Katolička Crkva i masonerija, nekad i danas

Vezano za počasno članstvo lažnoga proroka, Jorgea Maria Bergoglija, u Rotary-klubu Buenos Airesa, donosimo jedan stari ali i danas vrlo relevantan članak „Katoličkog tjednika“, glasila Vrhbosanske nadbiskupije.

Inače, Bergoglio, danas poznat kao papa Franjo, počasnim je članom postao još 1999., kada je prihvatio ovo imenovanje, nazvavši Rotary prestižnom ustanovom.

Zanimljivo je primijetiti, koliko su prosječno obrazovanom Katoliku prije 80 godina ove stvari bile jasnije i istinite informacije dostupnije, nego katolicima danas.

Zamislite da danas jedan „katolički tjednik“ kojega financira neka biskupija napiše ovakav članak.

To je nemoguće čak i zamisliti, toliko su katolici danas cenzurirani i pripitomljeni u službi svijetu i paklu.

 

Nešto o rotarijancima

 

 

 

Svaki čas nailazimo u raznim novinama na dulje ili kraće vijesti o tzv. Rotarijancima, članovima tzv. Rotary-klubova. Nije zgorega stoga, da, radi ispravne orijentacije, donesemo jednu ili drugu činjenicu, iz koje se dosta jasno vidi, da su između rotarijanaca i slobodnih zidara najuže veze i da im je zajednički cilj.

„Civita cattolica“ donijela je još godine 1928. vrlo interesantan materijal o Rotary-klubovima, koji se da svesti u ove točke:

  • Rotary-klubove osnovali su slobodni zidari.
  • U mnogim zemljama podržavaju Rotary-klubovi najprijateljskije veze sa slobodnozidarskim ložama.
  • U pojedinim zemljama nastupaju Rotary-klubovi posve otvoreno protiv Katoličke crkve.
  • Rotarijanska se načela poklapaju s načelima slobodnih zidara.

Vezu između rotarijanaca i slobodnih zidara priznaju i sami slobodni zidari. Tako je slobodni zidar Robert A. Greenfield još 20. prosinca 1927. priznao (u svom spisu „Vjersko pitanje u Meksiku“), da se u Meksiku i drugim krajevima Latinske Amerike slobodni zidari, u svrhu postignuća svojih ciljeva, služe među ostalim i Rotary-klubovima.

I slobodnozidarski službeni časopis u Madridu „Boletin oficial y Revista masonica del Gr. Or. Espanol“ otvoreno priznaje, da su Rotary-klub u Venezueli osnovali slobodni zidari. A u službenom organu španjolskog Velikog Orienta od 11.  siječnja 1928. stoji, da „je utvrđeno, da među ložama i Rotary-klubovima postoje temeljne točke zbliženja.“

No, ne samo točke zbliženja, već je i nutarnja i vanjska veza među njima od prvoga časa postojanja rotarijanca, jer dokazano je, da je osnivač Rotary-klubova, Pavao Harris, bio slobodni zidar, a ne samo on, nego i svi njegovi prvi drugovi.

Već je i to dovoljno, da zaključimo: Rotary-klubovi su obične podružnice slobodno-zidarskih loža.

 

„Katolički tjednik“. Sarajevo, 1937. Br. 23. Str. 7.

One Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *