Kardinal Zen: Postoji povećavajuća briga da će Rim prodati vjernu Crkvu Kineskoj komunističkoj vladi

Hong Kong 17. 11. 2017. Kardinal Joseph Zen, biskup emeritus Hong Konga, molio je da Bog sačuva Svetu Stolicu „od ruba ponora“ i da ne proda vjernu crkvu ateističkoj komunističkoj Kineskoj vladi.

Prošlog tjedna tijekom Mise koju je organizirala Biskupijska komisija pravde i mira, kardinal Zen je obilježio smrt svećenika Pedra Wei Hepinga. Wei je umro u studenom 2015; njegovo tijelo je nađeno u rijeci blizu grada Taiyuan u provinciji Shanxi. Kineske vlasti su njegovu smrt proglasile samoubojstvom i odbile pokazati izvješće autopsije njegovoj obitelji.

Dvije Kineske Crkve

Wei je bio član podzemne, autentične Kineske Rimsko Katoličke Crkve. Otkako su komunisti Narodne Republike Kine prekinuli diplomatske odnose sa Svetom Stolicom u Kini postoji umjetna „katolička“ crkva zvana „ Katolička Patriotska Asocijacija“.

Ovu crkvu vodi Kineska ateistička vlada. Sastoji se od 70 biskupa koje je izabrala vlada i ima 5 milijuna članova. Autentična Katolička Crkva ima 30 biskupa i broji 7 milijuna članova, te je ostala vjerna Rimu i zbog toga je u Kini ilegalna. Bila je više puta progonjena kroz desetljeća od Kineske vlade, i dala je cijeloj Crkvi velike mučenike i svjedoke vjere, kao velikog Kardinala Kunga.

Među ostalim nastojanjima koja je radio za autentičnu Crkvu, svećenik Wei je držao podzemne Seminare. Zaređen 2004, imao je samo 41 kad je nađen mrtav.

Kardinal Zen je podcrtao da je Wei koristio svoja usta (previše pričao), kako bi izrazio brige oko trenutnog dijaloga između Kineske vlade i Svete Stolice.

Sveta Stolica nije nužno papa, rekao je Kardinal. Ipak on je primijetio da u dijalogu između Kine i Vatikana, Sveta Stolica nije spomenula vladina nastojanja da eliminira pravu crkvu u Kini, kao što je smrt svećenika Weia, mnoge svećenike koji su u zatvoru, uništavanje katoličkih spomenika i crkvi u Zhejiangu.    

Dijalog je važan i potreban, rekao je Zen. „Ipak, Vatikan je preoptimističan kad je u pitanju komunistički režim. Oni (komunisti) se oslanja na diplomaciju umjesto na vjeru. Ne postoji temeljna linija da bi se postigao sporazum.

„Sveta Stolica se sve više kompromitira i čak su došli do točke da se popuštajući prodaju.“ Nastavio je. „Ovo nema nikakve veze sa onim što Bog očekuje od Svoje Crkve niti ima ikakve veze sa misijom koju je Krist dao Apostolima“

Kardinal je izjavio da je primio šokirajuće vijesti o pregovorima Vatikan-Beijing. Rekao je da Kineska vlada gura zao plan, da traži od vjernih biskupa da daju ostavke kako bi napravili mjesta za njihove biskupe. (koji su ekskomunicirani od prave crkve ili ih je izabrala vlada) „Ovo je nož u leđa. Ovaj pristup je katastrofa za Crkvu“  

Netko može misliti da ja koristim Misu kako bih se žalio. Ne, ja mislim da otac Wei koristi moja usta kako bi komunicirao. Ove riječi služe tome da znamo kakvu milost tražimo danas.“

Već u prijašnjim izjavama kardinal Zen je ukazivao na ovaj rastući problem, otkako je papa Franjo došao na vlast. Imao je i ovaj komentar: „ Stvarno ne mogu vjerovati da Sveta Stolica ne zna da ne postoji biskupska konferencija u Kini. Postoji samo ime, oni nikada zapravo ne raspravljaju. Sastaju se samo kad ih pozove vlada. Vlada daje upute, oni slušaju, sve je to lažno.“

Zen je rekao da je papa Benedikt razumio da ne postoji legitimna biskupska konferencija u Kini. Ono što Kineska vlada zove biskupskom konferencijom su samo biskupi koji su u Katoličkoj Patriotskoj Asocijaciji. Nema legitimnih Rimsko Katoličkih biskupa u toj grupi; oni koji su vjerni Svetoj Stolici su svi skriveni.

https://www.lifesitenews.com/news/chinese-cardinal-theres-growing-concern-that-rome-will-sell-out-the-faithfu

Pravila komentiranja: HKZ cijeni i potiče komentare čitatelja. Komentare ipak treba ograničiti na temu, da budu precizni i jasni, poželjno bi bilo da se podupru činjenicama, u svrhu davanja novih informacija ili produbljivanja postojećih.
Ovaj prostor nije namijenjen da bi se na njemu vrijeđalo bilo koga, niti je namijenjen za širenje osobnih duhovnih iskustava, također nije namijenjen za učestalo osobno blogiranje niti za teološke rasprave među komentatorima. Nije tajna da postoje uljezi koji mogu napraviti štetu, zbog toga neke komentare moramo brisati. Ako ispunjavaju ova pravila, objavljeni komentari ne moraju nužno odražavati stajalište HKZ-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *