Lažni prorok dao zeleno svjetlo za izmjenu liturgije u Italiji

Tijekom prvoga dana proljetnog zasjedanja Talijanske biskupske konferencije, njen predsjednik, kardinal Gualtiero Bassetti, najavio je kako je lažni prorok dao zeleno svjetlo za objavljivanje novog crkvenog misala u Italiji.

Inače, novi prijevod usvojili su talijanski biskupi u studenom prošle godine.

Među inovacijama izmijenjen je i tekst molitve Očenaš, koji sada sadržava riječi „ne prepusti nas napasti“ umjesto „ne uvedi nas u napast“.

Podsjetimo, ova izmjena došla je na nagovor lažnoga proroka, koji je prethodno tražio da se izmijeni Očenaš, najpoznatija kršćanska molitva.

Lažni prorok je tražio izmjenu rekavši kako smatra da prijevod nije dobar i da Bog ne dovodi ljude u napast.

Tako je u Italiji pokrenuta izmjena riječi molitve usprkos tome što ih je dao sam Krist.

Dodatne promjena je izmjena riječi „Na zemlji mir ljudima dobre volje“ koje će nadalje glasiti „na zemlji mir ljudima koje voli Bog“.

Također, izbačene su riječi „za mnoge“, koje je u formulu pretvorbe nastojao vratiti papa Benedikt XVI.

Iako su u latinskom izvorniku ostale riječi „pro multis“ („za mnoge“) riječi pretvorbe izmijenjene su i u prijevodu na hrvatski te većina svećenika kod nas izgovara pretvorbu koristeći riječi „za sve ljude“.

Takva je sada situacija i u Italiji, gdje su odbačena nastojanja pape Benedikta da liturgija bude što bliža latinskom izvorniku, čemu su se protivili mnogi njemački i talijanski biskupi.

No, kao i mnoge druge novotarije koje uvodi lažni prorok, tempo provedbe je relativno spor, jer kao što su njegovi zagovornici komentirali, tako osiguravaju da promjene budu nepovratne.

Još uvijek nije jasno kada će novi misal ući u uporabu i kada će se izmijeniti način slavljenja Svete Mise.

Pretpostavlja se da će biti potrebno nekoliko mjeseci prije nego se nove liturgijske knjige počnu primjenjivati.

I tako polako ulazimo u posljednju fazu sveobuhvatnih izmjena koje uvodi lažni prorok u nastojanju da se uzdigne lažna crkva, a da se istinska Katolička crkva opet skrije u katakombe.

Zadnja faza je promjena same liturgije i ukidanje Stvarne Prisutnosti kroz uvođenje novih riječi i obreda.

Vidjeli smo, jedno od sredstava za promjenu liturgije je zbližavanje s protestantima i uvođenje zajedničkih molitvi i obreda, a sada svjedočimo i konkretnim izmjenama crkvenih misala, temeljnih molitvi, a kroz to i same Božje Riječi.

Ovi znakovi pozivaju nas na budnost i pripremu za vrijeme kada će dostupnost Svete Pričesti biti drastično smanjena. Ufajmo se u Gospodina i molimo da nam da milosti da spremni dočekamo ova iskušenja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *