Kina progoni građane, skenira smartphone zbog ‘ilegalnih podataka’

BEIJING, 15. kolovoza 2018. (LifeSiteNews) – Državni nadzor nad građanima postaje sve sofisticiraniji, nametljiviji i široko rasprostranjen u Kini, prema novom izvješću.

Tehnologija koja je izvorno razvijena kako bi se poboljšala sigurnost protiv separatističkog nasilja na područjima poput Xinjianga, širi se u gradove poput Šangaja i Pekinga, navodi se u izvješću Reuters-a objavljenom u utorak.

Prema dokumentima Reutersa, 171 policijska postaja u 32 od 33 službenih kopnenih pokrajina, regija ili općina pokušale su kupiti ručne uređaje koji se mogu povezati s pametnim telefonima i skenirati njihove kontakte, e-poštu, kalendarske podatke, fotografije, videozapise, društveno medijske zapise i još mnogo toga zbog “nezakonitih informacija”.

Izvorno testirani u Xinjiangu, uređaji su korišteni na mjestima kao što su prometne stanice i kaže se da su dio kineskog režima koji progoni građane tražeći različite informacije. Od 2016. godine, više od 129 milijuna yuana (19 milijuna dolara) proračunano je ili potrošeno u nabavu aparata.

“Trenutno, kako to razumijem, samo dvije pokrajine u cijeloj zemlji ne koriste ovo”, rekao je Reutersu prodajni predstavnik tvrtke Zhongke Ronghui Security Technology Co Ltd, jedne od tvrtki koja proizvodi skenere. “Pametni telefon postao je najvažniji izvor dokaza”, dodao je Wu Wangwei, inženjer tvrtke koja trenira policiju za korištenje skenera.

Jedna od glavnih zapreka je da vlasti ne mogu normalno probiti sigurnost najnovijih modela smartphonea, zahvaljujući tvrtkama kao što je Apple koja radi na održavanju zaštitnih mjera svojih operativnih sustava.

Ipak, takvi su zastoji općenito samo privremeni, jer policija uspijeva “uvjeriti” većinu korisnika da predaju svoje lozinke. “U Kini, nije pametno odbiti”, rekao je djelatnik Ministarstva industrije i informacijske tehnologije Reutersu. 

https://www.lifesitenews.com/news/china-cracks-down-on-citizens-scans-handheld-devices-for-illegal-informatio

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *