Kardinal Zen: Vatikan pomaže komunističkim kineskim vlastima da ‘iskorijene’ podzemnu Crkvu

U nedavnom intervjuu za francuske internetske stranice La Croix International, kardinal Joseph Zen ponovno je iznio svoje protivljenje “privremenom” sporazumu Vatikana s komunističkom Kinom od 22. rujna 2018. o imenovanju biskupa čiji je cjelokupni sadržaj još uvijek uglavnom nepoznat. No, koji će primiti u “puno crkveno zajedništvo preostale ‘službene’ biskupe, zaređene bez papinskog ovlaštenja.” Sporazum se sada koristi za prisiljavanje podzemnih katolika da se pridruže kineskom Katoličkom domoljubnom udruženju pod komunističkom vladavinom, kako objašnjava kardinal. Nedavno je Papi poslao pismo na sedam stranica, ne vjerujući u pouzdanost papine pratnje.

U intervjuu danom 22. studenog, kardinal Zen jasno kaže da smatra da je sporazum od 22. rujna razoran za vjernu podzemnu crkvi u Kini. On kaže da “papa nije dobio ništa ovim sporazumom, to je ‘varka’, iluzija, a Peking ga je naveo da izgubi autoritet.” Kineske vlasti i dalje smatraju da oni upravljaju kineskom Crkvom i oni će i dalje birati biskupe. Papi ostaje samo posljednja riječ”, objašnjava Zen.

 

Zen osobito naglašava da je sporazum tajne prirode što omogućava kineskim komunistima manipulaciju: “Budući da je taj sporazum tajna, Kinezi misle da je cijeli proces sada legaliziran i da mogu birati biskupe. Misle da je Sveta Stolica potpisala bjanko dokument (bjanko ček) i da mogu činiti ono što žele. “Kao posljedica tog sporazuma između Rima i Kine, komunisti će sada pristupiti svim vjernim katolicima u Kini kako bi im rekli da oni sada moraju “izaći i napustiti tajnost kako bi se pridružili Katoličkom domoljubnom udruženju službene crkve. “Izađite, izađite, papa kaže da je to ok”, reći će im”, kaže kardinal.

Papa Franjo sada provodi uklanjanja ekskomunikacije biskupa Katoličkog domoljubnog udruženja koji su pod komunističkom kontrolom, čime se dodatno potiče određeni trend u Kini koji slabi vjerne katolike. Zen objašnjava kako je situacija sljedeća: “Zasigurno, to je samo početak, ali jasno vidimo kamo ide. Papa je suspendirao ekskomunikacije sedmorice biskupa i dao je nadležnost jedne biskupije biskupu Guo u Chengdu. Papa će pričekati s legitimiranjem ostale šestorice. To je samo pitanje vremena.”

Ovom papinskom podrškom i naklonošću prema komunističkim biskupima, kardinal Zen dodaje: “Vatikan neizravno pomaže vladi da uništiti podzemnu Crkvu koju Peking [do sada] nije mogao slomiti”.

Zen pita kako se može govoriti o jedinstvu kada se “prisiljava podzemnu Crkvu da uđe u krletku?”

Zen opisuje kako su nakon vatikanskog sporazuma dobri biskupi u Kini sada još više marginalizirani, ali se i dalje bore. “Sada režim uništava podzemnu Crkvu i razočarava pojedine dobre biskupe u službenoj Crkvi. Odupiru se. Oni rade ono što mogu, ali su marginalizirani.”

Kardinal Zen također najavljuje da će, ako papa Franjo legitimira i ostalih šest biskupa Katoličkog domoljubnog udruženja, zašutjeti i otići u samostan: “Ne mogu se boriti protiv pape. Ali kad legitimizira šestoricu biskupa, povući ću se u samostan na molitvu. I više neću razgovarati s novinarima. Ostajem u šutnji.”

Nedugo prije, kardinal Zen osobno je predao papi Franji pismo na sedam stranica, govoreći: “Htio sam biti siguran da dobiva pismo na sedam stranica jer ne vjerujem ljudima oko njega”. Govoreći o njegovom sadržaju Zen kaže: “Tražio sam od njega da prekine pregovore s Pekinom”, dodajući kako “papa ne poznaje stanje Crkve u Kini”. Također upozorava papu da ne posjećuje Kinu jer bi bio “izmanipuliran” od strane režima, dok bi to bilo dobro za međunarodnu vjerodostojnost predsjednika Xi Jinpinga.”

Kardinal Zen godinama je upozoravao protiv takvog sporazuma Vatikana s Kinom. Godine 2016., kada je govorio za internetske stranice njemačkih biskupa Katholisch.de, upozorio je protiv mogućeg sporazuma s Kinom, rekavši: “Prvo se trebamo složiti oko pitanja “što je komunistički režim “. To je totalitarni režim koji želi kontrolirati sve. Također i Crkvu. Ali to mi ne smijemo dopustiti – Crkvu ne može kontrolirati vlada, režim.”

Zatim je objasnio da su vatikanski pokušaji kompromisa s komunističkom Kinom posljednjih godina samo oslabili Crkvu: “Sve ove godine kompromisa oslabljuju položaj Crkve. Crkva [bi naprotiv] trebala potaknuti vjernike da budu jaki, da pružaju otpor.”

Već 2016. godine, kardinal Zen je najavio da će šutjeti, ako se sklopi sporazum s Kinom. “Ako se Franjo dogovori s Pekingom, prestat ću govoriti. Ja ću nestati. […] Čitat ću svoje knjige i neću se pojavljivati u javnosti. To je ono što sam rekao i svojoj braći: povucite se tiho i pričekajte dolazak boljih vremena.”

Nadamo se da će se kardinal Zen promijeniti svoj naum i nastaviti javno govoriti u ime svojih potlačenih ljudi i ostati njihov prorok, ili kako on kaže: “Ja sam netko koji plače u pustinji”.

https://www.lifesitenews.com/news/cdl.-zen-vatican-is-helping-chinas-communist-govt.-annihilate-underground-c

Iako je u gornjem tekstu zadržana izvorna terminologija, onoga kojega danas nazivaju papom, na HKZ-u nazivamo njegovim pravim imenom – lažni prorok.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *