Kina prodaje COVID cjepivo od abortiranih beba Kanadi, za pokuse na ljudima

Kanadski pokusi na ljudima sa Kineskim korona virus cjepivima, koja su dobivena od stanica abortiranih beba su bila ometana kašnjenjem u isporukama.

Međutim tek je prošlog tjedna prvi puta javno objavljeno u iPolitics, da se jedno od tih kašnjenja odnosi i na isporuku cjepiva Ad5-nCoV, u kojima se nalaze HEK293 stanične linije dobivene od fetalnih stanica abortiranih beba.

Još u ožujku ove godine, premijer Kanade Justin Trudeau, objavio je kako je odobrena uporaba korona virus cjepiva pod imenom Ad5-nCoV, za pokuse na ljudima.

Ad5-nCoV je napravljeno od strane Pekinškog Instituta Biotehnologije i Kineske firme CanSinoBIO.

Već 12. ožujka ove godine, Kanadski nacionalni istraživački koncil objavio je udruživanje sa Kineskom firmom CanSinoBIO, za testiranje i razvoj ovog cjepiva.

Dogovoreno je da će se kliničko istraživanje za Ad5-nCoV odvijati u Kanadskom centru za Cjepiva na Dalhousie sveučilištu, koje se nalazi u Halifax-u.

Ovim cjepivom namjerava se testirati ukupan broj od 600 ljudi.

Prema objavi The iPolitics, Sveučilište Dalhousie odbilo je dati odgovor o pitanju kašnjenja isporuke ovih cjepiva iz Kine.

Naime, odnosi Kanade i Kine došli su u pitanje nakon uhićenja Mang Wanzhou, izvršne direktorice Kineske telekomunikacijske kompanije Huawei, koja se trenutačno nalazi u kućnom pritvoru u Britanskoj Kolumbiji (Kanada).

Meng je uhićena na zahtjev odjela pravosuđa Sjedinjenih Američkih Država, zbog kršenja sankcija prema Iranu. Sjedinjene Države traže izručenje Meg, kako bi se suočila sa optužbama.

Kratko nakon uhićenja Meg, bivši Kanadski diplomat, Michael Korvig i biznismen Michael Spavor uhićeni su u Kini, što je pojačalo špekulacije o pritiscima komunističkog režima Kine na Kanadu zbog uhićenja Meng.

Kanadski premijer Justin Turdeau odbio je pustiti Meng i priznao kako postoji direktna veza između uhićenja Meng i dva Kanađanina u Kini.

Kina je optužila ova dva Kanađanina za špijuniranje.

Sve do sada Huawei se nadao da će biti glavni igrač u ponudi Kanadske 5G mreže, budući da je Kanada ostala zadnja zemlja iz saveza Five Eyes Intelligence Alliance koja nije službeno odbila raditi sa Huaweijem.

Četiri druge članice – Amerika, Australija, Novi Zeland i Velika Britanija, prestale su opskrbljivati Huawei sa 5G opremom.

Izvještaj Five Eyes Intelligence Alliance od prije dva mjeseca, rekao je kako je Kina namjerno lagala o izbijanju korona virus pandemije, te namjerno dozvolila njeno širenje globalno.

U svom obraćanju vodstvo Konzervativne stranke Kanade oštro je kritiziralo Trudeaua što nije slijedio druge zemlje saveznice Five Eyes u zabrani prema Huaweiju.

“Činjenica da je Kanada jedina zemlja u Five Eyes koja nije poduzela potrebne sigurnosne mjere prema Huaweiu, predstavlja teški neuspjeh Trudeauove vlade da zaštiti nacionalnu sigurnost,” napisao je Derek Sloan, koji je kandidat za premijera Kanade.

“Vlada treba što prije objaviti da će Huawei biti zabranjen. Kao premijer neću dopustiti Huaweiu 5G mrežu u Kanadi.” zaključio je Sloan.

Srećom, čini se da je ovakav razvoj situacije nakratko onemogućio i klinička ispitivanja cjepiva Ad5-nCoV na ljudima.

Ipak Kanadska nacionalna televizija izvijestila je, da čim se cjepiva isporuče kreću i klinički pokusi na ljudima.

U lipnju ove godine Kina je dopustila testiranje ovog cjepiva na vojsci tijekom godine dana i pri tome preskočila završnu fazu testiranja ovog cjepiva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *