Krenulo uništenje proizvodnje najvećeg europskog izvoznika mesa

Iako su nas u posljednje vrijeme hrabrile vijesti iz Nizozemske, pozitivne političke promjene nisu uspjele zaustaviti proces uništenja proizvodnje hrane zemlje koja je najveći izvoznik mesa na našem kontinentu.

Nizozemska vlada upravo je pokrenula proces otkupa tisuća i tisuća obiteljskih i drugih farmi kako bi se eliminirali ovi „zagađivači“ i „proizvođači dušika“. To je navodno u skladu s EU programom Natura 2000 u sklopu kojeg su proglašene ekološki zaštićena područja „staništa divljih vrsta od interesa EU“, pa je fokus na eliminaciju farmi na ovim područjima. Primjera radi, po programu Natura 2000 zaštićeno je cca 18% teritorija EU, a Hrvatska je vlada proglasila gotovo 40% svog teritorija zaštićenim prema istom programu. Blago nama!

Počev od slijedećeg mjeseca nizozemska vlada će otkupljivati farme koje su svrstali u kategoriju onih koji „proizvode previše dušika“. To obuhvaća čak 3.000 farmi. Onima koji se prijave za otkup vlasti će plaćati 120% vrijednosti njihove farme (kakogod se to računalo).

Slijedeću kategoriju predstavljaju proizvođači mlijeka i mliječnih proizvoda, svinjari, te oni koji drže perad. Njih će zatvarati u zamjenu za isplatu 100% vrijednosti njihove farme. Očekuje se da bi 8.000 farmi bilo u ovom programu kako prenosi nizozemski NOS.

Nizozemska vlada planira potrošiti oko 1,4 milijarde eura za otkup i zatvaranje svojih farmi u ova dva „programa“. Plan je da otkup traje do travnja slijedeće godine (dakle niti godinu dana). Za sada je dobrovoljan, no nizozemska vlada je prethodno najavila da će farmerima bez odobrenja oduzimati farme ukoliko ne bude dovoljno interesa za ove programe. Vjerojatno zato i imaju tako kratak rok – jer računaju da se ne će dovoljno farmera prijaviti.

Zanimljivo da nizozemska vlada ne nudi opcije smanjenja emisije dušika nego samo otkup i gašenje farmi. Dakle, u sred krize opskrbom hranom Europu čeka gašenje tisuća farmi najvećeg europskog izvoznika mesa. Što to znači za one zemlje koje poput Hrvatske ne proizvode ni približno dovoljno hrane i mesa za svoje stanovništvo? Pogodite sami!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *