se raspravlja o tome da li je u ovim uvjetima ispravnije primiti Euharistiju na ruke ili na usta. Što se treba činiti?

” U Katoličkoj Crkvi već postoji pravilo i ono se mora poštivati: vjernici imaju pravo primiti Svetu Pričest na usta ili na ruke.”- zaključio je Kardinal Sarah.

Novinar: Zadnjih godina, postoji velika zabrinutost o sve češćim napadima na Euharistiju svuda po svijetu: prvo je bilo pitanje rastavljenih i ponovno vjenčanih – pod zastavom “pričest za sve”; nakon toga zajednička pričest sa Protestantima; nakon toga razni prijedlozi dijeljenja pričesti u Amazonskim regijama sa manjkom svećenika, sada Mise i korona virus…

“To nas ne treba iznenaditi. Sotona uvijek najjače napada Euharistiju, jer ona je srce života Crkve. Ali Ja vjerujem, kao što sam oduvijek pisao u svojim knjigama, da srž problema leži u krizi vjere svećeništva. Da su svećenici svjesni što je to Misa i što je to Euharistija u pravom smislu riječi, razne hipoteze o načinima primanja Svete Euharistije ne bi im niti pale na pamet. Isusa se ne može tretirati na taj način.” – zaključio je Prefekt Kongregacije za Bogoštovlje i Disciplinu Sakramenata, Kardinal Sarah.

3 komentara

  1. Prav imate…to je pot v pogubo!
    Za Duhovni gremo mi!!Ne dopustite nikdar in nikoli, da bi kakorkoli drugace prejemali Sveto Resnje Telo, kakor z Ljubeznijo in Spostovanjem…na jezik ali na roke,pa je ze vprasljivo…Morali bi Ga sprejemati na kolenih in z vso hvaleznostjo…saj je v koscku kruha Bog, kateri nas je resil vecne smrti!!!!!

  2. TS

    Ljubav nije ljubljena. Pitanja postavljena su do mjere farizejska. Ovo je tema za esej i priču o euharistiji, a što je kardinal mogao govoriti je o pitanju komunikacije i koordinacije u crkvi, te ne poštivanje vlasti, čak više njihovo svetogrđe.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *