Katolički Kardinali: Radni dokument Amazonske sinode je direktni napad na Krista

Kardinal Raymond Burke progovorio je protiv Amazonske sinode odbacujući bilo kakvu mogućnost da sinoda promijeni doktrinu i disciplinu Katoličke Crkve.

“Temeljni koncept sinode je okupiti predstavnike klera i laika, kako bi vidjeli na koji način mogu još više primijeniti njenu disciplinu i nauk. Sinoda nije zamišljena da ima ikakve veze sa promjenom doktrine ili discipline Katoličke Crkve. Ona je zamišljena da bude način daljnjeg širenja izvorne misije Crkve.” rekao je Burke.

Kardinal Burke citirao je Kanonski Zakon gdje se navodi da “sinode zapravo savjetuju papu u očuvanju i širenju vjere i morala, te očuvanju i učvršćivanju crkvene discipline.”

Kardinal je zatim opisao radni dokument Amazonske sinode kao direktni napad na Krista rekavši:

“Radni dokument Pan-amazonske sinode, direktni je napad na Gospodstvo Krista.”

“Ova sinoda govori ljudima :”Vi već imate sve odgovore, a Krist je samo jedan od mnogih odgovora.” Ovo je otpadništvo,” rekao je Burke.

“Krist je Gospodin, bilo gdje i bilo kad – to je temelj Crkve”, dodao je Burke.

Kardinal Burke također je primijetio upletenost Njemačke biskupske konferencije u radni dokument Amazonske sinode:

“Mnogi veliki predlagatelji Amazonske sinode su Njemački biskupi i svećenici. Osim toga određeni biskupi u Njemačkoj pokazuju neobičan interes za ovu Amazonsku sinodu. Na primjer Biskup Franz Joseph Overbeck iz Essena rekao je kako ništa više neće biti kao prije nakon Amazonske sinode, Crkva će se potpuno promijeniti.” 

Kardinal Burke naglašava da su Njemački biskupi počeli organizirati sami svoje sinode, čija su nastojanja potpuno izvan sadašnje Katoličke Crkve, gdje oni pokušavaju stvoriti novu Crkvu prema vlastitim mjerilima.

Kardinal Burke naglašava kako se te Njemačke inovacije moraju zaustaviti prije negoli učine veću štetu Katoličkoj Crkvi.

“Njemački biskupi vjeruju kako mogu promijeniti doktrinu i nauk Katoličke Crkve, kako bi odgovarao njihovim vlastitim nacionalnim interesima, ali oni su u krivu. To je laž, inače bi mi završili kao skupina raznih nacionalnih crkava, svaka sa svojim vlastitim preferencijama obzirom na doktrinu i disciplinu. Katolička Crkva, Crkva je jedne vjere, jednog sakramentalnog sistema i jedne discipline u cijelom svijetu, stoga mi nikada ne možemo naučavati da svaki dio svijeta ima svoju Crkvu prema svojoj posebnoj kulturi. To je ono što se predlaže ovom Amazonskom sinodom i onom u Njemačkoj.” rekao je Burke.

Što se tiče navodnog nedostatka svećenika u Amazonskoj regiji, Burke kaže da mu je Brazilski prelat, biskup koji živi u Amazoni preko deset godina, rekao da tu imaju sasvim dovoljan broj svećeničkih zvanja. I oni poštuju celibat svećeničkog reda.

“Amazonci su ljudska bića kao vi i ja, i oni mogu urediti svoje živote s Božjom pomoći. Ako ih vi naučite o celibatu Krista i njegovih svećenika, oni će to razumjeti.”  rekao je Brazilski biskup.

 

Radni dokument Amazonske sinode, napisan na 64 stranice izazvao je velike kritike od kada je objavljen 17 Lipnja. Ovaj radni dokument sugerira nekoliko točaka:

  1. Da lokalne biskupske konferencije “prilagode Euharistijski obred svojim kulturama”
  2. Da Crkva razmatra zarediti oženjene, prokušane “starce” za svećenike
  3. Da očevi sinode odrede crkvenu službu koja će se dodijeliti ženama, dajući im tako istaknutiju ulogu u Amazonskoj kulturi.

Osim toga dokument širi panateizam ili klanjanje stvorenju.

Kardinal Walter Brandmuller izdao je oštru kritiku ovim Amazonskim smjernicama, rekavši jasno:

” Stoga sada treba jasno reći, inzistirajući, da je radni dokument Amazonske Sinode suprotan temeljnom nauku Crkve u ključnim točkama, i zato ga treba okarakterizirati kao heretičnog,”

“Utoliko da je i sama činjenica Božanske Objave u ovom dokumentu upitna ili krivo shvaćena, sada treba reći da je to otpadništvo,” zaključuje Kardinal Brandmuller.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *