Kardinal Zen pozvao vatikanskog državnog tajnika Parolina da podnese ostavku

HONG KONG, 21. rujna 2018. – Kardinal Joseph Zen iz Hong Konga poziva Vatikanskog državnog tajnika da podnese ostavku oko predstojećeg sporazuma Svete Stolice s Kinom za koji kaže da je “nevjerojatna izdaja”.

Državni tajnik kardinal Pietro Parolin, bio je glavni pregovarač u sporazumu koji bi se trebao finalizirati kada vatikansko izaslanstvo otputuje u Kinu krajem mjeseca, navodi AsiaNews.

Američki časopis izjavio je u utorak kako je vatikanski izvor potvrdio kako će “delegacija na visokoj razini Svete Stolice putovati u glavni grad Kineske vlasti na potpisivanje i da je datum već fiksiran za ovo prelijepo događanje”.

Zen se dosljedno žestoko suprotstavlja onome što se u nekim progresivnim mjestima pozdravlja kao značajni sporazum koji ponovno uspostavlja diplomatske odnose između Pekinga i Svete Stolice nakon 70 godina.

“Daju stado u usta vukova. To je nevjerojatna izdaja “, izjavio je u četvrtak u intervjuu 86-godišnji umirovljeni biskup Hong Konga.

Potpisivanje sporazuma s ateističkim režimom Pekinga potkopalo je vjerodostojnost pape, dodao je Zen.

Dogovor dolazi kad predsjednik Xi Jinping nemilosrdno napada vjersku slobodu. Peking je propisao 1. veljače da zabranjuje neovlaštenu vjersku aktivnost, zabranjujući djeci i članovima stranke da idu u crkve i obvezujući da se “svi vjerski objekti moraju registrirati”.

“Posljedice će biti tragične i dugotrajne, ne samo za crkvu u Kini, već za cijelu crkvu jer šteti vjerodostojnosti”, rekao je Zen za Reuters.

Zen je izjavio Reutersu da Parolin, najviši vatikanski dužnosnik, ne obraća veliku pozornost prema katoličkoj vjeri.

“Mislim da on nema vjere. On je samo dobar diplomat u vrlo sekularnom, svjetovnom značenju”, rekao je Zen.

“Trebao bi podnijeti ostavku”, dodao je. “To je potpuna predaja … nemam druge riječi.”

Parolina je također naveo bivši američki nuncij nadbiskup Carlo Viganò u svom eksplozivnom svjedočenju u kolovozu. Viganò tvrdi da je državni tajnik bio među visokim prelatima koji su pokrivali serijsko seksualno zlostavljanje bivšeg kardinala Theodora McCarrick.

“Kao nuncij u Washingtonu, pisao sam kardinalu Parolinu i pitao jesu li još uvijek važeće sankcije koje su nametnute McCarricku od strane pape Benedikta”, napisao je Viganò. “Važno je reći da moje pismo nikad nije primilo nikakav odgovor!”

Parolin je također branio papinski kontroverzni dokument o obitelji Amoris laetitia kao “paradigmu” za Crkvu.

Kardinal Zen je dugo upozoravao papu Franju još 2013. kad je došao u Kinu, da novo imenovani državni tajnik “ima otrovni um. Vrlo je slatkast, ali nemam povjerenja u tu osobu. On vjeruje u diplomaciju, a ne u našu vjeru “, rekao je on u to vrijeme Cruxu.

Ali Franjo je ipak uputio Parolina da ponovno uspostavi pregovore s Pekinom – što je Benedikt prekinuo prije nego što je podnio ostavku – i pokušao posredovati u sporazumu, izviještava Crux.

Kineski stručnjak Steve Mosher, šef Instituta za istraživanje populacije i autor Bully of Asia, optužuje Parolina da stvara ogromne pogreške u Kini, koje će plaćati progonjeni katolici zemlje.

https://www.lifesitenews.com/news/cdl.-zen-calls-for-vatican-secretary-of-state-parolin-to-resign-over-betray

Iako je u gornjem tekstu zadržana izvorna terminologija, onoga kojega danas nazivaju papom, na HKZ-u nazivamo njegovim pravim imenom – lažni prorok.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *