Kardinal Schonborn otvara mogućnost zaređivanja žena kao svećenika i biskupa

Austrijski kardinal Christoph Schonborn, jedan od najbližih savjetnika pape Franje, rekao je u intervjuu da zaređivanje žena u uloge „đakona, svećenika i biskupa“ može biti odlučeno na Crkvenom saboru.

Govoreći za Salzburger Nachrichten, kardinal Schonborn je rekao: „Pitanje zaređivanja je pitanje koje jasno može odrediti samo koncil. To ne može odlučiti sam papa. To je pitanje preveliko da bi ga mogao odlučiti sam papa.“

Kad ga je reporter pitao da li misli na zaređivanje žena kao svećenika, Schonbern je odgovorio: „ Kao đakona, svećenika i biskupa.“

Schonbern kojega je papa Franjo hvalio kao velikog teologa i dao mu konačni autoritet da interpretira A L, nakon objavljivanja, već prije je izražavao svoju privrženost ređenju žena. „Mogu zamisliti kako se žene nelagodno osjećaju kada vide kako samo muškarci koncelebriraju,“ rekao je prošle godine.

Franjo je također izrazio otvorenost takvim razmišljanjima. U intervjuu za Die Zeit, papu su pitali o razarajućem nedostatku svećenika u Njemačkoj i Švicarskoj. „Da to je veliki problem, mnoge župe imaju žene na dobru glasu. One drže Nedjelju i celebriraju liturgiju riječi, bez Euharistije. Problem je u stvari u nedostatku zvanja. Ovaj problem treba riješiti Crkva,“ zaključio je.

U kolovozu 2016, papa Franjo je uspostavio komisiju od 12 članova da prouči predmet o ženama đakonima, gdje je uključio i svjetski vodećeg zagovornika žena đakona Phyllisa Zagana.  

Ranije u svom pontifikatu Franjo je šokirao Katolike perući ženama noge na Veliki Četvrtak, na Misi Večere Gospodnje. U siječnju 2016 on je službeno ukinuo Crkvenu praksu i dozvolio svećenicima da peru noge ženama na Veliki Četvrtak.

Sveti Ivan Pavao II je učio s autoritetom da pitanje ređenja žena nije otvoreno za raspravu u Crkvi. U Ordinatio Sacerdotalis Papa je napisao:

U cilju da sve sumnje budu odbačene, što se tiče ove vrlo važne stvari, koja zadire u samu Crkvenu božansku konstituciju, u skladu sa mojom dužnošću utvrđivanja braće (Lk 22.32), ja proglašavam da Crkva nema autoritet da povjeri svećeničko ređenje ženama i da se ove prosudbe moraju definitivno držati svi vjernici Crkve.

https://www.lifesitenews.com/news/cardinal-close-to-pope-francis-says-women-priests-and-bishops-possible

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *