Katolička crkva u Kini stavljena pod izravni nadzor partije

Odluka znači da predloženi sporazum između Vatikana i Kine ne bi bio samo predaja kineskih vjernika Komunističkoj stranci – bio bi izdaja vjere. 

Kineska komunistička partija je 22. ožujka priopćila da će svi “vjerski poslovi” u Kini od sada, pa nadalje biti pod nadzorom ureda partije pod nazivom “Odjel za Ujedinjeni Front”. Bivša vladina agencija odgovorna za katoličke i druge vjernike – Državna uprava vjerskih poslova je ukinuta.

Reorganizacija je privukla malu pozornost izvan Kine, ali sigurno je da ima neugodne posljedice za kineske vjernike. Vjerujem da taj potez znači da će progon Katolika i drugih vjernika biti intenzivniji, možda se diže na razinu koja se nije vidjela od mračnih dana 1950-ih.

Promjena također znači da je, vjerojatno, nacrt sporazuma između Vatikana i Pekinga koji je već godinama u raspravi, sada mrtvo slovo. Zapravo, potpisivanje sada znači više od predaje papinske vlasti nad imenovanjem biskupa Kineskoj državi. Sada će to potpisivanje biti izdaja vjernika u ruke novog crvenog cara koji izgleda kao da ima određenu averziju prema kršćanima, posebno katolicima, koji se čini odlučnim ugušiti i ugasiti vjeru u svome carstvu.

Nije tajna da je vjerska sloboda – iako je zajamčena Ustavom NR Kine – uvijek bila strogo ograničena u Kini. Ali da shvatite zašto je stavljanje vjerskih poslova u ruke Odjela Ujedinjenog Fronta tako bolno za Katolike, morate shvatiti svrhu Odjela i njegov rad.

Odjel za Ujedinjeni Front stvorio je predsjednik Mao Zedong kako bi kooptirao i kontrolirao nekomunističke organizacije i pojedince tijekom građanskog rata u Kini. Njegovi napori bili su toliko uspješni da ga je Mao nazvao jednim od tri “čarobna oružja” koja su pomogla da revolucija uspije. (Njegova druga dva “čarobna oružja” bila su propaganda i, naravno, Crvena vojska.)

Nakon građanskog rata, Odjel za Ujedinjeni Front je bio zadužen za služenje vodstvu partije da prisili različite skupine, kao što su intelektualci i poslovni ljudi, da aktivno surađuju s novoosnovanom “narodnom demokratskom diktaturom”. Sada kada su Katolici dovedeni pod djelovanje Odjela izvršit će se isti pritisak na njih.

Drugim riječima, rad Odjela Ujedinjenog Fronta, neće biti ograničen samo na osiguravanje da katolički biskupi, svećenici i laici budu u skladu s propisima koji reguliraju vjersku aktivnost. To znači da je vladajuća partija odlučila učiniti Patriotsku katoličku crkvu aktivnim “agentom kontrole” režima s jednim ciljem: potkopati vjeru milijuna Katolika u Kini, i spriječiti ih da šire vjeru drugima, uključujući i njihovu vlastitu djecu. To znači neprijateljsko preuzimanje Katoličke crkve u Kini.

https://onepeterfive.com/xi-jinping-places-catholic-church-in-china-under-direct-party-control/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *