Katastrofa za Katoličku Crkvu: Svjetski mediji reagiraju na Bergoglijevo nijekanje postojanja pakla

Glavni mediji su se prošloga tjedna uznemirili zbog vijesti o papi Franji koji je navodno rekao da “pakao ne postoji” i da neobraćene duše u smrtnom grijehu jednostavno “nestaju”.

Uoči Velikog četvrtka talijanski novinar je objavio članak u kojem tvrdi da mu je papa rekao da pakao ne postoji. Eugenije Scalfari (93), ateistički novinar i utemeljitelj ljevičarskih novina La Repubblica, tvrdio je 28. ožujka da mu je papa Franjo dva dana ranije rekao da duše onih koji ne idu u raj prestaju postojati.

“Duše se ne kažnjavaju”, navodno je rekao Franjo. “Oni koji se pokaju dobivaju Božje oproštenje i idu među redove onih koji Ga promatraju, ali oni koji se ne pokaju i ne može im se oprostiti, nestaju. Ne postoji pakao – postoji nestanak grješnih duša. “

Glavni svjetski mediji su preuzeli Scalfarijev članak, a zatim i nejasna upozorenja iz Vatikana da mu ne treba vjerovati.

Priča je istaknuta u Sjedinjenim Državama u glasilu Drudge Report, čiji je online naslov “Papa objavio: nema pakla?” [Objava] je povezana s člankom Michaela W. Chapmana iz CNS Newsa od 29. ožujka koji je nazvao Franjine navodne napomene “poricanjem 2.000 godina starog učenja Katoličke Crkve o stvarnosti pakla i vječnom postojanju duše.”

Chapman je citirao prijevod popularnog katoličkog bloga “Rorate Caeli”.

New York Times predvodio je vijesti kako je Vatikan odgovorio na članak iz Repubblice s tvrdnjom da papa Franjo doista vjeruje u pakao i da “nijedan citat ovog članka ne treba smatrati vjernom transkripcijom riječi sv. Oca“.

The Times je primijetio da Scalfari tijekom intervjua ne bilježi niti snima razgovore. Unatoč tomu, izvješće je također primijetilo da je ovaj intervju bio Scalfarijev peti sastanak s argentinskim papom.

“Daily Intelligencer” iz New York Magazinea piše kako je “više nego ironično” da je Veliki Petak “obilježen mračnom raspravom o tvrdnji da je papa Franjo nedavno poricao postojanje pakla u raspravi s ateističkim prijateljem.”

“Teško je zamisliti kako prosječni papa prijateljuje s ateistima s kojima vodi srdačne razgovore. Ali Franjo nije vaš prosječni papa, pa polemika i dalje bjesni unatoč nastojanju Vatikana da izlije hladnu vodu na svoje paklene požare.”

‘Ljevica čak kvari i Katoličku Crkvu’

Konzervativni radio-voditelj Rush Limbaugh rekao je da se jasno vidi kako je, uz ovoga papu, ljevica čak korumpirala i Katoličku Crkvu, nešto što nije smatrao mogućim (…).

Wall Street Journal je priopćio da je svojim primjedbama, koje Vatikan nije zanijekao, papa Franjo opet zapanjio.

“Bio je to ekstreman, ali ipak rječit primjer o tome kako je papa Franjo uzdrmao percepciju katoličke doktrine”, napisao je Francis X. Rocca, “privlačeći široku pozornost ne-katoličkog svijeta i izazivajući nemir u Crkvi”.

Rocca je detaljno opisao Franjin stav o društvenim i ekonomskim pitanjima i njegovo slabljenje seksualne i medicinske etike. “Dio strategije pape Franje općenito je smanjenje važnosti formalnog nauka”, napisao je.

‘Katastrofalno za Katoličku Crkvu’

Novinarka Tara Isabella Burton napisala je: “Ako je papa doista rekao te riječi [koje mu pripisuje Scalfari], posljedice bi bile katastrofalne za Katoličku Crkvu koja, prema vlastitom Katekizmu, potvrđuje nauk o paklu i njegovoj vječnosti, uključujući vječnu vatru, iako ističe kako je glavna kazna pakla vječno odvajanje od Boga.”

Pozivajući se na Franjin odnos s Scalfarijem, Burton je rekla kako je pitanje da li je Franjo negirao postojanje pakla podređeno drugom pitanju: Zašto Franjo opetovano daje intervjue Scalfariju, samo kako bi kasnije rekao da je Scalfari pogrešno citirao njegove riječi?

Ako je odgovor da potajno pokušava promijeniti nauk, tada papa Franjo riskira da se učini neiskrenim.

Sudjelovanjem u nekoj vrsti igre mačke i miša – iznošenjem potencijalno heretičnih ideja, a onda njihovim formalnim nijekanjem – Franjo se otvara optužbama za obmanu, napisala je Burton.

Igra se igra

U Italiji, vatikanski novinar, Antonio Socci, na svom je blogu Il Straniero (“Stranac”) tvrdio da je vatikansko neodlučno udaljavanje Franje od Scalfarijevog članka bilo potaknuto prijetnjom “ne-talijanskog” kardinala. Prema Socciu, ovaj neimenovani kardinal izravno je rekao Franji da su heretične izjave koje mu se pripisuju osnova za smjenu pape. OnePeterFive blog ima prijevod ove još nepotvrđene priče.

Socci je nagađao kako papa Franjo i Scalfari igraju neku “igru” s tim intervjuima.

Postoji igra koju igraju Scalfari i Bergoglio već više od pet godina, u kojoj argentinski Papa dopušta neku vrstu dvostrukog prikaza Magisterija. Kad govori Katolicima, izražava se na određeni nejasan i teološki dvosmislen način. Izbjegava eksplicitne izjave i tako malo pomalo ruši doktrinu.

U međuvremenu, kroz Scalfaria govori sekularnom svijetu, objavljujući njegove istinske ideje, koje su potpuno moderne, kako bi izgradio svoju revoluciju i postigao popularnost među nekatolicima i medijima.

Neki novinari priznali su da je u drugim prigodama papa Franjo upozorio na opasnost odlaska duša u pakao. U međuvremenu Katekizam Katoličke crkve nedvosmisleno potvrđuje postojanje pakla i besmrtnost ljudske duše.

On kaže: “Crkva u svom naučavanju potvrđuje opstojnost pakla i njegovu vječnost. Duše onih koji umiru u smrtnom grijehu odmah nakon smrti silaze u pakao, gdje trpe paklene muke, “vječni oganj”. Glavna se paklena muka sastoji u vječnom odjeljenju od Boga, u kojemu jedinome može čovjek naći život i sreću, za što je stvoren i za čime teži. (1035).”

https://www.lifesitenews.com/news/catastrophic-for-the-catholic-church-world-media-reacts-to-pope-franciss-de

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *