Klima straha u Vatikanu

Posjet Rimu, kako navode reporteri Life Site News-a, od 16-23.11.2016. bio je jedan od najdramatičnijih od svih u posljednjih 10 god. Nakon susreta sa kardinalima, biskupima, Vatikanskim agencijama i osobljem dikasterija, vidjeli smo strah i anksioznost među vjernim crkvenim službenicima, koji nikad prije nismo osjetili. Mnogi su se bojali da ne budu smijenjeni sa svojih pozicija, otpušteni sa svojih poslova u Vatikanskim agencijama ili se susreli sa teškim javnim ili osobnim prijekorima i optužbama od onih oko Pape ili čak od Franje osobno. Također su bili u strahu zbog velike štete koja se čini Crkvi, a oni su nemoćni da je zaustave. Radi se naime o otvorenom pismu pod nazivom Dubia od četiri vjerna kardinala papi Franji u kojem traže jasne odgovore sa da ili ne, na nekoliko spornih članaka iz završnog dokumenta Amoris Laetitie!

Objavljivanje Dubie osim ova četiri kardinala tiho podupiru više od 20-30 drugih kardinala. Kardinali Burke i Pell službeno su smjenjeni sa dužnosti u kongregaciji za Bogoštovlje, a na njihovo mjesto došli su brojni progresivisti. To je učinkovito ostavilo kardinala Saraha-prefekta kongregacije po strani, kao običnu figuru. Kardinal Ouellet prefekt biskupske kongregacije, također je ostavljen sa vrlo malo autoriteta, a novoodređeni vrlo liberalni kardinali preuzimaju njegovu ulogu u biranju novih članova! Istovremeno katolička sveučilišta u Rimu , nadzirana su, a profesorska predavanja praćena kako bi se osiguralo da su u skladu sa liberalnom interpretacijom Amoris Laetitiae. Neistomišljenici se prijavljuju nadređenima i upozoravaju da ne komentiraju DUBIU. Čini se da se katolički Rim pretvara u Crkvenu policijsku državu zbog velike prijetnje pisma Dubie prema određenim agendama. Prenosimo osvrt biskupa Athanasiusa Schneidera na reakciju iz Vatikana u svezi DUBIE: reakcija na dubiu dokaz je klime u Crkvi u kojoj doista sada živimo. Mi živimo u klimi prijetnji i nijekanja dijaloga prema određenoj grupi. Dijalog je prihvatljiv samo prema istomišljenicima-što praktično predstavlja oblik REŽIMA. Biskup je to usporedio sa svojim iskustvom u Rusiji gdje je rođen u vrijeme Sovjetskog Saveza. Njegovi roditelji su poslani od Staljina u gulag nakon II svjetskog rata. Ako nisi slijedio upute partije ili si ih propitivao nisi dobro prošao – za mene je to isto kao i ovo što se događa sada prema kardinalima koji su napisali Dubiu- rekao je biskup.

Na kraju našeg posjeta jedan visoko pozicionirani član klera potvrdio je naša zapažanja, dok je drugi, koji je uvijek bio voljan raspravljati i o najtežim situacijama, odmah rekao da neće govoriti o bilo kakvim trenutačnim kontroverzama u Crkvi. Zamoljeni smo da mu ne postavljamo pitanja o ovim stvarima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *