Latvijski biskupi primjer su svima da se Uskrs mogao dostojno proslaviti

Mise za ovogodišnji Uskrs nisu samo imali poljski katolici i pravoslavci u nekim zemljama poput Gruzije i Makedonije, nego i katolici drugih europskih zemalja kao što je Latvija. Inače, Latvija ima vrlo sličnu stopu zaraze koronom kao i Hrvatska, oko 500 slučajeva na milijun stanovnika. No, ono što značajno razlikuje Latviju od Hrvatske je način kako su se tamošnji biskupi borili za Katoličku crkvu tijekom pandemije.

Naime, cijelo ovo vrijeme u Latviji se održavaju Svete Mise i dijele Sveti Sakramenti, a i Uskrs je proslavljen kako Bog zapovijeda. Pitat ćete, u čemu je tajna. Tajne nema, nego samo to da su se njihovi biskupi hrvali s vlastodršcima da osiguraju pravo slavljenja Boga mjesto da slijede primjer lažnoga proroka u zatvaranju crkava.

 

(Nadbiskup Zbigņevs Stankevičs)

Kako prenosi LifeSiteNews, latvijski nadbiskup, Zbigņevs Stankevičs, rekao je kako se u Latviji javno dijele svi Sakramenti tijekom pandemije jer su uvjerili političare kako „duhovna hrana nije manje važna od tjelesne hrane“ i kako „čovjek ne živi samo od kruha“.

No, nadbiskup Stankevičs u tim pregovorima nije samo koristio duhovne argumente, nego se snalazio koristeći razne pristupe, poput ukazivanja na pogoršanje mentalnog stanja ljudi u izolaciji, kojima Crkva pomaže da održe psihološko i mentalno zdravlje. Također, u pregovorima s vlastima udružili su se kršćani raznih denominacija. Uz to, uspjeli su odvojiti svećenike, ministrante, čitače, članove zbora od ostalog puka u brojanju dozvoljenog broja osoba u crkvi. Na početku su uspjeli imati do 50 vjernika na Misi (uz svećenike i spomenute osobe), a kasnije do 25, s tim da su mnoge Mise održavane na otvorenom, pa je moglo doći više ljudi. Vlasti su tražile da nitko ne može biti duže od 15 minuta u crkvi, no latvijski katolici su odbili to ograničenje.

 

(Katedrala Blažene Djevice Marije u Jelgavi u Latviji)

Naši biskupi često se vole baviti politikom i govoriti o komunizmu, no licemjerno je pričati o slavnom otporu kojeg su pružali Stepinac i Kuharić režimu koji je htio zatvoriti crkve, a da sami današnjem režimu asistiraju u zatvaranju crkava po cijeloj Hrvatskoj.

Uz sve navedeno treba još napomenuti da su katolici manjina u luteranskoj Latviji (ima ih oko 20%) i usprkos tome izborili su se za normalan Uskrs. A naši biskupi, koji su politički oslonac partije koja je kod nas na vlasti očito nisu imali volje ni potrebe da učine takvo što. I danas, kad su eto crkve otvorene, oni upozoravaju da ne očekuju prevelik dolazak puka zbog „opravdane“ bojazni od oboljenja.

Netko bi pomislio da je među hrvatskim visokim klerom zavladala zaraza hipohondrije. 

2 komentara

  1. ivana

    I Majka Božja nas zaštititi od svih udara na euharistiju,ispovijed.A imamo potpuno pravo pričest na jezik.Vrag se razotkrio koje mu ključne stvari smetaju .I tu upotrebljena Corona.To su.1.Sveta misa s vjernicima.2. Sveta ispvijed.3 Pričest na usta.4.Sveta voda 5.Poslušnost.To mu najviše smeta.Zato se i udarilo na tih 5 stvari ključnih.U ime poslušnosti ne Bogu već čovjeka stavili iznad Boga.Sotona je lukav ,ali se uvijek razotkrije.Sada vam je sigurno jasno zašto mrzi misiju spasenja,križarske molitve.U ovoj misiji se radi o borbi za duše.A to sotona jako mrzi.To je bit života svake osobe na zemlji.Zato ovoliki napadi i izrugivanje o knjizi istine.Katekizam katoičke crkve govori.Zašto smo na zemlji.Da Boga upoznamo,ljubimo ga i služimo mu i tako u raj dođemo.Sada su već počele Borbe javne prsa u prsa.Borbe će biti sve očitije.Naše oružje križarske molitve,krunica i istina.Mako Spasenja budi uvijek uz nas.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *