Katolički svećenik: Pastoralne promjene pape Franje, postavile su temelje za promjene nauka Crkve

Kabul, Afganistan, 15. 12. 2017. papa Franjo je počeo novu fazu u svom pontifikatu: promjenu nauka, napisao je svećenik i bivši profesor filozofije.

Talijan, otac Giovanni Scalese,  lokalni Ordinarij za Afganistan, napisao je kako je papa Franjo iznio novi plan za evoluciju nauka Crkve, u svom posljednjem govoru.

Govor od 11. listopada na Pontifikalnom Koncilu za Novu Evangelizaciju, u kojem je papa Franjo prezentirao svoje nove poglede o smrtnoj kazni, ima u najmanju ruku problematični karakter, rekao je Scalese.

Osvrćući se na govor pape Franje, Scalese je rekao kako netko može steći pogrešan dojam o onome što papa Franjo zapravo radi.

U svom govoru papa Franjo je kritizirao trajna učenja Katoličke vjere, nazivajući smrtnu kaznu protivnu Svetom Pismu. Rekao je kako bi volio da se Katekizam Katoličke Crkve promjeni prema “novom razumijevanju Kršćanske istine,” govoreći da se samo “parcijalna vizija Katoličke Tradicije može smatrati statička”.

Za Scalesea, veća slika Franjinog govora od 11. listopada je „ Faza B“ plana da se promjeni nauk Crkve.

Prema Scaleseu, „Faza A“ je bila „pastoralna konverzija“ pape Franje koju spominje u Evangelii gaudium, koju su neki nazvali „smjena paradigmi“, a Scales je naziva „pastoralna revolucija“. „Faza A“ koja je obilježila Franjino papinstvo do govora od 11. listopada, odvijala se kroz privilegiranje pastoralne brige nad doktrinom.  

Za Scalesea, najvažniji događaj „Faze A“, bez dvojbe, bio je objava apostolske pobudnice Amoris Laetitia. Pobudnica je interpretirana od strane brojnih biskupa i kardinala diljem svijeta, u smislu da dozvoljava civilno rastavljenim i ponovno vjenčanim Katolicima koji žive u preljubu, primanje Svete Pričesti, čak i ako je takva praksa protivna prethodnom Katoličkom učenju.

Scalese je rekao da ne zna da li je ovo planirano od početka kao strategija ili je to postalo nužnost zbog forsiranja novih smjernica koje su u suprotnosti sa naukom Crkve. On navodi kako u Franjinoj pastoralnoj brizi sada dominira promjena nauka Crkve.

Scalese je promatrao kako prezentirajući svoj govor, Franjo donosi dvije ključne točke o nauku vjere: 

1-  da ostavština vjere mora biti netaknuta.

2- da mora biti razumljiva ljudima našeg vremena i izražavati svoje potencijale.

Scalese misli kako je Franjo posebno zainteresiran za drugu točku, te da ovo postavlja sumnju, kako je cijela promjena prethodno pripremljena.

„Postoji već istraživačka grupa koja ima drugačiji pogled na Humanae Vitae“, primjetio je Scalese. “Sada se čini kako mi čekamo promjenu Katekizma Katoličke Crkve.”

Scalese je posumnjao kako postoji plan za tiskanje novog katekizma Katoličke Crkve.

https://www.lifesitenews.com/news/pope-francis-pastoral-changes-have-set-the-stage-for-doctrinal-changes-phil

Pravila komentiranja: HKZ cijeni i potiče komentare čitatelja. Komentare ipak treba ograničiti na temu, da budu precizni i jasni, poželjno bi bilo da se podupru činjenicama, u svrhu davanja novih informacija ili produbljivanja postojećih.
Ovaj prostor nije namijenjen da bi se na njemu vrijeđalo bilo koga, niti je namijenjen za širenje osobnih duhovnih iskustava, također nije namijenjen za učestalo osobno blogiranje niti za teološke rasprave među komentatorima. Nije tajna da postoje uljezi koji mogu napraviti štetu, zbog toga neke komentare moramo brisati. Ako ispunjavaju ova pravila, objavljeni komentari ne moraju nužno odražavati stajalište HKZ-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *