Kardinali dubie poručuju biskupima na samitu o zlostavljanju: ‘Hoćete li i vi šutjeti?’

Udarna vijest na BBC-u jutros je pismo koje su kardinali Burke i Brandmüller uputili predsjednicima svjetskih biskupskih konferencija uoči crkvenog samita o seksualnom zlostavljanju. Kardinali se kritično osvrću na Bergoglijevo ignoriranje homoseksualnosti u Crkvi kao i na ignoriranje dubie. Niže donosimo članak sa LifeSiteNews-a. Prijevod ovoga pisma objavit ćemo uskoro.

 

Kardinal Raymond Burke i kardinal Walter Brandmüller, preostala dvojica kardinala dubie, napisali su otvoreno pismo predsjednicima svjetskih biskupskih konferencija koji sudjeluju na samitu o seksualnom zlostavljanju.

 

 

“Kuga homoseksualnog programa proširila se u Crkvi”, pišu oni, “promoviraju je organizirane mreže i štite ozračje suučesništva i urote tišine.”

Crkvena hijerarhija, međutim, želi ignorirati tu činjenicu i okriviti “klerikalizam” kao temeljni uzrok krize zlostavljanja. Brandmüller i Burke prigovaraju ovom pristupu riječima:

 

Ali prva i primarna krivnja svećenstva ne počiva u zloporabi moći, već u napuštanju istine Evanđelja. Čak i javno poricanje, riječima i djelima, Božanskog i prirodnog zakona, nalazi se u korijenu zla koje kvari određene krugove u Crkvi.

 

Kardinal Burke je objasnio što se nada postići ovim pismom za LifeSiteNews. “S obzirom na nesporno stanje zbunjenosti i pogrešaka u Crkvi u vezi s temeljnim moralnim pitanjima, pastiri duša moraju podići svoj glas da brane Kristovo učenje i njegovu Crkvu”, rekao je. “Tišina predstavlja suučesništvo u sve većoj konfuziji i podjeli koja donosi veliku štetu mnogim dušama.”

 

Ukazujući na činjenicu da papa Franjo nikada nije odgovorio na njihovu dubiu – objavljenu još 2016. – o papinskom dokumentu Amoris Laetitia, sada pitaju sudionike summita o zlostavljanju: “Suočeni s ovom situacijom, kardinali i biskupi šute. Hoćete li također šutjeti i na sastanku koji je u Vatikanu zakazan za 21. veljače? ”

 

Baš kao što je šutnja o dubii sada “dio općenitije krize vjere”, tako i dvojica kardinala dubie traže da se razmotri tišina o stvarnom problemu krize svećeničkog seksualnog zlostavljanja. Pišu: “Stoga vas ohrabrujemo da podignete svoj glas kako biste zaštitili i objavili cjelovitost nauka Crkve.”

 

https://www.lifesitenews.com/news/dubia-cardinals-to-bishops-at-vatican-abuse-summit-will-you-also-be-silent

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *