Korizmene vježbe 2017 za Papu i Rimsku Kuriju – Zašto On ne kleči?

U Vatikanu se održavaju Korizmene vježbe za Rimsku Kuriju. Čak je i Papa sudjelovao. Kao i prethodnih godina, Papa i Kurija su se povukli u Casa Divin Maestro kuću za duhovne vježbe u Ariccia. Kuća za duhovne vježbe i Sveta Stolica su objavile fotografije na svojim stranicama, koje nisu prošle nezapaženo. Dvije usputne primjedbe:

Usputna primjedba 1

Za vrijeme Euharistijskog klanjanja u crkvi za duhovne vježbe, svi kardinali i nadbiskupi koji su vodili urede kurije klečali su pred izloženim Presvetim Sakramentom. Papa Franjo je stajao u sredini Crkve.

Slika postavlja neobjašnjivo pitanje, koje je u jednu ruku polemičko: Zašto je Papa Franjo kleknuo na godišnjem pranju nogu na Sveti Četvrtak, ali ne ispred Presvetog Sakramenta?

Da budemo iskreni, trebalo bi dodati da je Papa Franjo klečao na fotografiji slikanoj u Utorak za Euharistijski blagoslov. Rijetkost u pogledu na njegovu praksu o Tijelu Kristovom. Upravo zato to treba istaknuti.

Usputna primjedba 2

Casa Divin Maestro, Via Veritas et Vita, Kuća za duhovna vježbe, pored koje su nekoliko malih kapela, ima neobično uređena sjedala, nema crkvenih klupa samo jastučićima postavljene pojedinačne fotelje. Sjedišta ipak imaju klečaonice koje nisu odmah uočljive u novim zgradama ili nakon preuređenja crkava. “Zreli Kršćanin” je upoznat sa Bogom, on je poučen načinu ponašanja, što nas opet dovodi do primjedbe 1.

Prvi komentar može zvučati drsko, ali Sveta Stolica ne bi dozvolila da i jedan kamenčić ispadne iz nikad upotrijebljene papinske krune, ako bi proglasila slabost papinog koljena, kratko i koncizno ali službeno. 

Tko ne bi razumio da za to, doista postoji fizički problem? Fizička prisutnost pred Presvetim Sakramentom u bilo kojem slučaju nije trivijalnost i stoga se ne može odbaciti kao privatna stvar pape.

Posljednja primjedba može izgledati irelevantna. No da li je doista?

http://eponymousflower.blogspot.hr/2017/03/lenten-exercise-2017-for-pope-and  roman.html?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *